Salgótarján, 2022. május 27.Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.MTI/Komka Péter

Ennyit a nagy szigorításról: még mindig olcsón tankolhatnak a külföldiek Magyarországon

2022. augusztus 1. 10:02

Hiába zárta ki a kormány már korábban a külföldieket a benzinárstopból, a gyenge forint miatt még mindig megéri a külföldieknek Magyarországra tankolni a piaci árakon is. Közben a kormány egyelőre nem módosította azt a rendeletet, amely 480 forintban maximalizálta a nagykereskedelmi árakat, így az import sem valószínű, hogy újra indul.

Bár a kormány a hétvégén módosított a benzinárstop-szabályokon, így már csak magánszemélyek által üzemeltetett autókba lehet 480-ért tankolni, a szakemberk szerint ez a lépés sem fogja megindítani az importot. A helyzeten az sem segít, hogy úgy tűnik, a kormány elfelejtette módosítani azt a rendeletet, amely a nagykerárat is 480 forintban maximalizálta.

Import üzemanyagra viszont igencsak szükség lenne, mert az augusztus még a vártnál is nehezebb időszak lesz, hiszen leáll a Dunai Finomító is, várhatóan több hétig karbantartás lesz, nem fognak teljes gőzzel termelni.

A tervek szerint az üzemek fokozatosan indulnak újra, jelentős részük már szeptemberben, míg egy kisebb részük október végén, a karbantartás második üteme után - mondta korábban Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója. Bár tartalékolni kellene, de az sem ment rendesen az árstop miatt megnövekedett kereslet miatt, úgyhogy az ország stratégiai készleteihez is hozzá kell nyúlni.

A Kormányinfón elhangzott, hogy augusztusban összesen 184 millió liter dízel- és gázolajat szabadítanak fel a készletekből. Gulyás Gergely elmondása szerint nem szeretnének változtatni a hatósági árakon, a lehető leghosszabb ideig szeretnék fenntartani a benzinárstoppot. Tekintettel arra, hogy a hazai készletek kb. 90 napra elegendőek, és a Mol-nak is vannak tartalékai, elméletileg nem kell hiánytól tartani - hasonlóképp nyilatkozott a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is. Viszont Grád Ottó szerint az új szabályok az importhelyzeten sem segítenek:

A független importőr továbbra sem fog üzemanyagot Magyarországra szállítani, hiszen az számára továbbra is csak veszteséges értékesítést jelentene, legfeljebb a változás annyi, hogy nem olyan nagymértékű a veszteség, mint eddig volt

– mondta a főtitkár.

A gyenge forint miatt a piaci ár is megéri

Jelentős probléma volt a közelmúltig a benzinturizmus is, hiszen a környező országokban jóval drágább volt az üzemanyag, mint a 480 forintos hatósági ár. Ezt orvoslandó a kormány első körben annyiban szigorított, hogy csak magyar forgalmis járművek tankolhatnak árstoppos üzemanyagot, a külföldieknek piaci árat kell fizetni - na, meg azoknak is, akik kannába, vagy rendszám nélküli járműbe tankolnak. Ez múlt péntektől a benzin esetében literenként átlagosan 692,9 forint, míg a gázolaj literje átlagosan 737,9 forintot jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hiába tankolhat ugyanis egy osztrák rendszámú kocsi csak piaci áron Magyarországon, ha a tulajdonos euróban fizet, sokkal jobban jár, mintha az otthoni átlagáron tankolna. Ugyanez a helyzet Szlovákiával is, valamint a Holtankoljak.hu nemzetközi összesítése alapján Horvátországból is megérheti átjönni tankolni a határ mellől - utóbbi országban még nem euró van, de egyébként a kuna árfolyama már ahhoz van rögzítve, jövőre pedig már ott is euróval fizethetnek a magyarok.

Ahogy az ábrán látható, a környező országok közül, euróra váltva csak a háborús Ukrajnában olcsóbb a benzin, mint nálunk, Szlovéniában kb. hasonló átlagárak vannak (de egy újabb forintbeszakadás akár nekik is kedvezhet), és Romániából és Szerbiából sem érheti meg annyira átugrani tankolni: ha valaki közel lakik a határhoz, 4 eurócentet, azaz kb. 16 forintot spórolhat literenként.

Azonban Szlovákiában már más a helyzet: ők az összesítés szerint kb. 20 centet, azaz durván 80 forintot spórolhatnak literenként még a magyar piaci árral is. Ha valaki Ausztriából jönne át piaci áron tankolni, az több mint 120 forintot takarítana meg literenként a benzinen. A dízel esetében nem ennyire markáns az eltérés, de az osztrákok így is kb. 80 forintot spórolnának literenként a magyar piaci áron, a szlovákok pedig kb. 40-et.

Ha pedig a forint újból beugrik a szakadékba, és már inkább 410 felett lesz az euróárfolyam, akkor természetesen a határ mentén élőknek méginkább megérheti átjárni tankolni Magyarországra.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem