5 °C Budapest

Olcsóbb lesz a sajtburger a Mekiben, ha elvitelre kérem?

2017. január 23. 11:29

A baromfihúsnak és az éttermi szolgáltatásoknak is csökkent az áfája az év elején. A Pénzcentrum megkeresett néhány népszerű gyorsétterem-láncot, hogy mit éreznek majd a változásból a vendégek.

Idén január elsejétől a baromfihúsnak 5 százalékra csökkent az áfája, az éttermi szolgáltatásoknál pedig a helyben fogyasztott ételek után 18, az elvitelesek után pedig továbbra is 27 százalék adót fizetnek a vásárlók. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a legnépszerűbb gyorsétterem-láncok áraiban lesz-e változás az áfacsökkentések miatt.

A baromfihús áfájának csökkentése tőkehúsra vonatkozik, és ha friss, nyers húst vásárol a fogyasztó. Ha sült csirkét vásárol az ember, arra értelemszerűen már nem az 5, hanem a 27 százalékos áfa vonatkozik. Ettől függetlenül viszont dönthetne úgy a kereskedő, hogy az áfacsökkenésből keletkező hasznot továbbadja a vásárlójának, és ezáltal olcsóbban adja a terméket.

A feldolgozott húsokra is a magasabb áfakulcs vonatkozik, amiket a gyorséttermek többsége használ. Így ez nem indokolja, hogy a baromfihús áfája miatt csökkentsenek a gyorséttermek a fogyasztói árakon. Arról viszont nincs információ, hogy a gyorséttermek beszállítói az áfacsökkentés következtében olcsóbban, vagy ugyanolyan áron adják nekik a húspogácsákat.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése is nehezíti az éttermek életét, mivel a változás csak a helyben fogyasztást érinti, de ez az értékesítésnek csak az egyik része a McDonald’s és a Burger King esetében is. A Meki a legnépszerűbb termékeinek csökkenti az árát.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenését ikonikus termékeink árának csökkentésével tovább adjuk a vendégeinknek. Január 1-től a vállalati éttermekben 5 százalékot meghaladó mértékben, a franchise egységekben az üzemeltető által meghatározott mértékben csökken ezen termékeink ára"

- tudta meg a Pénzcentrum az étterem sajtósától.

A Burger King nem tesz különbséget az árazás között aszerint, hogy a vendég helyben fogyaszt, vagy inkább elviszi. Ez viszont nem jelenti, hogy a vásárlók nem éreznek majd semmit sem az áfacsökkentésből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olyan kereskedelmi akciókat valósítunk meg, amelyek még az eddiginél is kedvezőbb áron teszik elérhetővé termékeink egy részét vásárlóinknak. Ez akár 48 százalékos időszakos kedvezményt is jelent"

- tudtuk meg a sajtóosztálytól.

Jobb lesz a dolgozóknak?

A vendéglátás áfájának csökkentéséből tehát úgy profitálnak a vendégek, hogy az eddigieknél jóval nagyobb akciókat kapnak, főleg a legnépszerűbb termékeknél. Az adócsökkentéséből viszont nem csak a vendégek, de az étterem dolgozói is profitálhatnak. A Meki és a Burger is arról számolt be, hogy a munkavállalóik béreire és egyéb juttatásaira fordítják majd az így keletkező magasabb hasznot.

Megkerestük még a KFC-t is, mivel a marketing tevékenységük központi eleme, hogy hazai friss csirkéből dolgoznak, tehát nem feldolgozott húst vásárolnak. A cikkünk megjelenéséig viszont nem érkezett válasz az étteremtől.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem