2020. október 21. szerda Orsolya

A koronavírus-járvány miatt leállították ezt a fontos szűrést Magyarországon


Ugyanazok a szakemberek szűrnek koronavírusra és hepatitis C-re, a járvány pedig annyira lefoglalja a kapacitásaikat, hogy ez utóbbi szűrése gyakorlatilag leállt Magyarországon. Pedig ha időben felismerik, akkor megelőzhetők a súlyos szövődmények, a főorvos szerint ezért azonnal újra kell indítani a vizsgálatokat.

A korábbi nagyjából havonta kétszáz kezelt esethez képest gyakorlatilag teljesen leállt Magyarországon a hepatitis C-s betegek szűrése, így fokozatosan csökken az újonnan regisztrált fertőzött betegek száma - mondta el Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa mondta a Világgazdaságnak. Kifejtette, hogy idén száznál is kevesebb kezelés indult el.

Mindezt elmondása szerint az okozza, hogy ugyanazok a szakemberek kezelik a hepatitis C-t és a koronavírust is, az erőforrásokat pedig most az utóbbira fókuszálják.

Makara szerint az elérhető gyógyszerek 96 százalékban hatásosak, a szűrőprogramokat pedig feltétlenül újra kell indítani. Ilyenek korábban börtönökben, háziorvosoknál is fellelhetőek voltak, a VIII. kerületben pedig egy mobil labor is járt az utcán.

A főorvos azt mondta, több olyan betegről is tudnak, akik májátültetésre vártak a fertőzés miatt, de a vírus elpusztítása után regenerálódott a májuk, és lekerültek a várólistáról. A hepatitis C fertőzés szűrése azért fontos, mert ha mielőbb kimutatják és kezelik, akkor megelőzhető lehet a májzsugor vagy a májrák, illetve további szövődmények is, és a fertőzőképesség is hamarabb szüntethető meg.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó