2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Alapjaiban szerveznék át a háziorvosi rendet Magyarországon: így minden jobb lenne?


Nem kelendők a háziorvosi praxisok, ezért licitet kellene kiírni a megüresedő körzetekre a jelenlegi mechanikus támogatás helyett az orvosi kamara javaslata szerint - írja a Világgazdaság. 

Mivel nem igazán kelendőek a háziorvosi praxisok, ezért a támogatási rendszer megváltoztatását és egy praxisalap létrehozását is tartalmazza az az összefoglaló, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége állított össze a hazai alap- és járóbeteg-szakellátás problémáiról - tájékoztatta a lapot Nagy Ákos, a MOK alelnöke.

Ezt az úgynevezett praxisalap a praxisvásárlási és letelepedési pályázatokra szánt összeget egészítené ki, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kezelné. Ennek egyik lényegi eleme a cikk szerint, hogy az új metódus szerint a nyugdíjba készülő orvost már nem érné vagyonvesztés, mert a praxisát a praxiskezelő olyan áron vásárolná tőle vissza, amely tükrözi annak nagyságát és a benne töltött időt. A praxisra jelentkező nem kapna automatikusan támogatást, hanem licitálnia kellene rá.

A licit szükség esetén lehet negatív is, azaz a praxiskezelő fizetne a nála lévő, kevésbé kelendő praxis vállalásáért. Ez az alelnök szerint rugalmasabbá tenné a támogatási rendszert, amivel konszolidálódhatna a praxispiac, ami pedig ahhoz vezetne, hogy nőne a körzetek betöltöttsége. 

Minden praxist el kellene tudni adni, de az alulfinanszírozottság miatt nem kelendők, a praxispiac nem működik az eredeti céloknak megfelelően

- mondta Nagy Ákos, aki keszthelyi alapellátó fogorvosként dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk