2020. november 25. szerda Katalin

Autósok, figyelem! 15 jó tanács, amivel elkerülhetőek a nyári horror baleseteket


Csökkenő koncentrációs képesség, ingerültség, rossz látási viszonyok - tévhit, hogy ezek a tünetek csak az őszi-téli autózás velejárói. A frontok, a hőség és a vakító napfény ugyanis legalább olyan erőteljesen befolyásolják az autóvezetői magatartást, mint az esős vagy havas idő.

A nyári időszakban gyakoribbá válik a hirtelen fékezés, a haladási sebesség hirtelen változtatása, a gyorshajtás, még az egyébként nyugodtan, körültekintően vezetők körében is

- mondta el Kovách Kristóf, az Arval Magyarország értékesítési igazgatója. A cég szakértői éppen ezért összegyűjtöttek 15 jótanácsot, ami segíthet elkerülni a nyári balesetek.

 • 1. Ha frontérzékenyek vagyunk és változékony az időjárás, gondoljuk át kétszer is, milyen hosszú útra vállalkozunk. Az ilyenkor kialakuló fáradtság és levertség ugyanis óriási hatással van a koncentrációs képességre.
 • 2. Hosszabb út előtt pihenjünk eleget, kialvatlanul ne induljunk útnak. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor érdemes gyakoribb és hosszabb pihenőkkel tervezni.
 • 3. Több hétig tartó nyaralás előtt érdemes ellenőrizni a kötelező szerviz esedékességét, hogy elkerüljük a garanciavesztést. Sokszáz kilométeres út előtt mindenképpen javasolt a jármű átnézetése.
 • 4. Ilyenkor is fordítsunk kiemelt figyelmet a gumik állapotára, és ellenőrizzük a keréknyomást. A kopott abroncsok miatt megnövekszik a fékút, és könnyebben kaphatunk defektet. A csomagtartóban legyen velünk emelő, kerékkulcs és kerékőr.
 • 5. Gondoskodjunk a hűtőfolyadék, az ablakmosó folyadék és a motorolaj pótlásáról.
 • 6. Legyen a helyén az elsősegélycsomag és a láthatósági mellény.
 • 7. Elindulás előtt ne hagyjuk ki a fényjelző berendezések ellenőrzését.
 • 8. Tisztíttassuk ki a légkondicionálót, és tegyünk el árnyékolót, ha napon parkolnánk az autóval.
 • 9. Indulás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy nálunk van a jogosítványunk, az autó forgalmi és érvényes műszaki engedélye, a biztosítási zöldkártya, valamint a nemzetközi baleseti bejelentőlap. Legyenek nálunk a segítség esetén hívható assistance telefonszámok.
 • 10. Tanulmányozzuk az érintett országok közlekedési szabályait, amelyekről az adott ország magyar konzulátusának weboldalán naprakész információt találunk.
 • 11. Bőséges mennyiségű ivóvizet készítsünk be az autóba, hiszen egy műszaki probléma esetén elképzelhető, hogy várni kell a segítségre. A mentes víz végső esetben a hűtővíz minimális pótlására ugyancsak alkalmas lehet.
 • 12. Készüljünk tankolási tervvel, amellyel egyrészt időt takaríthatunk meg, másrészt könnyebben betarthatjuk a tankolási kártya limitjét.
 • 13. A pótkulcsot is tartsuk magunknál, ha esetleg a használatban lévőt elhagynánk.
 • 14. Őrizetlenül ne maradjon még napszemüveg sem az autóban, ha pedig a kocsiban van védelmi rendszer, akkor az ennek kiiktatásához szükséges eszköz mindenképpen legyen nálunk. Ha a jármű nem indul el, akkor ennek segítségével kiiktatható a rendszer.
 • 15. Baleset esetén a céges sofőrök azonnal vegyék fel a kapcsolatot a flottakezelővel, ahonnan gyors segítséget kaphatnak az ügyintézésben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS