Újabban Luxemburgban és Japánban költik a pénzt a magyarok?

2016. február 9. 13:30

Több mint 30 ezer bankkártya vizsgálata alapján kiderült, hogy a magyarok a tavaly év végi időszakban átlagosan 54 044 forint összegben használták kártyájukat, és sokan voltak, akik Luxemburgban, vagy Japánban vásárolgattak a karácsonyi időszakban. 

Egy nagyjából Hajdúböszörmény méretű város lakosságának megfelelő számú kártya használatának tendenciáit és kiugró értékeit vették alapul a Sberbank Magyarország Zrt. felméréseben. A vizsgált időszak 2015 szeptembere és decembere közé esett, és amint arra számítani lehetett, az év utolsó hónapjában megugrott a kártyás tranzakciók száma, illetve az ilyen módon mozgatott pénz összege.

A felmérésben szereplők december hónap folyamán egyenként átlagosan 54 044 forint összegben használták kártyájukat, amibe beletartozik a készpénzfelvétel, a hagyományos és érintés nélküli (PayPass) vásárlás, illetve az online fizetés is.

Ez az összeg egyébként - szintén átlagosan és egy főre vetítve - 9452 forinttal, 17,5 százalékkal magasabb, mint az iskolakezdés hónapjában bonyolított forgalom. A készpénzfelvételektől megtisztított adatok viszont azt mutatják, hogy a vásárlások aránya még ennél is jobban, 21,2 százalékkal nőtt szeptemberhez képest.

A PayPass vásárlásokat illetően szintén jelentős növekedés figyelhető meg a vizsgált kártyák használata alapján. Míg szeptemberben mindössze 14 ezer sikeres tranzakciót bonyolítottak a kártyákkal, addig novemberben már kicsivel több, mint 18 500-at, decemberben pedig 24 ezer tranzakció fölé ugrott ez a szám.

Megjegyzendő, hogy bár az összes kártyás vásárlás 14,3 százaléka érintés nélkül történt, a teljes, kártyával vásárlásra fordított összegnek ezek a tranzakciók mindössze csak 7 százalékát tették ki.

A kártyák felhasználási helye is igen beszédes jellegzetességeket mutat. A résztvevő kártyákkal elköltött összesített összeg alapján a következő helyeken fizették a legtöbbet decemberben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forintban:

  • áruházban
  • benzinkúton
  • élelmiszerboltban/szupermarketben
  • közműszolgáltatónál
  • elektronikai üzletben

A fenti sorrend leginkább a karácsonyi készülődésre és az ünnepi teendők megszervezésére utal. Míg, ha az euróban regisztrált tranzakciók helyének sorrendjét vizsgáljuk, akkor már inkább rövidebb külföldi utak - mint például egy sítúra - képei rajzolódnak ki:

  • benzinkút
  • szálláshely (hotel, motel, stb.)
  • élelmiszerbolt/szupermarket
  • utazási iroda/utazásszervező
  • ruházati üzlet

Az összes költés szerint rangsorolt tranzakciók helye is rímel a fenti listákra. A forintban történt ügyletekből a legtöbbet értelemszerűen Magyarországon kezdeményezték. A második a sorban Nagy-Britannia, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük a szigetországban élő magyarok magas számát. A harmadik azonban egy nem várt ország, Luxemburg.

Az euróban bonyolított tranzakciók helyeinek hasonló listáját szintén Magyarország vezeti, utána azonban két, síterepeiről híres ország következik: Ausztria, illetve Németország. Ám, míg ezek az országok nem okoznak meglepetést, arra még a bank elemzői sem számítottak, hogy a legtávolabbi ország, ahol decemberben használták a bank kártyáját, Japán lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem