21 °C Budapest

Magyarok tömegei használják rosszul a bankkártyájukat

Pénzcentrum
2016. november 13. 07:01

Egyre jobban terjednek hazánkban az érintőkártyák. Az elfogadó terminálok és az érintésmentes vásárlások száma is folyamatosan növekszik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokan nem használják jól ezeket a kártyákat, hiszen annak ellenére, hogy nem kellene, sokan kiadják a kezükből a kártyájukat. De milyen kárunk keletkezhet, ha helyettünk a pénztáros fizet? Egyáltalán miért alakult ki ez a "rossz" szokás?


Magyarországon az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az érintésmentes fizetési technológia. 2015 végén az összes kártya 53,6 százaléka, míg az összes POS-terminál 62,5 százaléka volt alkalmas az új technológiát alkalmazó fizetésekre.

Bár az érintőkártyák a korábbiaknál sokkal gyorsabb és kényelmesebb fizetést tesznek lehetővé, arányuk a fizetési kártyás forgalomban egyelőre elmarad az infrastruktúra fejlettségétől

- olvasható a Magyar Nemzeti Bank 2016-os fizetési rendszer jelentésében.

Tavaly azonban intenzív bővülés volt megfigyelhető az előző évhez képest, az érintésmentes vásárlási forgalom több mint 60 százalékkal emelkedett. Az adatok alapján az érintésmentes fizetésnek köszönhetően ma már olyan helyzetekben is használjuk a bankkártyánkat, amelyekben korábban csak a készpénz jelentette a megoldást. Az érintésmentes tranzakciók átlagértéke egyébként 3 600 forint volt.

Forrás: MNB

Sokan használják rosszul a kártyákat

Az érintőkártyának a gyorsaság és a kényelem mellett az egyik fő funkciója a biztonság lenne, hiszen a fizetéskor elméletileg nem kellene kiadni a kezünkből a kártyát. A Pénzcentrum körképe alapján azonban számos üzletben folytatják azt a helytelen gyakorlatot, hogy fizetéskor elkérik a kártyánkat és helyettünk érintik azt oda a terminálhoz, ráadásul sokszor úgy, hogy még az összeget sem látjuk.

Ez egyáltalán nem helyes gyakorlat. Az érintésmentes fizetésnek a gyorsaságon felül épp a biztonság az előnye: ez pedig azáltal érhető el, hogy a kártyabirtokos nem adja ki a kezéből a bankkártyát fizetéskor

- válaszolta megkeresésünkre az MKB Bank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze a érintőkártyákkal maximum 5 000 forintig fizethetünk PIN kód megadása nélkül, ez pedig némileg csökkenti annak kockázatát, hogy téves összeget vonjanak le a kártyánkról, de valószínűleg senki nem szeretne például 3000 forintot fizetni egy 300 forintos tételért.

Miért alakulhatott ki ez a gyakorlat?

Ha a pénztáros nem kérdezi meg előre, hogy érintésmentes-e a bankkártyánk, és a megszokott módon előre elkéri a kártyánkat, akkor előfordulhat, hogy csak akkor veszi észre, hogy egy NFC képes a kártyánk, amikor az már a kezében van, így végül ő végzi el a műveletet helyettünk. De van egy másik ok is, amire azonban már kevesebben gondolnak.

Technikai okokból is elterjedhetett ez a gyakorlat, ugyanis egyes elfogadóhelyeken olyan fémből készült tartókra helyezték a PIN-PAD-et, ami leárnyékolta a kártya és a PIN-PAD közötti kommunikációt, és ennek következtében csak többszöri érintgetés után sikerült a kártya leolvasása. A pénztárosok már kitapasztalták, hogy pontosan hova és hogyan kell odaérinteni a kártyát ahhoz, hogy sikeres legyen a leolvasás. Egyszerűbb és gyorsabb számukra ha elkérik a kártyát és maguk végzik a műveletet, mint ha minden vásárlónak elmagyaráznák, hogy miként próbálkozzanak

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az OTP Bank.

Hogyan kell(ene) jól csinálni?

Sokszor mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy a kártyánk érintésmentes fizetésre is alkalmas. Az ideális azonban az lenne, ha fizetéskor mi magunk jeleznénk a pénztárosnak, hogy érintőkártyával szeretnénk fizetni. De különösen fontos az is, hogy mindig ellenőrizzük le a POS/ PIN-PAD kijelzőjén látható összeget, és a blokkot is érdemes megnézni, annak érdekében, hogy ne fizessük többet, mint kellene és elkerüljük a későbbi bonyodalmakat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem