7 °C Budapest

Minden tizedik magyar áru hamis

Pénzcentrum
2012. július 3. 09:02

A becslések szerint a magyar termékforgalom hozzávetőlegesen 10 százaléka hamisítvány, ami több százmilliárd forintnyi bevételkiesését jelent a költségvetés számára. Világszerte pedig mintegy 500 milliárd euróra becsülik a termék- és védjegyhamisítás által okozott károkat. A hamisítás elleni küzdelem szerte a világon komoly erőket mozgósít. Ebben a harcban fontos eszköz lehet az Intersoft Hungary Kft. szakemberei által kifejlesztett ADNS (Attestation DataNet Service) eljárása és az így megszületett Jogjegy - írja a világgazdaság.

A jövedéki termékek, hungarikumok valamint biotermékek azonosítására, eredetvédelmére is alkalmas rendszer világszabadalmi oltalmi eljárása hamarosan megkezdődik. A projekt 293 millió forintos költségvetéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a "Vállalati innováció támogatása" című pályázati kiírás keretében 132 milliós uniós forrással járult hozzá.

A szakemberek korábbi szabadalmának továbbfejlesztéseként, két év alatt megalkotott, kétdimenziós, QR-kód alapú Jogjegy, szabadalommal védett egyedülálló eljárás. Az árucikkek egyedi azonosításán keresztül, az iparjogvédelmi oltalom alatt álló, valamint a szerzői jogi védelemben részesülő termékek eredetiségének védelmét szolgálja. Emellett a védett termékek autentikus voltát, valamint az adott felhasználásra vonatkozó jogosítottságot ellenőrzi, igazolja.

A szolgáltatás, a kereskedelmi forgalom bármely pontján, egységesen és egyetlen eszközzel, egyszerűen ad azonnali tájékoztatást az adott termékről: a rá helyezett ADNS alapú QR-kód tartalmazza az egyedi azonosítót. Ez különböző biztonsági fokozatú etiketten szerepelhet: a legmagasabb szintű, fizikai hamisíthatatlanságot biztosít, a bankjegyek biztonsági elemeivel megegyező szintű azonosítókat tartalmaz. A kódok kiadásakor központi adatbázisban rögzítik az adott termék minden, a megrendelő által egyedileg meghatározott jellemzőjét.

Ilyen lehet a termék megnevezése, származási helye, szavatossági ideje, vizuális megjelenítése, leírása. Emellett tartalmazhat marketing célokat szolgáló elemeket, például reklámfilmet, vagy a weboldalra jutás lehetőségét is. A központi adatbázis felelős az egyedi jogjegy azonosítók előállításáért, a termék nyomon követéséért és ellenőrzéséért. Képes minden egyes, a termék sorsát meghatározó - például a gyártást, vagy a vámolást követő -, kódleolvasásról naplóbejegyzést készíteni. Amennyiben hamis (nem kiadott) kód érkezik a lekérdezés során, ennek megfelelő hibajelzést küldi vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Jogjegy alapját egy olyan azonosító kód képezi, amelynek képzési algoritmusa titkos, még az összes kiadott azonosító ismeretében is gyakorlatilag (belátható időt és számítási kapacitást feltételezve) feltörhetetlen. A kódolási algoritmus biztosítja az egyediséget és a logikai hamisíthatatlanságot. A tovább bővíthető rendszer jelenleg 1021 számú egyedi árucikket képes azonosítani: egy egymillió kötetes könyvtárban ennél kevesebb betű található. A központi ADNS adatbázisban rögzített adatokhoz az érintettek, okos telefon segítségével az Intersoft Kft. által készített, ingyenesen letölthető alkalmazás futtatásával férhetnek hozzá, a jogosultságuknak megfelelő szintig.

Az ADNS rendszer fő célja a helyszíni ellenőrzés egységes és gyors lehetőségének megteremtése, legnagyobb előnye, hogy minden jogtulajdonos számára egységes rendszert alkot. Így az ellenőrzést végző feljogosított szervek (hatóságok, jogtulajdonosok) is egyetlen mobiltávközlési eszközzel képesek az ellenőrzést pillanatokon belül elvégezni, nem kell ismerniük az egyes jogtulajdonosok sajátos és sokszor bonyolult eredetiséget igazoló rendszereit.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm