A legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 6-án - percről-percre

2020. április 6. 06:55

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.07 00:22Megjelent a határozat: ennyi pénzt pumpál a kormány a járványügyi alapokbaMegjelent a Magyar Közlönyben a határozat, amely döntött a Járvány Elleni Védekezési Alap és a Gazdaságvédelmi Alap forrásairól.

Soha nem volt ekkora megújulós termelés Magyarországon. Az Energiaklub számításai szerint több csúcsot is megdöntöttünk a hétvégén, dübörög a napenergia-termelés.

2020.04.06 23:01
Szlovákiában korlátozásokat vezetnek be húsvét idejére

Április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában, ahol a schengeni belső határokon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is, április 8-tól 17-ig - erről az Igor Matovic vezette új kormány döntött. Az utazási korlátozás alapja, hogy a lakosoknak nem szabad elhagyniuk annak a járásnak a határait, amelyben lakhelyük van. A részleges kijárási tilalom pedig nem vonatkozik a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra, a természetjárásra, illetve néhány másik kivételre. Az intézkedés az adott időszakra korlátozza a szabad gyülekezéshez való jogot is, azzal csak az egy háztartásban élő személyek élhetnek. Matovic elmondta, nem tervezik, hogy a húsvéti ünnepek után - több más ország példája alapján - enyhítenek a biztonsági intézkedéseken. (MTI)

A vasárnapról hétfőre 187 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 465 embert nyilvánítottak gyógyulttá. Így Ausztriában a fertőzöttek száma összesen 12130, közülük 1074 embert kezelnek kórházban, 250-et az intenzív osztályokon. Az országban eddig 220-an haltak meg a járvány miatt.

2020.04.06 22:31
Így épült fel a kiskunhalasi járványkórház

Mostanra nagyjából elkészült a kiskunhalasi járványkórház, amelynek építéséről videót tett közzé a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A koronavírus-járvány gyors terjedése ellen meghirdetett vészhelyzet alaposan megváltoztatta a munkavégzési szokásainkat a tömeges méretű, távmunkára történt átállás miatt. Ez pedig magával hozta, hogy a cégek kevesebb áramot fogyasztanak, amit a háztartások home office miatti esetleges plusz fogyasztása nem egyenlít ki, így a múlt héten már jelentős visszaesés látszott a hazai villamosenergia-fogyasztásban, beleértve azt is, hogy a napi rendszerterhelési csúcsok is elmaradtak az átlagostól.

A válaszadók 44 százaléka szerint a kormánynak tovább kellene szigorítania a kijárási korlátozásokat. A felmérés 1000 fő megkérdezésével történt - derült ki az ATV megbízásából a Pulzus kutató végzett felmérésből.

Az elmúlt években alkalmazott fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket. Ennek köszönhetően az intézkedések döntő többsége központi átcsoportosításokkal megoldható. Az ÁSZ állásfoglalásában arra is rámutat, hogy a bértámogatás járjon együtt az érintett dolgozók képzésével.

Az egészségügyi szervezetek, a koronavírus-járvány hipergyors terjedése miatt nem véletlenül javasolják a távolságtartást, izolációt, a zsúfolt helyek, rendezvények kerülését, egyszóval a mozgás korlátozását a lakosság számára, és az egyes nemzetek sem véletlenül hozzák a különböző mélységő kijárási korlátozásokat. Azt, hogy ez mennyire fontos, most egy egyszerű, pár másodperces TikTok videóval illusztráljuk. Nézd meg, és #maradjotthon

2020.04.06 20:49
Az iráni kormány rövid időn belül a korlátozások enyhítését tervezi

Iránban akár egy évig is elhúzódhat az egészségügyi vészhelyzet, ilyen hosszú ideig nem lehet zárva tartani az állami intézményeket, a bankokat és az üzleteket - jelentette ki Ali Rabiei iráni kormányszóvivő. Haszan Róháni iráni elnök vasárnap jelentette be: gazdasági okok miatt tervezik több korlátozás feloldását. Szombattól több tartományban - szigorú higiéniai feltételek mellett - engedélyezik néhány bolt újranyitását, Teheránban pedig ugyanerre egy héttel később, április 18-án kerülne sor. A tervek szerint április 11-től a köztisztviselők kétharmada visszatérhetne a hivatalokba, egyelőre rövidített munkaidőben.Április 18-át jelölték meg az oktatási intézmények legkorábbi nyitási dátumának is. Elképzelhető, hogy - ugyancsak április 18-tól - megnyitnának a vallási helyek is, és elképzelhető, hogy nem hosszabbítanák meg a tartományok közti utazás tilalmát sem. A csoportos pénteki imák továbbra is határozatlan időre felfüggesztve maradnának, ahogy nem nyitnának újra a stadionok és uszodák sem. (MTI)

A munkahelyvédelmi rész egyik eleme szerint ha egy adott cég a munkaterhelésének 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.

2020.04.06 20:21
Különleges koronavírus-bélyeget nyomnak Svájcban

A svájci posta bélyeget ad ki a koronavírus-világjárvány alkalmából, bevételéből a segítségre szorulókat támogatják. A bélyegen látható rajz a járvány idején megélt szolidaritást fejezi ki, az embert próbáló idők után sokáig fog emlékeztetni az összefogás élményére - olvasható hétfői közleményükben. A bélyegen piros alapon fehér kereszt látható, melyet pálcikaemberkék vesznek körbe. A rajz melletti felirat: Covid-19, alatta négy nyelven a szolidaritás szó olvasható. A bélyeg darabja 5 frank (1721 forint) és tízes levélben kapható. A befolyó pénzt azoknak az embereknek ajánlják fel, akiknek a világjárvány miatt sürgős segítségre van szükségük. (MTI)

Soha nem látott méretű világjárvánnyá nőtte ki magát az új koronavírus, ami már nem csak egészségügyi veszélyeket hordoz magában, de egyre nagyobb pusztítást végez a gazdaságban, és a politikai életben is.

2020.04.06 19:36
Lazítja a szigorításokat a cseh kormány

Fokozatosan lazítani kívánja koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedéseket a cseh kormány. Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a hétfői kormányülés után elmondta: keddtől engedélyezve lesz néhány fajta szabadtéri sportolás arcmaszkok használata nélkül, de csak bizonyos szabályok betartása mellett. Arcmaszkok nélkül lehet majd futni vagy kerékpározni az erdőben, a határban. Például lehet teniszezni is, de tilos lesz az öltözők és a mosdók használata. Bővítik a nyitva tartott üzletek sorát is. Csütörtökön megnyílnak egyebek között a hobbi-üzletek, a papírboltok, a ruhaboltok, a vaskereskedések vagy a kerékpárokat árusító üzletek és a javító műhelyek. Húsvét után könnyítik a cseh állampolgárok utazását is. Meghatározott és indokolt esetekben már lehetséges lesz kiutazni külföldre, de a hazatérés után ezekre a személyekre kötelező karantén vár. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a korlátozások feloldásának feltétele, hogy a járványhelyzet a következő napokban se romoljon. (MTI)

2020.04.06 19:30
Norvégiában sikerült úrrá lenni a járványon

Norvégiában sikerült úrrá lenni a Covid-19 járványon - jelentette ki Bent Höie norvég egészségügyi miniszter. A legfrissebb statisztikai adatok szerint egy fertőzött személy átlagosan 0,7 embernek adja át a vírust. Az intézkedések előtt ez az érték még 2,5 volt. Mindez azt jelenti, hogy sikerült úrrá lenni a koronavírus-járványon - hangsúlyozta Höie. Ugyanakkor nem tanácsolta a járványügyi korlátozások idő előtti feloldását. A norvég kormány szerdán határoz a lehetséges meghosszabbításról. Az országban eddig 5760 fertőzöttet regisztráltak, 74-en vesztették életüket és 32-en gyógyultak meg. Norvégiában szigorú korlátozásokat vezettek be a vírus terjedésének feltartóztatására. Az ország határait lezárták a külföldiek előtt, a hazájukba visszatérő norvégoknak pedig két hetes karanténba kell vonulniuk. Húsvétig a többi között a templomokat, az iskolákat, az egyetemeket és az óvodákat is bezáratták. (MTI)

Nem várt bejelentést tett ma Orbán Viktor a 13. havi nyugdíjak visszavezetéséről. Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum több, nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetet, köztük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát is megkereste. Kérdésünkre, mit szólnak a bejelentéshez, Juhász László a tagozat elnöke nyilatkozott.

2020.04.06 18:52
Egyszerűbb eljárással engedélyezhetik a hétvégén érkezett kínai gyógyszereket

A koronavírus-betegek kezelésénél hatásos, a hétvégén Kínából érkezett gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van, de a jelenlegi veszélyhelyzetben egyszerűsített eljárásrend van érvényben - írta a koronavirus.gov.hu hétfőn.Emlékeztettek, a hétvégén az egészségügyi védőeszközök mellett gyógyszer is érkezett Kínából. Összesen négy ország, köztük Magyarország kapott vásárlási lehetőséget a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vásárlására, amely a kínai és japán adatok alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség (Covid-fertőzés) időtartamát, javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát. A hétvégén 400 ezer ilyen hatóanyagot tartalmazó tabletta érkezett Magyarországra. A gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van; alkalmazásáról a kezelőorvosok döntenek. (MTI)

Az ország számos településén védőmaszkokat szereztek be az önkormányzatok, amelyeket folyamatosan juttatnak el a helybelieknek.

Hétvégén újabb tesztek következnek, és ezeket addig ismétlik, míg nem lesz mindenki tesztje negatív - mondta a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, dr. Sós Csaba a Sport TV Mai helyzet című műsorában, ahol az olimpia eltolása, az augusztusra tervezett budapesti Eb és Hosszú Katinka is szóba került.

Továbbra sincs szó arról, hogy elmaradnának az idei érettségik a koronavírus-járvány miatt - írta a Facebookon Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

A tervek szerint húsvét után enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett teljes körű korlátozásokon Ausztriában.

2020.04.06 17:37
Merkel: Németországban még nem lehet kijelölni a korlátozások visszavonásának kezdetét

Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben. A kancellár szerint Németországban továbbra is elemezni kell a folyamatokat, és egyelőre csak az biztos, hogy április 19-éig valamennyi korlátozást maradéktalanul be kell tartani. Hangsúlyozta, hogy a világjárvány az Európai Unió történetének legnagyobb megpróbáltatása, és "szimmetrikus sokk", vagyis minden tagállamot egyaránt sújt. (MTI)

2020.04.06 17:15
Több kelet-közép-európai államnak is segít a Wizz Air

Több kelet-közép-európai államnak is segít a magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság, a Váradi József vezette légitársaság védekezéshez szükséges felszereléseket szállító gépeket és mentesítő járatokat is üzemeltet. Váradi József a Reuters hírügynökségnek azt mondta, kormányok és egyéb szervezetek is kérték a segítségüket, de ezek a járatok nem a profitteremlésről szólnak. Magyarországra az elmúlt hetekben több járattal Kínából szállítottak a koronavírus-járvány miatt különböző védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket, Los Angelesből és Miamiból pedig nem kereskedelmi járaton magyarokat szállítottak Budapestre a múlt héten. (MTI)

A koronavírus teljesen felforgatta a hétköznapjainkat. A legjobb, amit jelenleg tehetünk, hogy a kormány által elrendelt kijárási korlátozásban foglaltakat betartjuk. Vannak azonban olyan feladataink, kötelezettségeink, amelyek ilyen kritikus helyzetben sem tűrnek halasztást, ilyenek például a pénzügyek. Íme néhány tanács, amely segít abban, hogy pénzügyeink intézésekor is biztonságban érezhessük magunkat a koronavírus alatt.

Részletes helyzetelemzést készített a Music Hungary Szövetség a koronavírus-járvány hatásáról a hazai zeneiparra. A szervezet javaslatokat fogalmazott meg a kormány felé a szektor megsegítésére, a károk enyhítésére, hiszen a koronavírus-járvány az élőzenei és fesztiválszektor azonnali és teljes leállását okozta.

A vállalatvezetőnek sosincs könnyű dolguk, főleg nem krízis idején. Válsághelyzetben egy cég vezetőjeként még nagyobb felelősség hárul az emberre, és nagyban meghatározza a vállalkozás jövőbeli sikereit az, hogy hogyan reagál a jelen akadályaira. Az érzelmi intelligencia (EQ) egyébként is nélkülözhetetlen kvalitás, most azonban még inkább szükség van rá.

Az elmúlt időszak hatalmas kihívás elé állította az emberiséget, olyan helyzetbe kerültünk, amiről semmilyen tapasztalatunk nincs. A napi rutin elengedhetetlen részévé vált a fertőtlenítés, mert a vírus bizonyos ideig életképes marad a tárgyakon és a levegőben is. Az utóbbi talán a legijesztőbb, hiszen láthatatlanul is megfertőződhetünk. Természetesen a pánik soha nem jó tanácsadó, ugyanakkor a megfelelő higiénés intézkedésekkel jelentősen csökkenthetjük a kockázatot. A levegő megtisztítása is hatékony részét képezheti egy proaktív higiénés stratégiának. De vajon hatásosak-e a légtisztítók a koronavírussal szemben is, ha amúgy megszűrik a levegőben található 0,3 mikron méretű részecskék 99,9%-át?

2020.04.06 15:34
Megelőzési tippek a Katona József Színház társulatától

A Katona József Színház társulata igyekszik hasznossá tenni magát a vészhelyzetben is. Védőmaszkokat készítenek, most pedig a társulat színészeinek közreműködésével Vírusvideók címen videósorozatot indítottak, melyekben arra igyekszenek megtanítani a közönséget, hogy a hétköznapokban miként tehetnek a járvány terjedése ellen.

Az első két részben Fullajtár Andrea és Ónodi Eszter mutatja meg, mi a teendő kutyasétáltatás, illetve bevásárlás előtt-közben-után.

Jelenleg legnagyobb arányban az árbevétel szinten maradását remélők vannak, így a növekvő árbevételt várókkal együtt a kis- és közepes vállalkozások kétharmada (70%) még mindig bízik benne, hogy legalább a tavalyi árbevételét képes lesz produkálni az előttünk álló egy évben.

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik - derül ki Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében hozott határozatából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Orbán Viktor mai bejelentése szerint az idősek anyagi védelmének érdekében a kormány visszavezetné a 13. havi nyugdíjat, több részletben. Ennek első részletét 2021 februárjában fogják kézhez kapni a jogosultak. Hogy ennek mekkora lesz az összege, annak számolt most utána a Pénzcentrum.

A Kormány bizonyos lakossági és vállalati hitelekre fizetési moratóriumot hirdetett a járványhelyzet miatt. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján sok ügyfelet érdekel, hogy az új szabályok hogyan érintik a meglévő és az új Babaváró hiteleket. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték ezekre a válaszokat.

2020.04.06 14:07
Nem buktathatnak a szlovák sulikban

Hétfőtől nem osztályoznak érdemjegyekkel a szlovák általános iskolákban, írja a parameter.sk. Év végén a pedagógus lezárhatja jeggyel is a tanévet, vagy szóbeli értékelést készít a diák teljesítményéről. Ami biztos, az alapiskolák egyetlen tanulója sem bukhat meg. Erről Miroslava Hapalová beszélt a lap szerint, aki az Állami Pedagógiai Intézetet irányítja. A kiselsősök kizárólag szóbeli értékelést kaphatnak. Ellentétben a középiskolások teljesítményét érdemjeggyel is lehet osztályozni, de őket sem lehet idén megbuktatni.

Autóforgalom híján a szervizekbe betérők száma is drasztikusan csökkent. A márciusi havazás miatt is tolódik a szokásos abroncs csere időszak.

2020.04.06 13:23
A második világháború óta nem látott gazdasági visszaesés jöhet: borúlátó a francia miniszter

Az elmúlt 75 év legsúlyosabb recessziója fenyegeti Franciaországot. Az AFP jelentése szerint Bruno Le Maire pénzügyminiszter a szenátus egy bizottsága előtt számolt be a várható gazdasági hatásokról, melyekről azt mondta, hogy "Sokkal súlyosabbak lesznek", mint a 2008-9-es nagy pénzügyi világválság idején tapasztaltak. 1945 óta 2,2 százalékos volt a legnagyobb visszaesés, 2009-ben, a nagy pénzügyi világválság után. Most valószínűleg bőven 2,2 százalék felett leszünk. Ez egy indikátora annak, hogy milyen mértékű gazdasági megrázkódtatásra számíthatunk - idézte a hírügynökség Le Maire-t.

2020.04.06 13:14
Nem megy jól a BMW-nek: és még csak most jön a visszaesés

Az év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 20,6 százalékkal csökkentek a BMW konszern eladásai a cég hétfői bejelentése szerint.Az első negyedévben a BMW AG 477 ezer autót értékesített a BMW, Rolls-Royce és Mini márkákból, Kínában az eladások 31 százalékkal, Európában 18 százalékkal, az Egyesült Államokban 17 százalékkal csökkentek. Az eladások Kínában februárban estek vissza jelentős mértékben a járvány miatt bevezetett korlátozások hatására, Európában és az Egyesült Államokban pedig márciusban kezdte éreztetni hatását a kereslet csökkenése. Európában a járvány miatt jelenleg a márkakereskedők 80 százaléka, az Egyesült Államokban pedig 70 százaléka tart zárva - közölte a konszern. (MTI)

Jelentősen visszaesett az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése vasárnap Csehországban.

Továbbra is kétszámjegyű hozamot érhet el az, aki mostanában venné fel a babaváró hitelt azért, hogy a szuperállampapírba fektesse azt 5 évre. Az ÁKK friss adatai szerint nem érdemes halogatni a babavárót annak, aki befektetné az összeget. Fontos azonban, hogy az általános hiteltörlesztési moratórium a március 18-a után folyósított kölcsönökre már nem igényelhető.

Visszavezetik a 13. havi nyugdíjakat - jelentette be Orbán Viktor. A kormányfő ismertette a részleteket is.

Facebook-oldalán tesz bejelentést délben, a kormányfő az új gazdaságvédelmi akciótervet ismerteti. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója után, délben Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tez az újabb gazdaságvédelmi intézkedésekről.

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra - mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hiába a vészhelyzet, rengetegen mentek vásárolni vasárnap délelőtt: sokan az alapvető szabályokat sem tartották be.

Rengetegen mozdultak ki a hétvégén a vészhelyzet ellenére. A gyógyultakról is szó esett az operatív törzs tájékoztatóján.

Parkolóhelyet sem lehetett találni a Velencei-tónál vasárnap. A korzó tele volt, a büfék is nyitva voltak - mintha nem is lenne vészhelyzet.

Annak ellenére lehetnek bajban a kisebb, független benzinkutak, hogy normál esetben az alacsony árak ösztönzik is a forgalmat. Azonban a járvány miatt most más a helyzet: sokan nem mennek sehova, ebből következően tankolniuk sem kell. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára megnyugtatott: nem kell aggódni, nem lesz gond az ellátással, mivel a hazai töltőállomások javarészt a százhalombattai finomítóból szerzik be a készleteket. Grád Ottó a Pénzcentrumnak kijelentette: komoly változásnak kellene történnie a kőolaj piacán nyárig, hogy ne kelljen megemelni az üzemanyagok jövedéki adóját.

2020.04.06 10:01
Majdnem 1,3 millió fertőzött világszerte

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre 73 ezerrel, 1 275 542-re nőtt a világban. A Covid-19 betegségben 69 498-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4727-en, a gyógyultak száma 262 985, ami 16 ezerrel több, mint egy nappal korábban - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 183 országban van jelen. A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 337 637, ami 25 561-gyel több, mint vasárnap, a halálos áldozatok száma 9647, a számuk 1148-cal nőtt egy nap alatt. A gyógyultak száma 17 578, ami 2581-gyel több, mint vasárnap. (MTI)

Komolyan visszaesett az EU gazdasági teljesítménye: rengeteg ágazat csak pislákol.

2020.04.06 08:52
Dwayne Johnson is megtanít kezet mosni

Már 20 milliónál is többen látták Dwayne Johnson Instagram-videóját, amiben legkisebb lányát tanítja kezet mosni. A Szikla a Moana című Disney-filmből adja elő a You're Welcome című dal egy részét: a filmben Johnson is játszott, a dalrészlet pedig pont annyi időt tesz ki, amennyi egy alapos kézmosáshoz kell.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
2020.04.06 08:40
Lebukott: nem maradt otthon a skót tisztifőorvos, végül lemondott

Vasárnap késő este lemondott a posztjáról Catherine Calderwood skót tiszti főorvos, miután kétszer is megszegte azt a szabály, amelynek betartására éppen ő maga hívta fel a figyelmet, miszerint mindenki maradjon otthon, az emberek ne utazzanak el a vidéki házaikba. A Scottish Sun szerint miközben Calderwood és családja Edinburgh-ban él, a hétvégén egy tengerparti településen tartózkodott, amellyel megszegte a kijárási korlátozást. A BBC szerint később kiderült, hogy valójában kétszer is elhagyta az otthonát.

Az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szükségintézkedések és annak eredményeként kialakuló gazdasági hatások megviselik a kisebb vidéki vállalkozókat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programjában részben mélyinterjúkat, részben átfogó kérdőíves felmérést végeztek a múlt héten a Budapesten és Pest megyén kívüli cégek körében. Kutatásuk azt támasztotta alá, hogy a vidéki vállalkozások nagy többsége hardver fronton a mai napig nincs felkészülve az otthoni munkavégzés lebonyolítására. A HelloVidék most utánajárt a részleteknek.

2020.04.06 08:10
Jó hír a németektől

Hétfőre 3677-tel nőtt a koronavírusos betegek száma Németországban, ami azt jelenti, hogy zsinórban negyedik napja folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma. Vasárnap 5936-tal nőtt a betegek száma. Jelenleg 95 391 igazoltan vírusos pácienst tartanak számon - írja a Robert Koch Intézet tájékoztatása alapján a Reuters. A halottak száma 92-vel emelkedett, 1434-re.

Vasárnap késő este megjelentek a legfrissebb kormányrendeletek a koronavírus kapcsán. A Magyar Közlönyben kiadott dokumentumban a többi között ingyenessé tették a parkolást Budapesten, illetve a rendőri túlórákról is döntöttek.

Mint arról ma reggel beszámoltunk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 744 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 idős beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma. A kormányzti tájékoztatási oldalon publikált térképről pedig az is kiderült, hogy Budapestet és Pest megyét leszámítva még minden megyében két számjegyű, és 50 fő alatti a regisztrált fertőzöttek száma. Heves megyében eddig négy embernél diagnosztizálták a vírust.

2020.04.06 07:14
Maszkokat gyárt az Apple

Az Apple is beszállt a koronavírus elleni harcba, és számítógépek és telefonok készítése helyett műanyag arcmaszkokat gyártanak egészségügyi dolgozóknak. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook vasárnap osztotta meg a Twitteren, hogy már megtervezték a védőpajzsot és elkezdték az előállítását is

{{EMBED:https://twitter.com/tim_cook/status/1246916489589837824?ref_src=twsrc%5Etfw}}
2020.04.06 07:01
Donad Trump már látja a fényt az alagút végén

"Már látjuk a fényt az alagút végén" - hangoztatta az amerikai elnök a Fehér Házban vasárnap este, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján. Donald Trump derűlátóan nyilatkozott, leszögezve, hogy New Yorkban a halálozás csökkenő tendenciája "jó jel lehet". Az elnök azzal kezdte a sajtókonferenciát, hogy jobbulást kívánt Boris Johnson brit kormányfőnek, akit vasárnap szállítottak kórházba az új típusú koronavírus fertőzésével. Trump kifejtette: a fertőzés epicentrumaiban lassan "kiegyenlítődik a helyzet". A malária és egyes, súlyos autoimmun betegségek kezelésére használt hidroxi-klorokinról szólva kijelentette: nem akarja népszerűsíteni a szert. Úgy fogalmazott: "lehet, hogy működik, lehet, hogy nem a koronavírus ellen". Hangsúlyozta, hogy minden gyógyszert, gyógymódot ki kell próbálni, és az egészségügyi szakemberekkel folytatott konzultációira hivatkozva felhívta a figyelmet az eritromicin nevű gyógyszer koronavírus elleni esetleges hatásának megvizsgálására is. Úgy fogalmazott: emberek halnak meg, nem szabad várni, mindent meg kell kísérelni az életek megmentése érdekében. Mike Pence alelnök bejelentette, hogy a jövő héten a michigani Detroit egyik kórházában kísérleti jelleggel 3000 betegen megkezdik a hidroxi-klorokinos kezelést. (MTI)

Négy idős, krónikus beteg hunyt el a koronavírus-fertőzés okán - a hétfő reggeli adatok szerint így a halottak száma 38-ra nőtt. Eddig 67-en épültek fel a betegségből.

Az első bő hónapon vagyunk túl, mert a forgalom felfutása február végén indult meg, közben volt három nagyobb hullám. A cégek folyamatosan összegzik a tapasztalatokat, de a költségek napról-napra emelkednek. A beszerzési árak és a munkaerőköltségek emelkedése mellett a járvány miatti közvetlen rendkívüli kiadások legalább 25-30 milliárd forintjukba került az áruházláncoknak eddig - árulta el a Pénzcentrumnak adott exkluzív interjújában Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a multinacionális kereskedelmi láncokra váró teherviselési hozzájárulással kapcsolatban azt is leszögezte, hogy az OKSZ tagvállalkozásai minden jogszabályban foglalt előírást teljesíteni fognak. Interjú

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm