2020. október 22. csütörtök Előd

5500 fölött a fertőzöttek száma Ausztriában: döbbenetes ugrás tegnaphoz képest

  • MTI
  • 2020. március 25. szerda 19:15

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint délutánra 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma. Ez az előző napi adathoz képest közel 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re nőtt.

A legtöbb, koronavírussal fertőzött beteget Tirol tartományban diagnosztizálták (1393 fő), a második helyen Felső-Ausztria áll (915 fő), Alsó-Ausztriában 750-en, míg Bécsben 702-en fertőződtek meg koronavírussal. Eddig 32407 esetben végezték el a koronavírus-tesztet.

Tirolban azzal vádolják a tartomány vezetését, hogy későn hoztak óvintézkedéseket, így túl későn zárták be a hoteleket és a sípályákat. Günther Platter (ÖVP) tartományi vezető ellen emiatt feljelentést tettek.

"A szívügyemnek tekintem Dél-Tirolt" - mondta Sebastian Kurz kancellár a Dolomiten helyi napilapnak. Kurz megígérte, hogy a kormány segít a koronavírussal legjobban sújtott tartománynak a betegellátásban, így többek között védőfelszereléseket is küldenek a településekre. Azt mondta, az együttműködés nemcsak üres szavakat jelent, hanem naponta tettekben is megnyilvánul.

Arról is beszélt, hogy a válság után meg kell vitatni az "európai szolidaritás" kérdését, mert szerinte nem fordulhat elő, hogy a nemzetállamok nem hangolják össze az intézkedéseiket, és így például Ausztria 2 héten át küzdött azért, hogy a német határon átengedjék a védőmaszkokat szállító teherautót.

Közben Alma Zadic igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a válság idején egyszerűbben juthatnak hozzá családok az ún. ellátási támogatáshoz. A segítséget akkor lehet kérni, ha egyik szülő nem teljesíti fizetési kötelezettségét, és a kiskorú gyerekek élelmezése nem biztosított. Azt mondta, a segítséget azok a szülők kérhetik, akik a válság miatt elveszítették az állásukat, vagy a jövedelmük nagyon csökkent. A fedezetet a családügyi minisztérium biztosítja.

Közben Burgenland tartomány azt javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy adjanak haladékot a vállalkozásoknak a helyi adók megfizetésére. Astrid Eisenkopf (SPÖ) tartományi helyettes vezető azt mondta, a befizetési határidő módosítására van lehetőség, és ez "minden egyes vállalkozásnak segítséget jelent".

A Vöröskereszt "Stopp Corona Appot" indított, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés terjedését. Az alkalmazás egy "kapcsolattartási naplóként" működik: azok, akik csatlakoznak, elmenthetik, mikor kivel találkoztak. Ha az alkalmazást letöltő tagok közül valaki megbetegszik a Covid-19 fertőzés következtében, értesítést kapnak azok a személyek, akikkel az illető az elmúlt 48 órában kapcsolatba lépett, így például könnyebben elérhetők lesznek azok az utasok, akik egy vonaton ugyanabban a fülkében utaztak, vagy azok a kollégák, akik közösen vettek részt egy munkahelyi megbeszélésen.

Közben egy közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy az osztrákok többsége (77 százalék) úgy érzi, "jól informált" a koronavírussal kapcsolatban. Elsősorban az 50 év felettiek tartják magukat tájékozottnak (84 százalék), míg a megkérdezettek 3 százaléka gondolja azt, hogy nem kapott elég tájékoztatást. A lakosság elsősorban a televízióból, a rádióból, illetve a napilapokból szerzi ismereteit. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, naponta több mint 2 órát tölt a koronavírussal kapcsolatos hírek megismerésével.

Közben egy bécsi kórházban egy koronavírus-fertőzés gyanúja miatt felvett beteg késsel megsebesített egy ápolónőt. A pszichés betegségben szenvedő páciens koronavírustesztje végül negatív lett. Az ápolónő a fején és az arcán szenvedett sérüléseket. Az elkövetőt a rendőrség őrizetbe vette.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó