Mi ez a nagy tömeg a plázákban? Miért vásárol most mindenki?

2015. október 9. 13:31

Akár 30-50 százalékos kedvezményekkel, így hatalmas tömeggel találkozhatnak a vásárlók ezen a hétvégén több bevásárlóközpontban is. A kuponos akciók hatalmas tömegeket vonzanak, de érdemes figyelni a részletekre is.

A magyar vásárlókra továbbra is hihetetlen hatással vanak az akciók, és nem csak karácsony után, vagy nyár végén keresik őket. Évek óta nagy sikerrel mennek az úgynevezett

szezonközi leértékelések

is.

A kuponos kampányok pedig félelmetes forgalmat generálnak: nem véltetlen, hogy ezen a hétvégén is hatalmas a tömeg sok plázában - az egyik női magazinban található kuponokkal ugyanis kedvezményesen lehet vásárolni. A legnagyobb budapesti bevásárlóközpontokban ilyenkor nagyobb a forgalom, mint karácsony előtt, a parkolók zsúfolásig megtelnek, a pénztárak előtt hosszú sorok kígyóznak. Üzemeltetőktől tudjuk, hogy a kedvezmények hatására a bevásárlóközpontba egyre több férfi is ellátogat: míg évekkel ezelőtt a vásárlóközönség csupán negyedét tették ki az urak, most már fele-fele a nők és férfiak aránya a látogatók között.

Ezen a héten már csütörtökön elkezdődtek a kuponos napok, azonban vasárnap a legtöbb bolt zárva lesz, így pénteken és szombaton különösen nagy tömegre érdemes számítani. A Pénzcentrum tapasztalatai szerint a nagy budapesti plázákban már csütörtök délután és péntek reggel is sokan voltak.

Az üzletektől kapott információk alapján elmondható, hogy az akciós napokon másként vásárolnak a plázába betérők. Felkészülten érkeznek, a legújabb trendeknek megfelelő, legfrissebb kollekciókban található ruhadarabokat választják elsősorban.

A drágább termékek iránt is jobban megnő a kereslet a kuponakciók során, sőt, még azok a márkák is előnyben részesülnek ebben az erős hullámban, akik nem vesznek részt a kuponakcióban.

A helyzetet jól mutatja, hogy ilyenkor az összes mozdítható dolgozót bevetik a boltokban, növelik a biztonsági őrök számát is. A boltokban már napok óta özönlik be az áru, az üzemeltetők sokszorosát rendelik az ilyenkor szokásos mennyiségnek, a polcokon is több terméket helyeznek el. Bár az akciók csak csütörtöktől indulnak, az érdeklődés, a megnövekedett forgalom már a hét elejétől jól érezhető.

Információink szerint vannak olyan üzletek is, amelyek másképp is készülnek: előfordul, hogy bizonyos termékeket az elmúlt napokban némileg feljebb áraztak, vagy ahogy a szakzsargonban hívják,

felpumpálták az árakat.

A vásárló így könnyen belefuthat abba, hogy a kedvezményes ár valójában annyira nem is kedvezményes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire érdemes figyelni?

Az akciós/kuponos vásárlásoknál mindig érdemes odafigyelni arra, hogy valóban kedvezőbb áron lehet-e hozzájutni a kiválasztott termékhez, vagy szolgáltatáshoz - tájékoztat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

  • A legtöbb helyen a kuponnal biztosított kedvezmény más akciókkal nem vonható össze. Így például a kettőt fizet, hármat vihet akció mellett nem érvényesíthető további 20 százalékos kedvezmény egy kupon ellenében.
  • Vannak olyan beváltóhelyek, ahol csak bizonyos összeghatár (pl. 10 ezer forint) felett érvényesek a kuponnal elérhető kedvezmények.
  • Vannak olyan üzletek, ahol bizonyos márkákat, termékeket nem lehet kedvezményes kuponnal megvásárolni.
  • Sok üzletben egy kuponnal akár több termék is kedvezményesen megvásárolható, ezért érdemes alaposan átolvasni a kuponon található beváltási feltételeket. (például egy termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg, vagy a vásárlás összértékéből adnak 50% árelőnyt).
  • Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be több helyen, amellyel azonban egyszerre több termék is kedvezményesen megvásárolható.
  • Van, ahol az üzlet webáruházából elérhető termékekre (is) vonatkozik a kedvezmény.
  • Olyan vállalkozás is van, ahol egy kuponért cserébe ajándékutalványt adnak, melyet meghatározott időszakon belül lehet levásárolni. Itt érdemes figyelni a felhasználási feltételekre, (milyen időszakban, milyen termékekre vonatkozik a kedvezmény).
  • Érdemes arra is odafigyelni, hogy gyakran a különböző kiszerelésű termékek közül csak az egyik fajta kiszerelésre vonatkozik a kupon.
  • Van, ahol a kuponnal megvásárolható termékeket eltérő színű ártáblával jelzik.

A kereskedők részéről gyakran előforduló hiányosságok az árfeltüntetéssel kapcsolatban, hogy csak a kedvezmény mértékét tüntetik fel (pl. 20 százalékkal olcsóbb), a ténylegesen fizetendő akciós eladási árat viszont nem írják ki, hanem a kedvezményt fizetéskor, a pénztárnál érvényesítik. Az ilyen eseteknél a probléma az, hogy

a vásárló nem tudja előre, hogy pontosan mennyit kell fizetnie.

Az is előfordul, hogy a pénztárnál arra hivatkoznak, hogy a terméken szereplő ár már az akciós ár, ugyanakkor a címkén szerepelt az is, hogy 20 százalékkal olcsóbb, de az eredeti ár nem volt a jelölésben. Érdemes ezért előzetesen tájékozódni arról, hogy a címkén szereplő ár már a végleges, vagy még ebből vonják le a kedvezményt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy sok helyen az akciós termékekre nem váltható be kupon.

Amennyiben a pénztárnál a kuponon szereplő információk ellenére a kedvezményt nem érvényesítik, és az ügyet helyben nem rendezik, úgy beírhat a helyszínen található vásárlók könyvébe, melyre 30 napon belül írásban és érdemben kell válaszolnia a vállalkozásnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem