14 °C Budapest
force a lock

Ezek az ország legveszélyesebb települései: itt garázdálkodik a legtöbb tolvaj, rabló + bűntérkép/úő

2023. március 16. 13:04

Rablások és lopások tekintetében is Budapest számít az ország központjának. Az ORFK legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt évben messze a fővárosban történt a legtöbb a vagyon elleni bűntettekből. A Pénzcentrum most térképeken mutatja be, hogy mely régiókban történt a legtöbb rablás, illetve lopás tavaly február óta 100 000 lakosra vetítve.

A rendőrség hivatalos bűntérképe szerint messze Budapesten jutott a legtöbb rablás 100 000 lakosra vetítve 2022 és 2023 között. A fővárosban 33 ilyen bűncselekmény jutott ennyi lakosra. Jócskán "elmaradva" a fővárosi számtól a második (ezt a típusú bűncselekményt vizsgálva) legveszélyesebb régió Heves megye volt, ahol 21 ilyen a vagyon elleni bűncselekmény jutott 100 000 emberre.

Hasonlóan veszélyes vidék volt Borsod és Somogy megye, amikben 17, illetve Bács-Kiskun megye, ahol 16 rablás jutott ennyi lakosra. Ahogy Pénzcentrum hőtérképén is látszik, általánosságban a nyugati országrészekben voltak a legritkábbak az ilyen jellegű bűncselekmények, szemben az ország északkeleti részével, ahol mindhárom megyében igen magas volt a rablások száma.

A 100 000 főre vetített legkevesebb rablás Békés, illetve Vas megyében volt (egyaránt 3), de Zalában is csak három ilyen vagyon elleni erőszakos bűncselekmény ennyi emberre 2022.02.14. és 2023.02.14. között.

A rendőrség bűntérképét a lopásokra  szűrve általánosnak tűnik, hogy a vagyon elleni bűncselekmények mely régiókban a legelterjedtebbek. A vizsgált 100 000 főre ebből a bűncselekményből is torony magasan a fővárosban jut a legtöbb, 339 darab.

Hasonlóan durva számokat csak Heves megyéből jelentettek, ahol 250 ilyen típusú jogtalan eltulajdonítással kapcsolatos ügy jutott 100 000 lakosra. Érdekes viszont, hogy az ilyen bűncselekményeket vizsgálva nem az északkeleti országrész többi megyéje, hanem Jász-Nagykun-Szolnok megye számít a harmadik leginkább "fertőzöttnek", ahol 198 eset jutott ennyi emberre . Borsodban egyébként ez a mutató 180-on állt, tehát sokkal azért nem csúszott le a negatív dobogóról.

Budapest a bűn városa?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint általánosságban is rengeteg bűncselekmény történik Budapesten az ország többi területi egységéhez viszonyítva. 2022. harmadik negyedévében (ez a legutolsó időszak, amiről jelenleg elérhető nyilvános adat) az országban 40 349 bűncselekményt követtek el, ezek közül 10 735 történt a fővárosban, tehát az összes bűnelkövetés 26,61 százaléka esik a városra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jól látszik tehát, hogy a lakosságszám által indokoltat jóval túlszárnyaló "fölényben" van a főváros az összes regisztrált bűncselekmény arányait tekintve is. Ennek háttere igen összetett lehet.

Budapesten például rendkívül elterjedtek a külföldi turistákat történő átverések és lopások. A Budapesti Rendőr-főkapitányság épp a hónapban közölt információkat egy tavaly elkövetett ügyesebb csalásról, aminek módszere az volt, hogy ATM-ből pénzt felvevő turisták figyelmét terelték el pénzfelvétel közben. Az ehhez hasonló cselekményeket adott esetben üzletszerűen, hónapokon keresztül lehet folytatni. De ennél is kézenfekvőbbek a nem csak turistákat érintő zsebtolvajlások, melyeknek a forgalmas fővárosi közterek "remek" terepet adnak.

Ezen felül a betörések is rendkívül gyakoriak a fővárosban. A 2020-as adatok szerint ezekből Zuglóban és a harmadik kerületben történt a legtöbb. A XIV. kerületben a PRE-STAT adatai alapján 113 ilyen esetet regisztráltak, Óbudán pedig 101 ilyen bűncselekmény történt. De nem sokkal maradt el ezektől a XI. kerület 99-el, valamint a XVIII. és a XIX. kerület 96 esettel.

A rendőrség külön adatokat közöl a betöréses lopásokról is (itt ugye nem feltétlenül magánlakásokba hatoltak be a bűnözők), amelyek listáját a XI. kerület vezeti 161 esettel, utána következik az előző, lakásbetörési lista másik két dobogósa: a XIV. kerületben 151 ilyen bűncselekményt regisztráltak, a III.-ban pedig 145-öt.

Az országos képre visszatérve az ORFK még egy tavalyi kiadványban arról írt, hogy Magyarországon átlagosan kétpercenként történik vagyon elleni bűncselekmény, amelyből minden hatodik betöréses lopás. Akkor bűnözők mesélték el, hogy a helyszín kiválasztásánál fontos szempont, hogy ne kelljen nagy zajt csapniuk, amely a családi háznál optimális: a szomszédok itt távolabb vannak, így sokkal kisebb a lebukás veszélye, mint például egy panellakásban, ahol a vékony falak hamar lebuktathatják őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm