17 °C Budapest

Okoskosár jöhet a magyar boltokban: nézd, hogy működik + videó

2017. február 20. 14:10

Az okos eszközök egyre gyorsabban kúsznak be a mindennapjainkba, és már vásárlásnál közben is jelen vannak. A távol keleten már olyan okoskosárral vásárolnak, amiből mégcsak kipakolnod sem kell a termékeket.

Kiszámoltad már, hogy legalább háromszor pakolod át a boltban a termékeket, mire kilépsz az üzletből? Egyszer bepakolod a kosaradba, aztán a pénztárnál fel a futószalagra, majd onnan be a táskába (vagy vissza a kosaradba, és csak utána a táskába, így négyszer fogtál meg mindent).

Eközben a távol keleten már olyan okos kosarak is vannak, aminek köszönhetően csak egyszer fogsz meg minden terméket, odatartod a kosáron lévő vonalkód-leolvasóhoz, majd amikor végeztél a vásárlással, a kosarat beteszed az önkiszolgáló kasszába. Lehúzod a bankkártyádat, és már a kosárból sem kell kipakolnod az árut, mert a robot automatikusan szatyorba teszi. A pontos folyamatot a videón láthatod.

Nekünk Magyarországon erre a technológiára valószínű, hogy még évtizedeket kell várnunk. Az okos eszközök terjedése viszont már itthon is több üzletben tapasztalható. Azon például már nem nagyon lepődünk meg, ha önkiszolgáló kasszánál is tudunk fizetni. Vannak azonban olyan újítások is, amelyekkel már lehet találkozni, viszont még csak néhány helyen vezették be.

Hazánkban az egyik nagy újítással az "okos próbafülkével" a nyár végén nyitott Nyugati téri Dechatlon áruházban találkozhatunk. Itt ugyanis a termékekbe helyezett RFID chipeknek köszönhetően a próbafülkébe bevitt termékeink azonnal beolvasásra kerülnek, amelyekről egy digitális kijelző segítségével több mindent is megtudhatunk:

  • Minden információt elérhetünk a fülkébe a termékekről
  • Leolvashatjuk az árakat
  • Elolvashatjuk a termékről más felhasználóknak a véleményét
  • A készülék kiegészítő termékeket is ajánl nekünk
  • Megtudhatjuk a fülékből, hogy milyen méretek vannak még az adott termékből
  • Kérhetjük az eladó segítségét, ha nem megfelelő a méret
  • Nyomon követhetjük az eladókat
Az áruházban egyelőre tesztelik az új rendszert, de ha beválik, akkor azonban a többi üzletben is hamar megjelenhetnek az okos próbafülkék. Amennyiben sikeres lesz a teszt, akkor gondolkodunk a többi áruházunkba való telepítésen is

- mondta korábban  a Pénzcentrumnak Román Gergely, a Dechathlon stratégiai igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jól teljesít a Tesco újdonsága a Scan&Shop is, amelyet először a budaörsi áruházban vezettek be. Ez úgy működik, hogy egy a kosárra helyezhető eszköz segítségével beolvasható az áruk vonalkódja, majd azok közvetlenül a kosárba tehetőek, miközben a készüléken pontosan nyomon követhető az elköltött, és az akciók által megtakarított pénzösszeg is. A vevők a vásárlást után az önkiszolgáló pénztáraknál ki- és bepakolás nélkül, a szkenner által generált vonalkód beolvasásával fizethetnek.

Az áruházlánc további fejlesztéseket is tervez, többek között a mobiltelefonos fizetések felé is nyitnak.

- tudtuk meg korábban a Tescótól.

Mi lesz az eladókkal?

A videó ugyanakkor nem csak a vásárlás könnyítését vetíti előre, de azt is, hogy a pénztárosok munkáját teljesen átveheti egy gép. A robotika terjedése ugyan nagyban megkönnyíti a hétköznapjainkat, igen jelentős változást is hoz majd a munkaerőpiac területén.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem