Mi lesz a halhús áfájával? Egyelőre mindenki hallgat

2016. április 29. 09:00

Számítások szerint mindössze 2,5 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, ha öt százalékra mérséklődne az édesvízi hal általános forgalmi adója. A zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége is áfacsökkentést követel a kormánytól - írja a Magyar Nemzet.


Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének elnöke szerint a legegészségesebb húsféle a hal, népszerűsítésére jelentős uniós forrásokat költöttek el tavaly, így még fontosabb lenne, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni. Példaként hozta fel, hogy a tej, a baromfi és a tojás áfája is 27-ről öt százalékra csökken jövőre a tervek szerint.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is arról beszélt, hogy a halhús áfáját is célszerű lenne öt százalékra csökkenteni, és a kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel. Németh István szerint szóbeli ígéret már érkezett, de konkrétum még nem, és a két héttel ezelőtti levélre sem kaptak választ. Pedig számításai szerint a magyar költségvetésből mintegy 2,5 milliárd forint esne ki, ami elenyésző összeg.

Az elnök hozzátette, egy kilogramm sertéscomb tisztítva jelenleg 900 forint körül kapható a boltokban. Ugyanennyi ponty 1100-ba kerül, s ha valaki tisztítást is kér, az további 200-300 forint. Mivel ezután a hal 30-40 százaléka - a pikkely, a belek és sokaknál a fej - a kukába kerül, ezért a hal mára gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint a sertés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem