16 °C Budapest

Erre költi a pénzét a magyar elit: neked is megérheti

Pénzcentrum
2013. november 11. 05:31

Egyre népszerűbbek hazánkban az árverések. Mind több és több és több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket, melyek befektetési szempontból sem elhanyagolhatók.

A gazdasági válság hazánkban is megrendítette az aukciós piacot, de az utóbbi hónapokban élénkül az érdeklődés a különböző művészeti-, műtárgy-, és ékszerárverések iránt. Ennek megfelelően egyre több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket. "Minden iparág érezte a válság hatásait, így természetesen a magyar műkereskedelmet sem kerülte el. A BÁV műkereskedelmi üzletága azonban egyenletes teljesítménnyel vészelte át a 2008-ban kezdődött recesszió éveit, és a mostani aukciós érdeklődés optimista várakozással tölt el bennünket. Némi élénkülés érezhető ugyanis a műkereskedelmi piacon, az aukciós kiállításaink látogatottsága is ezt igazolja vissza" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Walitschek Csilla, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Mi az az aukció vagy árverés?
Az árverés egy olyan adásvételi eljárás, amely során a legkülönbözőbb árukat kiálthatják ki eladásra és a beérkezett licitek közül a legmagasabb ajánlatot tevő vásárolhatja meg az adott terméket, szolgáltatást, vagy jogot.

Az egyre növekvő érdeklődésre való tekintettel egyébként az aukciósházak igen széles műtárgykörben rendeznek árveréseket. Az sem ritka, hogy a többnapos aukción például ékszer, festmény, bútor, szőnyeg vagy éppen műtárgy kategóriában akár 600 - 800 tétel is kalapács alá kerül. A tapasztalatok azt mutatják, ma Magyarországon nincs általános érvényű, könnyebben vagy nehezebben értékesíthető műtárgycsoport, a jó állapotú és értékes műtárgy szinte mindig eladható.

"Persze mindig vannak olyan műtárgyak, melyek keresettebbek , divatosabbak a gyűjtők , a befektetők, az aukciókat látogatók körében , de általánosságban talán elmondható, hogy az ékszer vagy a kisebb lakberendezési tárgyak hamarabb gazdára találnak. Vannak időszakok, amikor a magas karátszámú ékszerek a népszerűek, de mint mindenhol a világon, nálunk is vannak divatok és trendek, így például nagyra becsült festők művei is lehetnek keresettebbek vagy éppen nehezebben eladhatók" - fűzte hozzá Walitschek Csilla.

Meglepetések azonban mindig vannak , hogy csak egy példát mondjak a májusi művészeti árverésen például a kikiáltási árát megkétszerező és 10 millió forint fölött leütött gyönyörű festmény, Geraldine Jacoba Bakhyzen: Csendélet virágokkal és gyümölcsökkel című műve mellett a finom motívumokkal díszített, színes festett rekeszzománc Cloisonné díszváza tizenkétszeres áremelkedést ért el, nagy tapsot kapva a közönségtől. A rekordösszegek hallatán felmerül ugyanakkor a kérdés, vajon mennyi pénzzel is érdemes elmenni egy aukcióra? Az aukciókat többnyire a gyűjtők, műkedvelők, tehetősebb érdeklődők szűkebb rétege látogatja,; ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne találhatna bárki kedvéhez és pénztárcájához illő darabot. Ráadásul egy aukciót meglátogatni mindig nagyon izgalmas - akár vásárolunk, akár nem. Akkor se legyünk tehát szemérmesek, ha nincs is szándékunkban vásárolni.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy jól megválasztott árverési tétel befektetésnek sem utolsó. Amennyiben eléggé körültekintőek vagyunk, akár nagyon előnyös üzletet is nyélbe üthetünk, hiszen a tárgyak valódi értékénél többnyire jóval alacsonyabban határozzák meg a kikiáltási árakat és ha az adott tételnél nincs licittárs akkor esély van arra, hogy a kikiáltási áron szerezhető meg a vágyott műtárgy. Az aukciósházak a kínálatot többnyire úgy is állítják össze, hogy széles érdeklődői kört kiszolgálhassanak. A BÁV közelgő művészeti aukciójának például legalacsonyabb kikiáltási árú darabja 8 ezer forintról indul, míg a legdrágább tétel - egy Vaszary tanulmány - 8 millió forintos kikiáltási áron szerepel a katalógusban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan kerül egy adott tárgy árverésre?
Vagy az aukciósházak szakbecsüsei fedeznek fel komoly kutatómunkával ritkaságokat, vagy a műtárgy tulajdonosa dönt úgy, hogy felkeres egy szolgáltatót az értékesítés lehetőségeit latolgatva. Jó tudni, hogy a kiemelten szép, nemes darabok esetén mindig az aukciót érdemes választani, a magasabb eladási ár elérésének lehetősége miatt. Vevőként pedig mindenképp megnyugtató, hogy a szakemberek mindent elkövetnek, hogy a műtárgyak eredetéről a legtöbbet megtudják. Komoly kutatómunka folyik a műtárgyak meghatározásánál, ha kiderül, hogy egy tárgy hamis vagy kétes eredetű, többnyire nem is bocsájtják árverésre.

Tájékozódni az árverési tételekről természetesen többféleképpen lehet - és érdemes. A legtöbb aukciósház, így például a BÁV is az aukciók előtti héten kiállítást tart, ahol mindenki számára megtekinthetők a tárgyak. Ilyenkor érdemes részt venni egy-egy szakmai tárlatvezetésen, vagy még jobb, ha kézbe vesszük a tárgyat és feltesszük kérdéseinket a helyszínen lévő, hatalmas háttértudással rendelkező szakembereknek. A legkényelmesebb tájékozódási forma pedig az elektronikusan és ingyenesen elérhető és letölthető katalógusok, melyeket ma már a legtöbb aukciósháznál igénybe vehetünk.

Mint ahogy azt a fenti példa is mutatja, az online fejlesztések egyébként ezt az iparágat sem kerülték el. Hamarosan a BÁV-nál is lehetőség lesz online résztvenni, sőt licitálni egy árverésen. "Idén még nem, de reményeim szerint hamarosan ezt is lehetővé tesszük a távollévő vevők számára. Most, ha valaki nem kíván személyesen részt venni az árverésen, az általa adott vételi megbízás alapján munkatársaink licitálnak az árverésen, illetve telefonon keresztül is be lehet kapcsolódni a műtárgyakért folyó licitbe" - mondta el Walitschek Csilla.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem