12 °C Budapest

Mutatjuk, melyik gyártókat vizsgálhatja a Nébih

2017. február 21. 16:05

A napokban derült ki, hogy egyes élelmiszerek "másodlagos frissességűek" hazánkban, így a Nébih vizsgálatot indított több termék esetén. A Blokkk.com összegyűjtötte, melyik gyártók ételeit vizsgálhatja a hatóság - írja a Blokkk.com.

Némileg azért változott a hangnem az elmúlt napokban. Az első pillanatokban még az elkövetkező időszak legnagyobb botránya előtt álltunk, legutóbb pedig már arról esett szó a kormány képviselője részéről, hogy nem jogi, hanem erkölcsi kérdésről van szó. Mindenki tudja: mostanában derült ki ugyanis egy 2014. évi vizsgálat eredménye, mely szerint a hatóság (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Nébih) 24 világmárka esetében azt állapította meg, hogy a hazai tejtermékek, édességek, üdítők íze és állaga is silányabb, mint az osztrák boltokban kaphatóké. A félkész ételek esetében pedig mennyiségi hiányosságokat is feltártak két évvel ezelőtt.

A legfrissebb kormányzati döntés február 20-án megszületett, mégpedig az, hogy nem a 2014-es vizsgálatból kell meríteni, ami 24 terméket vet górcső alá, vajon silányabb élelmiszert kap-e a magyar vásárló, mint Ausztriában, hanem 100 terméket érintő élelmiszerellenőrzés jön. Félreértés ne essék: egy politikus dolga az, hogy védje a vásárlóit. Egy bökkenő azonban máris akad: 2011-ben is felvetődött már ez a kérdés, de akkor (és azóta) az Európai Unió nem volt hajlandó változtatni a közösségi előírásokon.

Az egymásra mutogatás is megindult persze a gyártók és a kereskedők között, így most már az is silány áru, amit azért hoznak Magyarországra, mert máshol nem fogyott annyi belőle, hogy üres maradjon a raktár. Természetesen a jogban vétkezők hibája már más kérdés, de akad, aki ezt is erre a térfélre söpri. és természetesen nem maradnak ki a szórásból a kereskedők sem, így nem zárható ki, hogy a végén (okkal, ok nélkül) rajtuk csattan egy ostor.

A világ élelmiszergazdasága egyébként sűrűn behálózza a földkerekséget, amiből a magyar élelmiszerpiac sem tud kibújni.

Íme, a világ 10 legnagyobb élelmiszergyártója, a 2015. évi árbevétel alapján:

  • 1. Nestlé, 83 milliárd dollár,
  • 2. PepsiCo, 63 milliárd dollár,
  • 3. Unilever, 59 milliárd dollár,
  • 4. Coca-Cola, 44 milliárd dollár,
  • 5. Mars, 33 milliárd dollár,
  • 6. Mondelez, 30 milliárd dollár,
  • 7. Danone, 25 milliárd dollár,
  • 8. General Mills, 18 milliárd dollár
  • 9. Ass. British Foods, 17 milliárd dollár,
  • 10. Kellogg's, 14 milliárd dollár.

Együttes éves árbevételük ma már 400 milliárd dollár felett mozoghat. Ez nem kevés pénz, a magyar GDP több mint háromszorosa, és akkor még hol vannak a többiek. (Forrás: Pénzcentrum)

Mennyi import élelmiszert veszünk a boltban: kár számolni, nem tudni pontosan

A magyar élelmiszeripar 2016-ban 1700 milliárd forint értékben szállított a hazai piacra különféle élelmiszereket, de hát nem csak a boltokba, hanem vendéglátóhelyekre, vagy éppen különféle intézményekhez (például honvédséghez, kórházakhoz) is jutott belőle. Ez nettó, tehát áfa nélküli érték.

A bolti kiskereskedelemben az élelmiszerek értékesítése 2016-ban 3200 milliárd forint felett mozgott (a blokkk.com számítása szerint, mivel még nincs az utolsó negyedévről KSH adat). Ez viszont már áfával együtt számolt bruttó érték. (A KSH adatsorában a kiskereskedelem főbb árucsoportonkénti kimutatása jelzi legpontosabban az élelmiszervásárlások értékét. Az üzlettípusonkénti KSH adatban különféle iparcikkek is benne vannak, amit élelmiszerboltban, vagy egy hipermarketben venni lehet.

A magyar élelmiszer export és import egyenlege, az export többlete 700 milliárd forint körül lehetett 2016-ban (a decemberi KSH adat még hiányzik, így ez is blokkk.com becslés), tehát a hazai élelmiszergyártók is adnak el külhonba. Az élelmiszer import megközelíthette az 1400 milliárd forintot, de ebből semmiféle következtetés nem vonható le, hogy vajon mennyi jutott ebből a boltokba, mivel van, ami vendéglátásba, vagy intézményi körbe jutott, vagy a behozatalt követően éppen továbbadták külföldre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nos, az elmúlt években többféle becslés is napvilágot látott, mennyi lehet vajon a boltokban vásárolt élelmiszerek körében az import részaránya, ezek 70-80 százalékos arányokat jeleztek. De egyáltalán nem, biztos, hogy ez ennyi.

Mennyit árulnak itthon a legnagyobb élelmiszergyártó multik

Van miből válogatnia az ellenőrző hatóságnak, ha import élelmiszert keres a boltban. A kiinduló pont a magyar telephellyel, leányvállalattal rendelkező élelmiszergyártók 2015. évi beszámolója (frissebb adat nincs, de a nagyságrendet nyilván pontosan ki lehet olvasni belőlük). Érdemes egy pillantást vetni az exportjukra is, ami nem keveset ad hozzá a kedvező magyar külkereskedelmi mérleghez. Természetesen nincs mindegyik nagyágyúnak magyar gyártó telephelye, lehet, hogy más országbeli támpontot választott valahol Európában, így jó néhány világmárkát a nagykereskedők hoznak a magyar piacra, tehát bármelyik márka szállíthat ide bármit.

Ellenminta kell-e?

A NÉBIH vizsgálatoknak megvannak a maga szabályai. Az élelmiszerláncról és felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján hatósági ellenőrzés esetén az ügyfél kérhet úgynevezett ellenmintát (az esetleges későbbi vitákban jelenthet ez segítséget). Ennél annyiban bőbeszédűbb a 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet, ami az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szól, hogy az ellenminta vételét jegyzőkönyvben is rögzíteni kell. Kivétel persze itt is akad.

Kérdés, vajon milyen ennek az ellenőrzésnek a módszere? Kérdés az is, hogy vajon hogyan jár el a NÉBIH a külföldi boltban: kéri-e az ottani ellenőrző hatóság együttműködését, tud-e az ottani boltos az ellenőrzés szándékáról, vagy csak egyszerűen bevásárol a magyar hatósági ellenőr? És mi van akkor, ha a magyar boltban talált élelmiszer a jobb? Szólunk a szomszédnak, hogy csipkedje már magát?

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm