4 °C Budapest

A horvátoknál, szlovéneknél sem rózsás a helyzet: nehéz heteket jósolnak

MTI
2020. november 4. 21:32

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, de több tesztet is végeztek mindkét országban, mint az előző napokban - derült ki a válságstábok szerdai közleményéből.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2480 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 56 567-et.

Az elmúlt napon újabb 26 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 654-re emelkedett. Kórházban 1221 beteget ápolnak, közülük 118-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Andrej Plenkovic kormányfő szerdán a parlamentben elmondta: senki sem tudja, hogy a világjárvány meddig fog tartani, néhány hónapig vagy annál tovább, ahogy azt sem, hogy a járvány második hulláma meddig tart, erősödik-e vagy gyengül, valamint lesznek-e újabb hullámok. Ez pedig nagy bizonytalansághoz vezet - hangsúlyozta.

Hozzátette: a kormány az intézkedéseket idejekorán, és az egészségügyi helyzetnek megfelelően hozza meg, figyelembe véve a gazdasági körülményeket.

A szájmaszk viselése mindenütt kötelező az országban, de nem büntetik a szabálysértőket. Büntetik azonban a jogi személyeket, a fodrász- és szépségszalonok, az edzőtermek és vendéglátóhelyek üzemeltetőit, ha nem tartják be a higiéniára és védőtávolságra vonatkozó rendeleteket. Ötven fő felett tilosak a nyilvános összejövetelek, de korlátozott létszámmal továbbra is lehet esküvőket, temetéseket, más magánjellegű rendezvényeket tartani. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, a vendéglátóhelyeknek pedig legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint előző nap 2025-tel 39 408-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonkilenc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 441-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 979-en vannak kórházban, közülük 158-ot ápolnak intenzív osztályon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szájmaszk viselése zárt és nyílt térben is kötelező. Bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is. Szünetelnek a kulturális és sportrendezvények, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, valamint az általános iskolákban meghosszabbították az őszi szünetet. Október 19-től az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át. Szombatig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom is.

A kormány hetente felülvizsgálja az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében várhatóan csütörtökön dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.

Janez Jansa kormányfő az állampolgárokhoz idézett beszédében kedden ugyanakkor arra engedett következtetni, hogy néhány hétig még maradnak a szigorítások. Mint mondta, ha az elkövetkező hetekben sikeresek lesznek, akkor a karácsonyt és az újévet normálisabb körülmények között tudják tölteni, mint az őszi ünnepeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm