Veszélyes ásványvizek: ez most a 6 legfontosabb kérdés

2014. augusztus 27. 12:00

Kedden robbant az ásványvízbomba: 12 különböző vizet tiltott be és hívott vissza a boltokból az élelmiszerbiztonsági hatóság. Az esettel kapcsoltban sok fontos kérdés felmerült, a Pénzcentrum mutatja a válaszokat.


FRISS! Ásványvíz-botrány exkluzív: megszólalt a gyártó! - KATTINTS!

Pontosan mely termékeket vonták ki a forgalomból?

Mit csináljon az, akinél ilyen ásványvíz van otthon? Vigye vissza a boltba? Öntse ki haladéktalanul?

Ha a nálunk levő termék kiszerelése és a csomagoláson feltüntetett dátum egyezik a listán szereplő vizek valamelyikével, visszavihetjük az érintett áruházba.

Összesen hány liter vizet vontak ki a forgalomból? Hány liter veszélyes vizet adtak el az áruházláncok? Számíthat bírságra az áruházlánc, vagy a palackozóüzem?

Egyik gyártótól 15 ezer liter ásványvizet hívtak vissza. A másik gyártó termékeinek visszahívása jelenleg is folyik. Bírságot az előállító kap, a tétel nagysága és értéke alapján - tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH).

Mennyire veszélyesek ezek az ásványvizek? Milyen megbetegedéseket okozhatnak?

A baktériumok előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály tiltja,

így az alapvető probléma az, hogy az érintett vizek a jogszabályban foglaltaknak nem felelnek meg.

A tételeket a nitritrit-és nitrátkoncentráció ÉS egy baktérium, aPseudomonas aeruginosaengedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

A vizekben talált baktérium, a Psudomonas aeruginosa egészséges embert csak kivételes esetben betegít meg.

A Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktérium csoport, amely fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak. A Pseudomonas-félék meglehetősen sokoldalú szervezeteknek mondhatók, élőhelyükhöz széles körben alkalmazkodnak, és még desztillált vízben is képesek szaporodni.

A nitrát- (NO3-) és nitrit-ionok (NO2-) a természetes nitrogének, elsősorban mezőgazdasági, állattenyésztési és növénytermesztési eredetű hulladékból erednek. A szerves nitrogéntartalmú hulladékokból a talajban mikrobiológiai lebomláson keresztül előbb ammónia képződik, mely tovább oxidálódik nitritté és nitráttá. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot.

A nitrit előfordulását ivóvízben és ásványvízben is jogszabály korlátozza. A NÉBIH tájékoztatása szerint az, hogy nitritet találtak  a vízben, gyártási, technológiai hibára utal. A nitritet, nitrátot még azelőtt állapították meg, amíg komolyabb értékeket nem ért el.

Hogy kerülhetett ilyen baktérium egy - valószínűsíthetően - nagyon magas higiénés védelemmel működő ásványvíz-palackozóba?

A baktérium filmszerű képletet képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben található meg. A mostani értékek nagy valószínűséggel nem okoztak megbetegedést.

A nitrit, nitárt geológiai vagy emberi illetve állati eredetű szennyeződés során (az állattenyésztés, műtrágyázás, szennyvíz-szikkasztás következményeként) egyaránt jelen lehetnek a nyersvízben.

Az ivóvízhálózatban esetlegesen jelen levő nagy ammóniumból is kialakulhat nitrit. Ezt leginkább úgy előzhetik meg, ha a vízforrásokat védik a műtrágyáktól.

Mit mondanak minderre a boltok?

A NÉBIH keddi bejelentése óta az áruházláncok közül egyedül a Lidl szólalt meg. Mint arról a Pénzcentrumot tájékoztatták, a továbbiakban az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezetnek be az ásványvizeknél.

A Lidl az érintett vizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. Arra kérik a vásárlókat, hogy amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem