13 °C Budapest

Titkolóznak: tízmilliókat nyelhet le minden évben a Sziget

2016. október 24. 11:38

Bár évek óta ígérik, továbbra sem lehet átvinni a fesztiválkártyákon maradt összegeket a legnagyobb hazai rendezvények között. A kártyán ragadt összegekről titkolóznak a szervezők, pedig a korábbi adatok alapján több tízmillió forintról lehet szó.


A legnagyobb magyar zenei fesztiválokon idén is csak kártyával lehetett fizetni, akinek pedig nincsen megfelelő bankkártyája, nem igazán marad más választása, minthogy kiváltson egy fesztiválkártyát. A Sziget Kft. rendezvényein használt kártyáról azonban tudni kell, hogy a felötlött pénzösszegeket csak az adott fesztivál utolsó napjáig tudjuk levásárolni, vagy visszaváltani készpénzre.

KATTINTS! Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

Bizonylat a visszaváltott pénzről/ 2016 Sziget Fesztivál

Több tízmillió forint ragadhat a kártyákon

Augusztus óta próbáljuk elérni a Sziget Kft. sajtóirodáját és kideríteni, pontosan mekkora összeget "felejtenek" a látogatók a fesztiválkártyákon. Azonban különböző indokokra hivatkozva nem kaptunk tőlük választ, majd a kártyákat kibocsátó Festipay Zrt.-hez irányítottak, akiktől most az alábbi visszajelzés érkezett:

Jelen esetben a Festipay nem kapott felhatalmazást ezen adatok publikálására. Arról nem is beszélve, hogy egyre több fesztivál esetében - ilyen például az EFOTT - van mód arra, hogy a kártyán maradt összeget a Festipay visszautalja a megadott bankszámlaszámra. Egyre több fesztivál nyújtja ezt a lehetőséget és várhatóan ez a trend folytatódik majd

- válaszolta megkeresésünkre a Festipay Zrt.

Bár idén nem adják ki az adatokat, de 2014-ben lapunk megkeresésére még elárulták a szervezők, hogy csupán a 145 ezres látogatószámú Balaton Soundon 8,6 millió forintot hagytak összesen veszni a látogatók (átlagosan 204 forintot).

Idén pedig a VOLT, a Balaton Sound, és a Sziget Fesztivál is megdöntötte saját látogatottsági rekordját. Sporonban 148 ezren buliztak, a Balatonnál 157 ezren voltak, a Szigeten pedig 496 ezren szórakoztak idén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ezért nagyságrendileg szinte biztos, hogy több tízmilliós tételről lehet szó.

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Sziget Kft. a három nagy zenei fesztiválon kívül más rendezvényeknek, például a Gourmet Fesztiválnak is a főszervezője.

Ráadásul két évvel korábban a szervezők azt is elmondták lapunknak, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a Sziget rendezvényei között átvihetőek legyenek a megmaradt egyenlegek. Ebben azonban azóta sem történt változás, annak ellenére, hogy ma már vannak olyan rendezvények, ahol a kártyán maradt összegeket a szolgáltató visszautalja a megadott bankszámlaszámra.

Rendben van ez így?

A módszer egyébként  teljesen törvényes, hiszen a szervezők nyomatékosan felhívják a figyelmünket arra, hogy a fesztiválkártyákon maradt egyenlegeket csak a rendezvény utolsó napjáig tudjuk visszaváltani.

A kártya használat általános szerződési feltételei között is szerepel: a Festipay kártya a Sziget által kibocsátott elektronikus vásárlási utalvány, amelynek használatát a Sziget egyoldalúan jogosult a rendezvényen fizetési eszközként - kizárólagos vagy nem kizárólagos jelleggel - előírni. Több helyen is felhívják a figyelmet, hogy a kártya egyenlege csak az adott fesztiválon használható, ennek megfelelően az ügyfelek előzetes tájékoztatása maradéktalanul megvalósult

- válaszolta a témával kapcsolatban korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az azonban érdekes kérdés, ha megvan hozzá a technika, akkor a fesztiválok készpénzmentes fizetési technológiának úttörői miért nem tudják ezt bevezeti? Persze egy-egy látogatónak nem sok az az elfelejtett pár száz forint, de összességében rengeteg pénzről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem