2 °C Budapest
cars for sale cimlapi

Ezek a magyarok kedvenc autói 2021-ben: belehúztak a Vitara trónkövetelői

2021. november 3. 11:03

Nem túl jók az előjelek, hónapok óta masszívan elmarad a korábbi évektől a forgalomba helyezések száma. Erre magyarázat lehet az autógyárakban tapasztalható alkatrészhiány, ami miatt késnek a megrendelt autók átadásai is. Ha nem történik valami egetrengető, akkor 2021-ben is a Suzuki Vitara lesz a magyarok kedvenc autója - derült ki a Datahouse adataiból.

Vészjósló előjelek mutatkoznak a magyar autópiacon: a Datahouse adatai szerint októberben 23,6 százalékkal kevesebb személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Összesen 9131 autó kapott magyar rendszámot a múlt hónapban, egy éve ilyenkor 11 950, 2019-ben pedig 12 449.

Összességében, a január-októberi időszakot tekintve még a volumen 1,6 százalékkal nagyobb, mint a 2020-as volt, viszont majdnem 19 százalékkal elmarad 2019 hasonló időszakától. Az is beszédes, hogy június óta rendre ez a legrosszabb év a vizsgált időszakból.

Ebben főképpen az játszhat közre, hogy egyre nagyobbak a csúszások az autógyárakban az alkatrészhiány miatt, így pedig a megrendelések átadása is késik. Kovács Pál, a Hyundai Holding Hungary Kft. ügyvezetője például arról beszélt korábbi interjúnkban, hogy a 3-4 hónap helyett mostmár 5-6 hónapot kell várni egy i30-asra, és van olyan Tucson-változat, amit akár 8 hónapba is telhet legyártani.

Ráadásul a mostani helyzetet nagyon sokan leegyszerűsítik a chipek, félvezetők hiányára: ha csak ezek esetében lenne zavar az ellátási láncban, az is nagy gond lenne, de sok más alkatrész beszerzése is nehézkes. Ilyenek például a különféle műanyagok, de volt olyan időszak, amikor az ülésekbe való szivacs beszállításával akadt probléma

- fogalmazott az ügyvezető.

Autót vennél? Találd meg a legjobb hitelajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezek a magyarok kedvenc autói

Ami a márkák toplistáját illeti, a nagy meglepetés ezúttal is elmarad: továbbra is hatalmas előnnyel vezet a Suzuki, amely 2021-ben már 15 376 személyautót helyezett forgalomba itthon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második helyen a Toyota áll (10 210 db), a Ford pedig a harmadik 8797 darabbal, a befutónál még esélyes lehet a dobogóra a KIA (7846 forgalomba helyezés), illetve a 4. és 5. helyen a Skoda és a Dacia is nagy harcot vív (6650, illetve 6468 darab).

A modellek toplistáján sem fog meglepődni az, aki követi a jelentéseket: valami egetrengetőnek kellene történnie, hogy 2021-ben ne a Suzuki Vitara legyen a magyarok kedvenc autója - immár sokadik éve zsinórban. Eddig 7461 darab állt forgalomba, a második helyezett SX4 S-Cross még csak szorongatni sem tudja (5274 db).

A bronzéremért kemény csata folyik, amelyben jelenleg a Dacia Duster áll jobban (4157), de nem sokkal marad le mögötte a kis Fiat 500-as sem (4004 db). Az ötödik helyre a KIA Ceed (331 db) mellett a Skoda Octavia is esélyes (3095 db), úgyhogy szoros lesz az év végi befutó.

A toplistára egy másik Suzuki is odafért, a Swiftből ugyanis 2130 darab kapott rendszámot eddig, ami a 10. helyre volt elég. A nagycsaládos kedvezményben érintett modellek közül a Ford Tourneo 2699 forgalomba helyezéssel a nyolcadik helyen áll, a másik nagy sztár, a Dacia Lodgy pedig 1280 darabbal a 17.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem