23 °C Budapest
Flags in front of the headquarters of the Audi factory with blue sky and sun in Ingolstadt, Bavariain Ingolstadt, Bavaria

Itt a hivatalos bejelentés: bezárhat az Audi-gyár, mi lesz a több ezer dolgozóval?

2024. július 10. 10:25

A Volkswagen bejelentette, hogy bezárhatja az Audi brüsszeli üzemét. Az ok: a csúcskategóriás elektromos autók iránti kereslet jelentős visszaesése - írta a Reuters.

Az autógyártók jelenleg nehéz helyzetben vannak: a vártnál alacsonyabb elektromos járművek (EV) iránti kereslet miatt kénytelenek csökkenteni kapacitásaikat és technológiai fejlesztéseiket. Az Audi már az év elején jelezte, hogy 2024-ben visszaeshetnek eladásai, mivel új modellek bevezetésén dolgozik és költségeket csökkent.

A Volkswagen szerint a brüsszeli üzem alternatív hasznosításának vagy bezárásának költségei, valamint egyéb nem tervezett kiadások összesen 2,6 milliárd eurós  hatást gyakorolnának a 2024-es pénzügyi évre.

Az üzemi hozamra vonatkozó előrejelzését 7-7,5%-ról 6,5-7%-ra csökkentette a Volkswagen. Ez arra késztette az anyavállalatot, a Porsche SE-t - amely alig egyharmadát birtokolja a Volkswagen AG-nak, de szavazati jogok többségét birtokolja -, hogy nyereségprognózisát 3,5-5,5 milliárd euróra mérsékelje.

A frankfurti tőzsdén jegyzett Volkswagen és Porsche SE részvények ennek hatására 1,7%-kal illetve 2,1%-kal csökkentek. Az Audi Q8 e-tron modellje iránt meredeken visszaesett a kereslet. Egy vállalathoz közeli forrás szerint az autógyártó fontolgatja a modell teljes gyártásának leállítását is; erre akár már 2025-ben sor kerülhet.

A brüsszeli telephely tavaly mintegy 50 ezer autót gyártott. Az üzem azonban régóta fennálló strukturális kihívásokkal küzd: többek között nehézkes változtatni az elrendezésén a város közelsége és magas logisztikai költségek miatt. A legtöbb konzultációs folyamat annak érdekében indulna, hogy alternatív megoldásokat találjanak a mintegy 3000 embert foglalkoztató üzem számára.

Ez magában foglalhatja a működés megszüntetését is, ha nem találunk alternatívát

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- áll az Audi közleményében. A Volkswagen-csoportot terhelő egyéb nem tervezett kiadások között szerepeltek például a pénzügyi szolgáltatások üzletágában jelentkező árfolyamveszteségek - különösen a Volkswagen Bank Rus dekonszolidálása miatt -, valamint a MAN Energy Solutions gázturbina üzletágának tervezett bezárása.

Rita Beck, az Audi bizottság szóvivője kijelentette:

Az Audi AG munkavállalói képviselői jövőbiztos perspektívát követelnek a gyár és a brüsszeli kollégák számára. Az Audi vezetésének felelősségét kell vállalnia a telephelyért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem