2020. augusztus 3. hétfő Hermina

76 ezret bukhatsz évente: sok beteg nem ismeri ezt a kedvezményt


Sokan nem tudják, pedig jó néhány betegség - többek között a gluténérzékenység - után is jár adókedvezmény. Ennek összege 2017-ben havonta 6 375 forint, de vajon mire elég ennyi pénz? Bár egyre több a gluténmentes élelmiszer a boltok polcain, de ezek a hagyományos összetételű termékeknél akár tízszer drágábbak lehetnek. Mutatjuk a részleteket.


Becslések szerint hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érintheti a coeilakia, vagyis a gluténérzékenység. Ez egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakulhat ki - akár felnőttkorban is.

Ez a betegség nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek.

A gluténérzékenység kiváltója a gabonasikér, azaz a glutén, ami az élelmiszeripar egyik legkedveltebb adalékanyaga. Pont emiatt számos élelmiszerről le kell mondania annak, akinél diagnosztizálják a betegséget. Napjainkban egyre több gyártó ismeri fel az igényt a gluténmentes termékekre, emiatt az élelmiszerüzletek polcain és szélesedik ezeknek a termékeknek a palettája.

A kínálat bővülésében nemcsak a megnövekedett kereslet játszik szerepet, hanem a technológiai fejlődés is, illetve az elérhető alapanyagok növekvő választékának köszönhetően is egyre több féle termékből válogathatnak a diétázni kényszerülők

- mondta el korábban a Pénzcentrum megkeresésére Pálfi Erzsébet dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

KATTINTS! Lappangó betegség: jól nézd meg, mit veszel a boltban

Mindig résen kell lenni

A betegeknek nemcsak az a fontos, hogy a termék ne tartalmazza az allergént, hanem hogy a gyártás, tárolás, szállítás során ne is szennyeződjön vele.

Ez az egyik fő oka annak, hogy sok gluténmentes termék a hagyományos élelmiszerekkel szemben méregdrágának számít. Ez pedig a jövőben is így marad, hiszen az árkülönbséget okozó tényezők nem változnak:

  • speciális tudást igényel ezeknek a termékeknek a fejlesztése és előállítása;
  • speciális alapanyagokból készülnek, amelyeknek jelentős része külföldről (például az észak-amerikai rizsparéj vagy quinoa) származik;
  • speciális előállítási, tárolási és szállítási körülményekre van szükség, hogy ne szennyeződjenek a mellőzni kívánt alapanyagokkal;
  • speciális szabályoknak kell megfelelniük (például jogszabály által előírt mennyiségű laktóz vagy gluténtartalom).

Mennyi az annyi?

Természetesen számos olyan élelmiszer van, amely alapvetően nem tartalmaz glutént. De például a gluténmentes tésztákért, kenyerekért borsos árat fizethetünk. Képzeletbeli bevásárlásunk során elmentünk az egyik nagy élelmiszerüzletbe és egy kosarat telepakoltunk gluténmentes termékkel, míg egy másik kosárba csak hagyományos élelmiszereket tettünk. Mutatjuk a megdöbbentő eredményeket.

A különbségek hatalmasak; míg egy sima friss fehérkenyér kilója például 249 forintba kerül, addig akad olyan gluténmentes kenyér, amiért 3 811 forintot kell fizetnünk. Ha pedig vacsorára bedobnánk egy mirelit pizzát, sörrel, akkor ezt alapjáraton 1 000 forintból megúszhatjuk, míg ha gluténérzékenyek vagyunk, már 2 500 forintba kerül ez a menü.

Abonettből azonban a gluténmentes és a sima is ugyanannyiba kerül. Ráadásul keresésünk során olyan szójaszószt is találtunk, amiből a mentes változat 100 forinttal kevesebbe került.

Mire elég havi 6 375 forint?

Sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek miatt adókedvezmény illeti meg őket. Fontos azonban tudni, hogy nem egy segélyről vagy támogatásról van szó, hanem az adó mértéke csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, így csak az veheti igénybe, akinek van adóköteles jövedelme.

A coeliakia esetén is jár a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő adójóváírás.

Ez 2017-ben összesen mintegy nettó 76 500 forintot jelent, vagyis havonta 6 375 forinttal nőhet a fizetésünk. Az első összeg ennek a pénznek azonban akár a sokszorosa is lehet. Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben.

A korábbi bolti árakat megnézve azonban könnyen látható, hogy nem sok gluténmentes termék jön ki havi 6 375 forintból. A KSH statisztikáiból kiolvasható, hogy a tavalyi évben egyetlen hónap alatt átlagosan 4,4 kilogramm kenyérféleséget és pékárut fogyasztottunk. Ha pedig sikerül például 2 000 forintért beszereznünk a gluténmentes kenyeret, erre akkor is 8 800 forintot kellene elköltenünk egyetlen hónapban. Persze nem véletlen, hogy számos beteg otthon süti magának a kenyeret. Ez azonban időigényes, ráadásul a megfelelő állagú kenyér sütése nem egyszerű feladat.

Egészségpénztári megtakarításból is

Nem csak az adókedvezmény, vagy a kedvezményes gyógyszerek miatt éri meg egészségpénztári tagnak lenni. Hanem azért, mert az egészségpénztári megtakarításból akár gluténmentes termékeket is vásárolhatunk, de csak azokat, amiket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartásba vett.

Így a vásárlás menete a jogszabály szerint:

  • Bármelyik szerződött szolgáltatónál vásárolhatunk, illetve ott is, ahol nincs partnerkapcsolat
  • Ha olyan helyen vásárolunk gluténmentes terméket, aminél nincs partnerkapcsolat, számlát kell kérnünk a vásárlásról.
  • A számlának az egészségpénztár nevére kell szólnia, és legtöbb esetben szerepelnie kell rajta a pénztártag nevének és azonosító számának is.
  • Ezután a számlát el kell juttatni személyesen vagy postán az egészségpénztárhoz. Az elköltött pénzt csak ezután utalják át a bankszámlánkra.
  • Ha tehetjük azonban érdemes a saját egészségpénztárunkkal szerződésben álló szolgáltatónál vásárolni, hiszen így megspóroljuk a várakozást, a plusz ügyintézést.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Könnyen becsaphatják az ügyfeleket a csalóka kamatok: erre nagyon figyelj oda
Százezreket is el lehet tapsolni egy rossz döntéssel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos