7 °C Budapest

Autósok tömegei kerültek idén feketelistára: 100 ezrük bánja

Pénzcentrum
2013. október 28. 15:03

Idén a megszokottnál később, november 1. helyett 3-án hirdetnek kötelező díjat a biztosítók. A kgfb forduló nagy nyertesi lehetnek egyebek között azok, akik kárt okoztak, akiknek gyerekük született, költöztek vagy házasodtak, sőt még az új közalkalmazottak is. Drágább kötelezőre számítsanak viszont azok, akik tavaly túl olcsót kötöttek. Fedezetlenség címén idén rekordmennyiségű díjat mondtak fel a biztosítók, s a baleseti adó miatt is autósok tömegei kerültek feketelistára.

A biztosítók idén jóval kevesebbet "beszélgettek" ügyfeleikkel, mint korábban. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. ez azt jelenti, megszüntettek bizonyos pluszszolgáltatásokat, amelyek korábban az ügyfélnek nem kerültek pénzébe - legalábbis nem külön tételként -, de a biztosítóknak igen. Ilyen például a díjfizetésre vonatkozó többszöri, időben küldött figyelmeztetés levélben vagy telefonon, amit elképzelhető, hogy egyes biztosítók szintén takarékosság címén szüntettek meg.

Akár ez lehet az oka annak is, hogy idén fedezetlenség miatt rekordmennyiségű szerződést mondtak fel a cégek. Ez nagy büntetés a feledékeny ügyfeleknek. Újat kötni ugyanis csak a korábbi díjhoz képest jóval magasabbért lehet, ráadásul a fedezetlenségi időszakra napi 300-400 forintot számítanak fel - hívja fel a figyelmet a szakértő. Már két hónap kiesés után is a teljes éves díjnak akár az ötszörösét is elkérhetik a biztosítók, s egy teljes év kihagyás után pedig a tízszeresére emelkedhet a tarifa, ami így akár a 100 ezer forintot is elérheti.

Az alkusz felhívja a figyelmet egy jellemző hibára: sok autós nem akarja befizetni a baleseti adót, csak a kötelező díját küldi be, s nem érti, miért van hátralékban. A magyarázat az, hogy a biztosítóknak kötelező beküldeniük az adót, amit a befizetett díjból vonnak le akkor is, ha az ügyfél azt nem kalkulálta be.

A nagyon alacsonyra "méretezett" kgfb- díjak viszont nemcsak a szolgáltatás "lebutítására" kényszerítették a cégeket, hanem veszélybe is sodorhatják az egész rendszert. Ott ugyanis, ahol túl sok a kártérítési igény, de irreálisan alacsony a díj, idő előtt kiürülhet a kassza, s fizetésképtelenné válhat a biztosító.

A kgfb alakulását latolgatva a biztosítási alkusznál úgy vélik, hogy drasztikusan emelkedhet azoknak az ügyfeleknek a díja, akiknek idén feltűnően alacsony volt. A biztosítónak ugyanis be kell hoznia a túl nagy elmaradást, korrigálnia kell az árbevételt, ehhez viszont emelnie kell a tarifát. Ezt a "büntetést" csak biztosítóváltással lehet elkerülni - véli a szakértő. Az alkusz ugyanakkor úgy véli, hogy igen jól jön a váltás azoknak, akik az elmúlt időszakban balesetet okoztak, mert biztosítócserével csökkenthetik a vétség miatt megemelt díjukat. Jól járhatnak idén azok is, akik új településre költöztek, házasodtak, gyerekük született vagy netán most kerültek közalkalmazotti státusba, őket ugyanis kiemelten kezelik a cégek, s számos kedvezményt kaphatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén ismét lesznek együttkötési kedvezmények, elsősorban a lakás-, a casco és a kötelezőbiztosítás árukapcsolása lesz a sláger, s mivel várhatóan túl nagy információdömping lesz, érdemes kivárni, szakértőkkel összehasonlíttatni az ajánlatokat, s megfontoltan dönteni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem