18 °C Budapest

TOP 5: ezek a legmérgezőbb ételek a konyhádban

2017. február 28. 15:03

Minél többet tudunk az ételekről, annál könnyebben tudjuk kiválasztani legegészségesebb és legbiztonságosabbakat közülük. Például nem árt tisztába lennünk azzal, hogy néhány étel túlzott fogyasztása akár mérgező hatással is lehet ránk. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.


Rizs

A Consumer Reports egyesült államokbeli fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatai szerint a barna és a fehér rizs is egyaránt tartalmazhat arzént. Ennek fogyasztása pedig hosszú távon nemcsak rákkeltő, de akár más egészségügyi problémákat is okozhat. Azért fordulhat ez elő, mert a rizsföldeket bőséges víz borítja, így rizsszemek könnyen felveszik a vízben és a talajban is előforduló természetes arzént - írja a CountryLiving.

Érdemes lehet ezért csak ritkábban rizst fogyasztanunk, amit könnyen helyettesíthetünk tésztával vagy akár quinoával is. Ha mégis rizst ennénk, akkor pedig a főzés előtt többször öblítsük át forró vízzel a szemeket, majd bátran főzzünk a rizst bőséges vízben, amit a végén leönthetünk róla.

Ételfesték, színezékek

Sok, a mai napig is használható ételszínezék fogyasztása okozhat egészségügyi problémákat. A tesztek során kiderült, hogy van olyan ételfesték, ami pajzsmirigyrákot okozhat, de találtak olyan színezéket is, amitől sokkal hiperaktívabbak lesznek a gyerekek. Az Európai Unióban szerencsére már a legtöbb csomagoláson rajta van a figyelmeztetés, hogy "a termék színezékeket tartalmaz", de azért jobb, ha nyitva tartjuk a szemünket.

A legjobb talán, ha elkerüljük a színes gabonapelyheket, és az olyan süteményeket, amelyeknek a teteje tele van színes cukorkákkal. Olvassuk el a címkéket és válasszunk olyan élelmiszereket, amelyekhez természetes színezőanyagokat használtak fel.

Tonhalkonzerv

A tengeri halak higanytartalma folytonos vitákra ad okot. Egyesek szerint a tonhalkonzerv a legnagyobb higanyforrás lehet az étrendünkben. A terhes nőknél és a kisgyermekeknél a gyakori fogyasztása ronthatja a szemek és a kezek koordinációját és a tanulási képességet. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a magas higanytartamú halak fogyasztása befolyásolhatja a felnőttek neurológiai és érrendszeri működést.

A tonhalat érdemes néha lazacra vagy garnélarákra cserélni, mert azok kevesebb higanyt tartalmaznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikrós popcorn

PFQA az a vegyület, ami többek között a teflon edényeket tapadásmentessé teszi. Ezt az anyagot használják a mikrós popcorn zacskójában is, hogy ne tapadjon rá és ne égjen oda a kipattogott kukorica. A hő hatására azonban a PFQA rákerül a popcornra is, és még gőz formájában is belélegezhetjük, mikor kinyitjuk a zacskót. A Duke egyetem tanulmánya szerint a PFQA-t összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel és pajzsmirigy problémákkal is.

Pedig a patogtatott kukoricát mi magunk is elkészíthetjük a tűzhelyen egy serpenyőben, hiszen számos boltban lehet már vásárolni kimért formában. A lényeg, hogy tegyünk alá valamilyen zsiradékot, a tetejére pedig fedőt.

Brómozott növényi olaj, vagyis BVO

A BVO egy szintetikus vegyület, amit általában szénsavas üdítő italok, citrus ízű vizek, vagy sportitalok gyártásakor használnak. De találkozhatunk vele élelmiszerekben is, ugyanis ettől a vegyülettől a természetes színezékek sokkal fényesebbé válnak. A BVO azonban károsíthatja a májat, a heréket, a szívet és a vesét is. A tanulmányok szerint nagy mennyiségben, sokáig fogyasztva felhalmozódhat a szervezetben, ezért mérgező hatású.

Próbáljuk meg csökkenteni a szénsavas, citrusos üdítők és sportitalok fogyasztását. Helyette igyunk sima vizet, amit mi magunk ízesítünk például citrommal.

Friss!

Cikkünk megjelenése után kaptuk az értesítés, miszerint a brómozott növényi olajok használata nem engedélyezett az unióban az élelmiszerekben, így vélhetően ez a magyar háztartásokban nem okozhat problémát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem