Electric car is filling up with electricity

Valami eltört a magyar autópiacon: egyre olcsóbbak a használt villanyautók, mi folyik itt?

2023. március 20. 05:35

Úgy tűnik, valami megmozdult a piacon, és elkezdett lejjebb menni a használt elektromos autók ára - tudta meg a Pénzcentrum az ország legnagyobb hirdetési portáljaitól. A szakemberek szerint egyre többen hirdetik meg villanyautójukat, főképpen cégek szabadulnának a flottáktól. Véleményük szerint a piacon látható most egyfajta elbizonytalanodás, ami többek között a töltés drágulásának tudható be. Megkérdeztük azt is, hogy melyik használt modellek a legnépszerűbbek most Magyarországon.

2022 szeptembere óta látunk élénkülést a hirdetésfeladás piacon az elektromos autók tekintetében - mondta a Pénzcentrumnak Szeder Attila, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. Hozzátette, adataik szerint kivételt képez a decemberi hónap, ahogy a korábbi években is tapasztalták, ebben az időszakban kisebb a hirdetésfeladási kedv az ünnepekre való tekintettel.

Az elmúlt 6 hónapban főként a cégek által feladott hirdetések száma nőtt meg, míg magánszemélyek esetén szinte azonos a hónapról hónapra feladott hirdetések száma. Az év elején, január és február hónapban kifejezetten élénk volt a hirdetésfeladási kedv, januárról februárra 4%-kal több hirdetésfeladás történt ebben a kategóriában

- tette hozzá a szakember.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy náluk a feladott villanyautó hirdetések száma január óta mutat határozott emelkedést: az év eddigi részében az előző negyedévek átlagához képest 70-75 százalékos növekedést regisztráltak.

A teljes piac szintjén ez a növekedési arány valószínűleg alacsonyabb, de a tendencia biztosan az eladási szándékok erősödését jelzi. Ennek egy része lehet a töltés drágulása, de fontos tényező az is, hogy eleve dinamikusan nő a forgalomban lévő villanyautók száma, ami a használtpiacon is automatikusan erősíti a jelenlétüket

- fogalmazott a cégvezető, aki azt is elárulta a keresések alapján melyek a legfelkapottabb elektromos modellek ma a kínálatukban. Íme a lista:

  • TESLA Model 3
  • NISSAN LEAF
  • RENAULT Zoe
  • HYUNDAI Ioniq 5
  • VOLKSWAGEN Golf VII
  • SMART Fortwo
  • KIA Niro
  • BMW i3
  • OPEL Corsa F
  • PEUGEOT 2008

Használt elektromos autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Szeder Attila pedig arról számolt be, hogy az elmúlt három hónapban, a legtöbb hirdetés megtekintés az alábbi elektromos modellekre érkezett náluk:

  • BMW i3
  • Nissan Leaf
  • Tesla Model 3
  • Tesla Model S
  • Renault Zoe

Mint hozzátette, a leggyakrabban megtekintett elektromos autós hirdetések közül a legnépszerűbb árkategória az 5 és 10 millió forint közötti ársáv, míg a második legnépszerűbb a 10-15 millió forint közötti árkategória volt az elmúlt három hónapban.

Tényleg lefelé tartanak az autóárak?

A meghirdetett elektromos autók átlagára kapcsán pedig a Használtautó.hu értékesítési vezetője arról beszélt, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonlóról számolt be Halász Bertalan is: a JóAutók adatai szerint tavaly augusztus közepéig az átlagárak növekedésének trendje folyamatosan felfelé mutatott. 12,7 millió forintról 17 millióig emelkedett. Ezután karácsonyig oldalazó mozgást tapasztalhattunk az árakban, Az év végétől kezdve pedig folyamatos a lejtmenet: Január eleje óta 17 millióról 15,3 millió forintnál jár a meghirdetett elektromos autók átlagára a portálon.

Jelenleg tapasztalható egy kisebb elbizonytalanodás a piacon az üzemeltetési költségek terén bekövetkező változások miatt, de hosszabb távon mindenképpen tovább folytatódik majd a villanyautók térnyerése, ami a használtautó-piaci szegmensben is fokozatosan növeli majd ennek a hajtástípusnak a részarányát

- kommentálta a piaci folyamatokat az ügyvezető.

A piaci helyzetet, és annak kilátásait firtató kérdésünkre Szeder Attila pedig azt mondta, továbbra  is hónapról hónapra több keresés érkezik a hibrid, valamint elektromos autós hirdetésekre.

Míg magánszemélyek esetén stagnál azok száma, akik meghirdetik autójukat, úgy egyre több céges hirdető kínálja elektromos járműveit. Ez két dologból adódhat: egyrészt a kereskedések elkezdték feltölteni a készleteiket a leginkább keresett modellekkel, vagyis az elektromos és hibrid járművekkel. Másrészt az új autók piacán egyre szélesebb a modellválaszték ezekből az autókból

- összegzett az értékesítési vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem