1 °C Budapest
Nem áll meg a horror a benzinkutakon: meddig szállhatnak még el az árak?

Nem áll meg a horror a benzinkutakon: meddig szállhatnak még el az árak?

2021. október 13. 11:03

Sokaknál itt a lélektani határ: a rekordárú üzemanyagok miatt több tízezer magyar teheti le az autóját. A Pénzcentrum most felmérést végzett olvasói körében, amelyből kiderült, hogy a legtöbbeknek már eddig is gondot okozott tankolni. Egy másik jelentős hányadnak pedig az 500 forintos literenkénti ár a lélektani határ, amit most a gázolaj már át is lépett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A benzin literenkénti átlagára 6 forinttal, míg a gázolajé 8 forinttal emelkedett szerdától és ezzel még nincs vége! Pénteken újabb áremelés lesz: a benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent, míg a gázolaj átagára bruttó 4 forinttal emelkedik majd. Így pedig a 95-ös benzin literenkénti ára 491 forint lesz, a gázolaj literje pedig 505 forint lesz a holtankoljak.hu szerint. Ezzel mindkét üzemanyagtípus ára új történelmi rekordot dönt.

Sőt, a régóta emlegetett 500 forintos "lélektani határt" a gázolaj a legutóbbi, mai áremeléssel már át is lépte (501 forint/liter), a benzin átlagára pedig 488 forintra nőtt literenként szerdától.

Ezek az árak már sok magyart sarkallhatnak arra, hogy letegye az autóját. Pontosan egy hete indítottunk szavazást olvasóink körében a témában, akkor a 95-ös benzin literje 473 forint volt, egy liter gázolajért pedig 484 forintot kellett fizetni. A legtöbbeknek már ez is sok volt.

Összeségében 10 százaléknyian lőtték be a határt 550, vagy 600 forintos literenkénti árra. Viszont a válaszadók 22 százaléka azt mondta, hogy mindegy mennyibe kerül az üzemanyag, ő bizony ki fogja fizetni.

Az üzemanyagok drágulása mögött elsősorban az olajár emelkedése áll, a Brent típus hordónként már 85 dollár közelében áll, ami 3 éves csúcsnak számít. Az emelkedés több tényezőnek tudható be a Portfolio szerint:

  • többek között a szűkösebb kínálatnak és az alacsonyabb tartalékoknak,
  • illetve annak, hogy jelentősen nőtt a gáz ára is, amely így elindított egy gáz-olaj cserét is.
  • Emellett szintén kedvezőtlen, hogy a forint gyengül a dollárral szemben, amely szintén fölfelé hajtja az árakat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?