2020. december 1. kedd Elza

Az autósok 70 százalékát érinti az idei kötelező kampány

  • 2013. október 22. kedd 12:20

A november másodikán induló idei kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány a több mint 2,5 millió személygépkocsival rendelkező magánszemély 69 százalékát érinti - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.


A jogszabályi előírásoknak megfelelően legkésőbb november másodikáig kell közzétenniük a jövő év január elsejétől érvényes kgfb-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek jövő év január 1-jétől módosítani kívánnak díjaikon.

A MABISZ adatai szerint évről évre csökken azoknak az autósoknak a száma, akik élnek a biztosítóváltás lehetőségével: 2010-ben 1,3 millió, 2011-ben 1,03 millió, tavaly pedig 724 ezer kgfb-szerződést mondtak fel és kötöttek helyette újat.

A MABISZ felhívta a figyelmet arra, hogy az idei kampány több újdonságot is hordoz. Az egyik, hogy a korábbi évekkel ellentétben a cégek idén már mellőzhetik a papír alapú közzétételt, a díjakat a szektor felügyeleti szerve - amely október elsejétől a Magyar Nemzeti Bank - honlapján, a MABISZ, illetve a biztosítók saját honlapján kötelesek megjeleníteni. Nem kötelesek díjhirdetésre a kgfb-piacon működő biztosítók: annak a társaságnak, amelyik november másodikáig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2014. január elsejétől is.

A közlemény emlékeztet, hogy a korábban megszokotthoz képest változik a díjhirdetés napja. Az elmúlt évtizedekben minden évben október 30-án voltak kötelesek közzétenni a biztosítók a következő évi tarifákat. 2013. január 1-jén azonban életbe lépett a "60 napos szabály": a jogszabály előírásainak megfelelően a mindenkori díjat a hatályba lépés előtt legkésőbb 60 nappal közzé kell tenni. Ez lesz tehát az első kampányidőszak, amikor a biztosítóknak nem október utolsó előtti napján, hanem legkésőbb november másodikán, a fenti honlapokon kell megjelentetniük a jövő év január elsejétől érvényes díjaikat.

A rendszer 2013. január elsejétől már élesben működik, ez alatt az idő alatt közel 50 új tarifát hirdetett meg a kgfb-piac 15 szereplője. Idén január elsejétől szabaddá vált a hazai kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szegmens díjhirdetési rendszere, így a biztosítók év közben is módosíthatják díjaikat. A már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad - ismerteti a közlemény.

Az összes kedvezmény áttekintése és a pontos kalkuláció érdekében érdemes igénybe venni a MABISZ által üzemeltetett díjnavigátort, amely a piaci szereplők kedvezményeit, az érintett biztosító által ellenőrzött és jóváhagyott módon tartalmazza a www.dijnavigator.hu oldalon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk