Az időskor nem betegség: így maradj aktív, egészséges még hosszú éveken át

2021. február 8. 11:28

Az időskor nem betegség címmel február 25-én online folytatódik a Semmelweis Egészség Napok programsorozat a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ szervezésében. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött eseményen az érdeklődők online szenior tornán és táplálkozási tanácsadáson is részt vehetnek, illetve a konzultációval egybekötött előadásokon ahhoz is hasznos javaslatokat kaphatnak, hogyan maradjanak minél tovább aktívak és egészségesek.

A 65 éven felüliek aránya Magyarországon megközelíti a lakosság húsz százalékát. A demográfiai mutatók változása és a születéskor várható élettartam növekedése előtérbe helyezte az időskor aktuális kérdéseit, többek között azt, hogy a hosszabb élettartamot minél tovább jó egészségben töltsék az idős emberek. Egyre inkább felértékelődött a geriátria, vagyis az időskori betegségekkel foglalkozó tudományág szerepe. A Semmelweis Egyetemen 2020-ban a Szent Rókus Klinikai Tömbben jött létre az első magyar Geriátriai Klinika.

Mit jelent az aktív időskor? Hogyan őrizhetjük meg minél tovább a társas kapcsolatainkat? Mi tart fiatalon testileg és szellemileg? Miért mondják azt a szakemberek, hogy az idősödés már az anyaméhben kezdődik? Hogyan működik az immunrendszerünk idős korban? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a Semmelweis Egészség Napok február 25-i alkalmán.

A rendezvényen mindezek mellett szó lesz arról is, miért gyakoribb a trombózis időskorban, és milyen kihívást jelent a geriátereknek, hogy nemcsak 1-2 különálló betegséget kell kezelni, hanem gyakran számos krónikus kórképet is, amik egymás hatását képesek tovább rontani. A program egyik előadása bemutatja az idős emberek számára elérhető ellátórendszer sajátosságait, formáit, beleértve a családtagok bevonására épülő otthoni ellátást, illetve a kórházi ápolást is.

A hasznos információkon túl az érintettek konkrét javaslatokat is kapnak majd, milyen ízületkímélő mozgásformát válasszanak a fizikális állapotuk megőrzésére. Az aktív, egészséges időskorért ugyanis mi magunk is sokat tehetünk. A mindennapi élet fontos részévé kell válnia a rendszeres mozgásnak. A szenior torna során szakember vezetésével edzhetnek a résztvevők, és elsajátíthatják azokat a gyakorlatokat, amelyekkel túlzott terhelés nélkül mozgathatják át egész testüket. Az online egyéni táplálkozási tanácsadáson pedig személyre szabott útmutatást is kérhetnek a táplálkozástudományi szakemberektől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának február 25-i eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

A részletes program és az előadások regisztrációja ide kattintva érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem