2020. november 25. szerda Katalin

A húsvéti sütés-főzés veszélyei: akár lakástűz is lehet a vége

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. április 19. szombat 13:52

Itt a húsvét, ismét egy alkalom a vendégvárásra. Ilyenkor több időt töltünk a konyhában, előkerülnek rég nem használt konyhagépek is. Az asztalra hagyományosan sonka és tojás kerül.


Persze az sem mindegy, ki mivel főzi a tojást - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Gázon vagy elektromos tojásfőzővel? Az ilyen tojásfőzőknél, ha kihagynak egy alkatrészt, amely a hővédelemért felelős, vagy nem megfelelően méretezik, akkor a hőszabályzó meghibásodása esetén semmi nem védi a készüléket a túlmelegedéstől. Ilyen esetben a műanyag burkolatok megolvadhatnak, rések, nyílások keletkezhetnek rajtuk, melyeken keresztül hálózati feszültség alatt lévő részeket megérintve áramütést szenvedhetünk. Kellően nagy hő hatására a burkolat, vagy a környezet ki is gyulladhat, ez a tűz könnyen továbbterjedve hamar lakás- vagy épülettüzet okozhat. Ez a hiba természetesen más hőkészülékeknél is előfordulhat.

Tényleg ezt esszük sonka helyett? Így ismerheted fel a gagyit - KATTINTS!

Ezek az esetek elkerülhetők a megfelelően méretezett hővédelemmel. Ezért fontos, hogy ezek a készülékek rendelkezzenek ilyen eszközzel. Azoknál a készülékeknél amelyeknél folyadékot melegítünk, turmixolunk fontos, hogy az áramvezető részek megfelelően el legyenek szigetelve a vizes részektől, hiszen a víz vezeti az áramot, és ha összeköttetésbe kerül az áramvezető részekkel, akkor áramütést okozhat.

Ha grillezett húst készítenénk, akkor egy lakásban az egyik megoldásunk az elektromos asztali grill lehet. Ezek a készülékek jellemzően földelt kialakításúak, azonban ha a földelés felé nem elég kicsi az ellenállásuk, akkor egy esetleges meghibásodás esetén nem véd meg minket semmi az áramütéstől. Ez általában vonatkozik minden más hőkészülékre is.


A földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie. A hőkészülékeknél a nem megfelelő kialakítás miatt előfordulhat, hogy a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, így akár égési sérülést is okozhatnak.

A konyhában több motoros készülék is szolgálhat. Ezek általában kettős szigetelésűek, de itt némely esetben nem lesz megfelelő a jól ismert lapos dugó, mert az csak 575 W-ig terhelhető. Az összes készülékre vonatkozóan áramütés-veszélyes, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, az könnyen eltávolítható, valamint az alatta lévő kezelőelem szigetelése nem megfelelő. Szintén áramütés veszélyes, ha egy készülék burkolata nem megfelelő szilárdságú, és betörve hálózati feszültségű részek érinthetők meg. Ez például szendvicssütőknél fordul elő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS