2020. július 6. hétfő Csaba

Alig egy hete maradt a vállalkozásoknak egy fontos határidőig (x)

  • 2020. június 29. hétfő 05:00

A hazai kkv-k és mikrovállalkozások életében 2020. július 1. fordulópontot jelent: ezután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden belföldi adóalany részéről, értékhatártól függetlenül megköveteli a kötelező adatszolgáltatást, vagyis már a legkisebb vállalkozásoknak is el kell juttatniuk az összes belföldi adóalanynak kiállított számlájukat a NAV-nak. A Budapest Bank csoport annak érdekében, hogy a vállalkozások hatékonyan és kényelmesen tudjanak eleget tenni az új kötelezettségnek, bevezette a Budapest Pénzügyi Asszisztenst, amellyel a bankszektorban az elsők között nyújt a kisvállalatok számára online számlázási szolgáltatást.

A Budapest Bank csoport ügyfelei között végzett kutatásából kiderült, hogy a kisvállalkozások 63%-a még mindig használ papíralapú számlatömböt a számlák kiállításához. Ráadásul több mint negyedük havonta több mint 20 számlát állít ki, amelyek digitalizálása és a NAV-nak való továbbítása aránytalanul nagy terhet ró a vállalatvezetőkre. Az új feladat megoldásának leghatékonyabb módja egy online számlázóprogram használata, amivel kiváltható a papíralapú számlázás, így azok utólagos digitalizációja is.

Több független számlázóprogram is elérhető a piacon, azonban a Budapest Pénzügy Asszisztens olyan funkciókkal rendelkezik, amelyekkel a külső szolgáltatók egyike sem: nem csak számlakiállításra és küldésre alkalmas, hanem Budapest Bank ügyfélként a számlázó összeköthető lesz az internetbankkal, így lehetőség lesz rá, hogy egy rendszerben, online legyen kezelhető a bejövő számlák kifizetése, illetve a kimenő számlák kiegyenlítésének nyomon követése is. 

A könyvelőknek is könnyebbséget jelent a számlázó használata, mert azonnal értesítést kapnak a számlázásról, így naprakész információival rendelkezhetnek a cég pénzügyeiről. A számlázó használatával a NAV bejelentési kötelezettség is könnyen teljesíthető, hiszen a program - aktiválás után - a kiállított számlákat automatikusan elküldi az adóhatóságnak.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete is minden vállalkozásnak azt javasolja, hogy térjen át egy online számlázóprogramra: "Azt tapasztaljuk, hogy sok kisvállalkozás még nem készült fel kellően arra, hogy az új NAV adatbejelentési kötelezettséget maradéktalanul teljesítse, és nem is feltétlenül látja, hogy papíralapú számlázás esetén milyen többletadminisztrációt fog jelenteni számára ezek digitalizálása. Legcélszerűbb, ha áttérnek egy online számlázóprogram használatára, amely leegyszerűsíti és automatizálhatja a folyamatot" - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.   

A Budapest Pénzügyi Asszisztenst* egy egyszerű online regisztráció után minden hazai vállalkozás díjmentesen veheti igénybe, Budapest Bank ügyfélként pedig a bankszámla is beköthető lesz a számlázórendszerbe. A szolgáltatás az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan újabb fejlesztésekkel bővül, többek között mobilapplikáció formájában is elérhető lesz.

 

 

* A Budapest Pénzügyi Asszisztensszolgáltatást a Budapest Eszközfinanszírozó Zrt. biztosítja.

(x)

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS