1 °C Budapest

A brit lakosság 10 százalékának szervezetében lehet koronavírus-antitest

MTI
2021. január 19. 20:04

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett legújabb becslése szerint a brit lakosság tíz százalékának szervezetében lehet jelen koronavírus-antitest. Becslésük szerint Walesben 9,8 százalék, Skóciában 8,9 százalék, Észak-Írországban 7,8 százalék azoknak az aránya, akiknek szervezetében jelen lehet a SARS-CoV-2-fertőzés esetén termelődő antitest. Az idei év első hetében pedig a hivatalosan bejegyzett angliai és walesi halálesetek száma 45,8 százalékkal volt magasabb az elmúlt öt év időarányos átlagánál.

Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül decemberben a lakosság 12,1 százalékának szervezetében találtak volna koronavírus-fertőzésre utaló antitesteket vérvizsgálatra alapuló teljes körű szűrés esetén. Ez a 16 évesnél idősebb lakosságra vetítve azt jelenti, hogy Angliában 5,4 millió felnőtt szervezetében lehet jelen a SARS-CoV-2 típusú koronavírus ellen képződő antitest, vagyis 8 ember közül egynek a vérmintájában ki lehetne mutatni ezt az antitestet.

A statisztikai hivatal becslése szerint Walesben 9,8 százalék, Skóciában 8,9 százalék, Észak-Írországban 7,8 százalék azoknak az aránya, akiknek szervezetében jelen lehet a SARS-CoV-2-fertőzés esetén termelődő antitest. Lakosságarányosan súlyozott számítással mindez azt jelenti, hogy a 67 milliós Egyesült Királyság egészében valószínűleg a teljes lakosság 10 százalékának leletében ki lehetett volna mutatni decemberben a korábbi koronavírus-fertőzésre utaló antitestek jelenlétét.

Az ONS tanulmánya szerint az országos átlagon belül jelentősek a különbségek: a statisztikai hivatal számítási módszertana alapján az észak-angliai Yorkshire megyében például 16,3 százalék, Londonban 16 százalék, Délnyugat-Angliában ugyanakkor 4,9 százalék lehet azoknak az aránya, akiknél egy antitest-szűrővizsgálat pozitív eredménnyel járna.

A statisztikai hivatal kimutatta azt is, hogy az idei év első hetében hivatalosan bejegyzett angliai és walesi halálesetek száma 45,8 százalékkal volt magasabb az elmúlt öt év időarányos átlagánál. Az ONS szakértői hangsúlyozzák, hogy ez az adat fenntartásokkal kezelendő, mivel a meredek emelkedésben része lehetett a karácsonyi időszak okozta késedelmes regisztrációknak is. A statisztikai hivatal kimutatta ugyanakkor azt is, hogy az idei év első hetének haláleseteiről kiállított hatósági bizonylatok 34,1 százalékában szerepel a lehetséges halálozási okok között az "új típusú koronavírus (Covid-19)" megjelölés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezt egybevetve az ONS azzal számol, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járványnak eddig csaknem 96 ezer halálos áldozata lehet.

Ez eltér a brit kormány számítási módszertanától, amely a koronavírus-fertőzést egyértelműen igazoló szűrővizsgálat időpontjától számított 28 napon belüli haláleseteket veszi figyelembe. E kimutatás alapján eddig 89 856-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben az Egyesült Királyság egészében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm