2 °C Budapest

Autósok, figyelem! 15 jó tanács, amivel elkerülhetőek a nyári horror baleseteket

2019. augusztus 6. 16:01

Csökkenő koncentrációs képesség, ingerültség, rossz látási viszonyok - tévhit, hogy ezek a tünetek csak az őszi-téli autózás velejárói. A frontok, a hőség és a vakító napfény ugyanis legalább olyan erőteljesen befolyásolják az autóvezetői magatartást, mint az esős vagy havas idő.

A nyári időszakban gyakoribbá válik a hirtelen fékezés, a haladási sebesség hirtelen változtatása, a gyorshajtás, még az egyébként nyugodtan, körültekintően vezetők körében is

- mondta el Kovách Kristóf, az Arval Magyarország értékesítési igazgatója. A cég szakértői éppen ezért összegyűjtöttek 15 jótanácsot, ami segíthet elkerülni a nyári balesetek.

  • 1. Ha frontérzékenyek vagyunk és változékony az időjárás, gondoljuk át kétszer is, milyen hosszú útra vállalkozunk. Az ilyenkor kialakuló fáradtság és levertség ugyanis óriási hatással van a koncentrációs képességre.
  • 2. Hosszabb út előtt pihenjünk eleget, kialvatlanul ne induljunk útnak. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor érdemes gyakoribb és hosszabb pihenőkkel tervezni.
  • 3. Több hétig tartó nyaralás előtt érdemes ellenőrizni a kötelező szerviz esedékességét, hogy elkerüljük a garanciavesztést. Sokszáz kilométeres út előtt mindenképpen javasolt a jármű átnézetése.
  • 4. Ilyenkor is fordítsunk kiemelt figyelmet a gumik állapotára, és ellenőrizzük a keréknyomást. A kopott abroncsok miatt megnövekszik a fékút, és könnyebben kaphatunk defektet. A csomagtartóban legyen velünk emelő, kerékkulcs és kerékőr.
  • 5. Gondoskodjunk a hűtőfolyadék, az ablakmosó folyadék és a motorolaj pótlásáról.
  • 6. Legyen a helyén az elsősegélycsomag és a láthatósági mellény.
  • 7. Elindulás előtt ne hagyjuk ki a fényjelző berendezések ellenőrzését.
  • 8. Tisztíttassuk ki a légkondicionálót, és tegyünk el árnyékolót, ha napon parkolnánk az autóval.
  • 9. Indulás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy nálunk van a jogosítványunk, az autó forgalmi és érvényes műszaki engedélye, a biztosítási zöldkártya, valamint a nemzetközi baleseti bejelentőlap. Legyenek nálunk a segítség esetén hívható assistance telefonszámok.
  • 10. Tanulmányozzuk az érintett országok közlekedési szabályait, amelyekről az adott ország magyar konzulátusának weboldalán naprakész információt találunk.
  • 11. Bőséges mennyiségű ivóvizet készítsünk be az autóba, hiszen egy műszaki probléma esetén elképzelhető, hogy várni kell a segítségre. A mentes víz végső esetben a hűtővíz minimális pótlására ugyancsak alkalmas lehet.
  • 12. Készüljünk tankolási tervvel, amellyel egyrészt időt takaríthatunk meg, másrészt könnyebben betarthatjuk a tankolási kártya limitjét.
  • 13. A pótkulcsot is tartsuk magunknál, ha esetleg a használatban lévőt elhagynánk.
  • 14. Őrizetlenül ne maradjon még napszemüveg sem az autóban, ha pedig a kocsiban van védelmi rendszer, akkor az ennek kiiktatásához szükséges eszköz mindenképpen legyen nálunk. Ha a jármű nem indul el, akkor ennek segítségével kiiktatható a rendszer.
  • 15. Baleset esetén a céges sofőrök azonnal vegyék fel a kapcsolatot a flottakezelővel, ahonnan gyors segítséget kaphatnak az ügyintézésben.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem