2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Aggasztó: ezekből gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek meddő felnőttek


Azok a fiú csecsemők, akik kevesebb mint 3000 grammal jönnek a világra, és nem koraszülöttek, 55 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek terméketlenek felnőtt korukra. Ha már a méhben nem megfelelő a növekedés, az kihathat a nemzőszervek későbbi működésére. A kis súllyal született lány csecsemők esetén nem erre világított rá a kutatás. 

A kutatók szerint összefüggés lehet a kis születési súly és a későbbi terméketlenség között, fiú babák esetén. Aarhus-i egyetem kutatói 5594 férfit és 5342 nőt vizsgáltak meg, hogy összefüggést találjanak a kis születési testsúly és a meddőség között. Kiderült, több mint 50 százalékkal nagyobb esélye van egy 3000 gramm alatt született csecsemőnek felnőttkori terméketlenségre. Ez a koraszülöttekre nem áll. Aki a kellő időben születik kis súllyal, annak a fejlődése jó eséllyel már a méhben akadályozva volt, és ez a nemzőszervek fejlődésére ugyanúgy igaz. 

Érdekes, hogy lány babák esetében nem találtak a dán kutatók semmilyen összefüggést a kis születési súly, és a későbbi meddőség között. A visszavetett fejlődés a méhen belül a pénisz és a herék hibás fejlődésével járhat. A kutatás szerint a kisebb súlyú babák sokkal gyakrabban szenvednek hypospadiától, vagyis húgycsőhasadéktól. 

Hypospadia esetén a húgycső külső nyílása rendellenes helyen van: a pénisz elülső vagy hátsó részén, esetleg a herezacskón. Ez a rendellenesség a pénisz görbületét, a fityma részleges kialakulását okozza. A viszonylag gyakori rendellenesség 300 újszülöttből egyet érint, a kialakulásának oka ismeretlen, bár a családi hajlam esetén gyakoribb az előfordulása. 

Ez az eltérő fejlődés szex közben a spermiumok mozgását is nehezíti.

A kis súlyú fiú babák hajlamosabbak a cryptorchismusra, vagyis a rejtettheréjűségre is. Ebben az esetben a herék nem szállnak le a hasüregből a lágyékcsatornán át a herezacskóba, mint normál esetben. A hasüregben "ragadt" herét pedig károsíthatja a hasüregben uralkodó magasabb hőmérséklet, amely nemzőképtelenséghez is vezethet.

Mitől lehet egy férfi meddő?

A férfi nemzőképtelenségének leggyakoribb oka a spermiumok defektusa. Állhat a hátterében a túl alacsony spermaszám, a túl lassan úszó spermiumok, vagy a nem megfelelő alakú sperma, mely nehezítik a petesejt megtermékenyítését. Rengeteg esetben a spermarendellenességnek az oka ismeretlen. 

Találtak már kapcsolatot a herezacskó normálistól magasabb hőmérséklete, csökkent mennyiségű és minőségű ivarsejt között, de a szellősebb fehérnemű viselése és a termékenység javulása között nem bizonyították az összefüggést. A spermiumokat a herék tárolják és termelik, így természetesen a herék sérülése okozhatja az ivarsejtek rendellenességét. Hererák, heréket károsító fertőzések, műtét, vagy veleszületett rendellenesség, rejtettheréjűség, vagy bármilyen baleset, fizikai sérülés okozhat meddőséget.

Az alacsony tesztoszteronszint, vagyis a hypogonadizmus is vezethet meddőséghez, hiszen a tesztoszteronnak az ivarsejtek termelésében is fontos szerepe van. Ezt a rendellenességet okozhatják daganatos megbetegedések, drogok, vagy egy ritka kór, a Klinefelter szindróma, amikor a férfi egy exra női (X) kromoszómával születik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos