2021. február 25. csütörtök Géza

Archívum: HRCENTRUM

Legfrissebb híreink karrier témában: munka, iskola, állás, karrier. Mik ma Magyarországon a legjobban fizetett szakmák? Mekkora az átlagfizetés? Mi a helyzet a hazai oktatással? Tőlünk megtudhatod!

Drasztikus átlakulás jön a magyar munkahelyeken: indul a teljes újratervezés

2021. február 24. szerda 11:02
Vigyázz! Kész! Rajt! Indul a csapat(úrja)építés, ez még csak a kezdet.

Egyre több magyar iratkozik be ilyen képzésekre: sejtenek valamit?

2021. február 24. szerda 08:34
Egyre inkább szükség van az élethosszig tartó tanulásra.

Háborúra hangolva: fegyvertervező szak indul ezen a vidéki egyetemen

2021. február 24. szerda 08:15
Fegyvertervezésben és -gyártás néven új szakirány indul a Neumann János Egyetemen. A 2022-től választható az új specializáció mellett az egyetem az úgynevezett védelemipari tudásközpont létrehozásában is kiemelt szerepet vállal - írja a HelloVidék.

Csodavárás az magyar 50 plusszosoktól: ebben a munkában ők szakíthatnának óriásit

2021. február 23. kedd 13:01
Nem kevés pénzért.

Újabb enyhítést kaptak a magyar cégek home office-ügyben: ez jár újfent nekik

2021. február 23. kedd 12:01
"Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében 2021. május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók" - jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át. A kormány a rugalmas szabályokkal is segíti a vállalkozások talpon maradását, védi a koronavírus kártételeitől a magyar gazdaságot és a hazai munkahelyeket.

Kiderült az igazság: összeszerelő üzem lenne Magyarország, vagy csak a bérek alacsonyak?

2021. február 22. hétfő 19:01
Ez a játszma csak fenntartja a hamis magyar mítoszt. Ideje megszabadulni a kényszerképzettől, hogy Magyarország azért szorult be az alacsony-közepes jövedelmi csapdába, mert a multinacionális vállalatok az alacsony hozzáadott értéket képviselő, termelési fázisokat hozzák hazánkba - vagyis mert összeszerelő üzemmé váltunk. Ez így ugyanis nem igaz.

Megnehezíti a külföldi munkavállalást a Brexit: ezeket a könnyítéseket érdemes kihasználni

2021. február 22. hétfő 17:33
Az üzleti utakat is nehezebb megszervezni a Brexit után.

Búcsút inthetnek a vásárlók a csemegepultoknak? Nem kellenek a szakképzett dolgozók a boltoknak

2021. február 22. hétfő 15:33
Összeadódott a digitalizáció és a járvány hatása. A boltos alkalmazottakon belül a szakképzett bolti dolgozók száma (akiknek érettségijük nincs, csak szakmai végzettségük) a 2018 évi 108 ezerről 2019-ben 99 ezerre, 2020-ban pedig 91 ezerre, összesen 17 ezerrel csökkent.

Vallottak a magyar munkaerőkölcsönzők: hamar lement a sokk, gyors volt az átalakulás

2021. február 22. hétfő 15:01
A pandémia okozta gazdasági válság első hulláma 2020 márciusában sokkszerűen érte a legtöbb iparágat. A munkaerő-piaci helyzetet jól ismerő, közép és hosszú távú stratégiában gondolkodó megrendelői kör a HR-szakma véleményét is figyelembe véve alakította ki stratégiáját. Elsődlegesen a munkaerő megtartását célzó intézkedéseket, belső átszervezéseket - oktatás, átképzés - hajtottak végre, amikor már ez is kevésnek bizonyult, következő intézkedésként fizetett szabadságok kiadásával, a munkaidőkereten belül áthelyezett munkanapokkal, állásidővel próbálták a veszteségeiket minimalizálni.

Tisztul a piac? 10-ből 7 felújítást még mindig feketén végeztetnek

2021. február 22. hétfő 13:03
A lakásfelújítások nagy részében még mindig nem kötnek szerződést: ezen a helyzeten sokat javíthat az állami támogatási program, amelyben a visszatérítés feltétele az írásos szerződés és tételes megállapodás az elvégzendő feladatokról, valamint az, hogy a pénzek számlán keresztül mozogjanak.

Ennyit a feketézésről: bekeményít a minisztérium

2021. február 22. hétfő 12:02
Új eszközt vethet be márciustól a hatóság. A foglalkoztatásra vonatkozó szabályok ellenőrzése rugalmasabbá és hatékonyabbá válik. A jogszabályváltozások alapján a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket.

Ezek 2021 legnagyobb kihívásai: kihasználatlan irodák, hibrid dolgozók, mentális jólét

2021. február 22. hétfő 10:31
Már látható, hogy 2021-ben a munkáltatóknak rengeteg kihívással kell szembenézniük: 44 százalékuk létszámnövekedéssel számol, viszont még kialakulóban van az új rend, a távmunkához való hozzáállás, az iroda új szerepkörei, és a dolgozói teljesítmény maximalizálásának kérdése.

Két egyetemet otthagyva lett elismert festő Nemes Márton: a képei már milliókat érnek

2021. február 22. hétfő 05:38
Nemes Márton négy éve él és dolgozik Londonban. Bár még csak 34 éves, a képeit már most milliókért vásárolják meg a gyűjtők. A festőművész Székesfehérváron született, Magyarországon két egyetemre, a BME-re és a Képzőművészetire is járt, de egyiket sem fejezte be, ennek ellenére már a húszas évei közepére bekerült a Deák Erika Galériába, ekkor már képei eladásából élt. "Mindig vannak falak, amiket át kell törnöm" - vallja Nemes Márton, akivel a Pénzcentrumnak adott életútinterjúja során beszélgettünk többek között: a művészethez vezető útjáról; a gyermekkoráról, arról, miként viszonyultak a szülei a törekvéseihez; hogy mennyivel másabb a londoni művészvilág, mint a budapesti; hogyan hatott a művészetére az angol főváros; hogyan fogadták Magyarországon, hogy már igen fiatalon meglehetősen nagy sikereket ért el; mit szólt ahhoz, hogy az MNB több képét is megvásárolta, vagy hogy mi a véleménye arról, a magyar piac meddig fogja még elbírni a festményei rohamos árnövekedését.

Ezek 2021 influenszer trendjei: nem csak a home office tör majd előre

2021. február 21. vasárnap 11:57
Itt a friss előrejelzés a techpiacról.

Már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt: a dolgozók isszák meg a levét

2021. február 20. szombat 21:02
A koronavírus-járvány az egész világon hatalmas változásokat idézett elő a munkaerőpiacon 2020-ban, a vállalatoknak ugyanis rendkívül gyorsan kellett alkalmazkodniuk a megváltozott munkafeltételekhez és a fizikai távolságtartás új szabályaihoz. A McKinsey Global Institute legújabb tanulmánya arra a kérdésre kereste a választ, melyek lesznek a pandémiának a munka világára kifejtett hosszú távú hatásai.

Hiszti helyett új melót vállalt a TNT-s Inti: ebből él most az énekes

2021. február 20. szombat 12:13
"Úgyis megtámadnának, hogy miért nem megyek el dolgozni. Hát tessék, elmentem!"

Letaglózó ábra: ennyivel kapnak kevesebb fizetést a nők, mint a férfiak

2021. február 19. péntek 19:02
Szomorú, pont.

Visszatérnének Öveges professzor tanítási módszeréhez: mérnökök szerint ezen kéne változtatni

2021. február 19. péntek 16:01
Paradox helyzetben a magyar oktatás: az általános-és középiskolákban a hangsúly jelenleg leginkább az információátadáson van, míg a készségek, képességek fejlesztése szinte sehol sincs terítéken. A munkaerőpiaci tapasztalatok viszont azt támasztják alá, hogy épp, hogy fordítva kellene összeállítani a tanmenetet.

Változásokra számíthatnak a gyógyszerészek: új javaslatcsomagot nyújtott be a kamara

2021. február 19. péntek 13:31
Megújulhat a hazai gyógyszerészképzés.

ELTE BTK: a bölcsészeké lesz a jövő, ha túlélik ezt az időszakot

2021. február 19. péntek 09:01
Gazdasági ismeretekkel tenné piacképesebbé a bölcsészképzést az ELTE BTK. A bölcsészképzés XXI. századi kihívásairól és lehetséges fejlesztési irányairól az ország vezető karának leköszönő és újonnan hivatalba lépett dékánja, Sonkoly Gábor és Bartus Dávid beszélt.

NÉPSZERŰ
FRISS