2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

13 ezer emberre vadásznak a rendőrök: szabálysértők és nagypályás bűnözők a listán


13 222 ember ellen van érvényben elfogatóparancs Magyarországon. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az abszolút csúcstartó egy somogyzsitfai férfi, akinek 2016-ban 31 körözést sikerült felhalmoznia.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közérdekből nyilvános körözéseinek adatai szerint 2021. január 13-án 13 222 ember ellen van érvényben elfogatóparancs. A körözésnél megkülönböztetik a veszélyes, fegyveres bűnözőket, akiknél elfogásuk esetén támadásra is lehet számítani. A körözöttek tíz százaléka nő, akiket legtöbbször nem erőszakos, hanem vagyon elleni bűncselekmények miatt keresnek - derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Körözést nemcsak a rendőrség rendelhet el, a bíróság is köröztethet vádlottat, ha az nem jelenik meg egy büntetőper tárgyalásán, de köröztethet a büntetés-végrehajtás is, ha valaki nem vonul be időre a számára kijelölt börtönbe jogerős szabadságvesztése letöltésére. Körözést rendelhet el a nyomozó ügyész és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is, de azok a szabálysértők is felkerülnek a listára, akik nem fizették be az ellenük kiszabott pénzbírságot, amit a bíróság emiatt elzárásra változtatott.

A személykörözési lista mellett létezik az eltűnt embereket kereső adatbázis is, jelenleg 2143 polgár szerepel rajta.

Egy bűnözésből élő gyanúsított ellen több elfogatóparancs is érvényben lehet. A legutóbbi csúcstartó egy budapesti csaló, V. Róbert volt: tizenegy körözés volt érvényben vele szemben, amikor pár hete egy budai társasház lépcsőházában elfogták. A legtöbb körözést az ország különböző helyein, sorozatban elkövetett bűncselekmények elkövetői, betörők, csalók gyűjtik be.

Az abszolút csúcstartó egy somogyzsitfai férfi, akinek 2016-ban 31 körözést sikerült felhalmoznia.

A körözésekkel a rendőrkapitányságok, rendőrőrsök előadói, nyomozói foglalkoznak, napra készen ismerve a lakóhely szerint az illetékességi területükhöz tartozó keresettek listáját. A rendőrség elektronikus adatbázisában állandó frissítéssel elérhető az aktuális lista, amelyhez bármelyik járőr, nyomozó hozzáfér. A nagyobb rendőri egységeknek, megyei, kerületi kapitányságoknak vagy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának vannak speciális, célkörözési csoportjai, akik a kiemelt, nagyobb fajsúlyú ügyek elkövetőinek kézre kerítésére összpontosítanak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked