12 °C Budapest

Léptek az áruházak: eltűnhet a Nutella a boltok polcairól

2017. január 13. 13:01

Olaszországban a Coop boltjaiban elővigyázatosságból levették a polcokról a Nutellát, hiszen egy friss tanulmány szerint a benne lévő pálmaolaj akár rákot is okozhat. A mogyorókrém gyártója az olasz Ferro védekező kampányba kezdett és nyilvánosan ki áll a pálmaolaj mellett.


A pálmaolajat már régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt. Most azonban egy új szövetséget kapott maga mellé, mégpedig a Nutella gyártóját. Az olasz Ferrero nyilvánosan áll ki a pálmaolaj mellett, teszi ezt annak ellenére, hogy számos más élelmiszergyártó cég igyekszik kerülni ezt az összetevőt a termékeiben - írja az Index.

Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) még májusban jelentette ki, hogy a pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius-fok fölé hevítjük. Ugyanakkor nem javasolta azt, hogy a fogyasztók ne egyenek több pálmaolajat, annyit mondott csak, hogy további kutatások szükségesek a kockázatok pontos felméréséhez.

Az ügy most azért robbant hatalmasat, mert legnagyobb olasz élelmiszerlánc,

a Coop úgy döntött, hogy bojkottálja a pálmaolajjal készült termékeket az EFSA tanulmányára hivatkozva.

Indoklásuk szerint elővigyázatosságból. A legnagyobb olasz tésztagyártó, a Barilla szintén pálmaolajtól mentes termékeket kezdett el gyártani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan védekezik a Ferrero?

A tanulmány egyik kulcsmondata, hogy a pálmaolaj 200 fok feletti hevítésnél bocsátja ki rákkeltő anyagait. Hevíteni pedig azért kell, hogy eltűnjön vöröses színe és semlegesítsék amúgy kellemetlen szagát. A Ferrero azonban azt állítja, hogy ők pont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alanyos nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amelyeket a tanulmány is említ, hogy még műszerekkel sem kimutatható.

Persze nem a Ferrero az egyetlen, amely még mindig használ pálmaolajat, az Unilever és a Nestlé is használja ezt csokoládéikban, süteményeikben és a margarinjukban. Ezek a cégek is azt állítják, hogy figyelik a fejleményeket és beszállítóikkal azon dolgoznak, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsák a szennyeződést. Egyelőre azonban a Ferrero az egyetlen olyan cég, amely nyilvánosan is kiáll a pálmaolaj mellett.

A Nutella eladásai Olaszországban három százalékkal estek augusztusig, ami a Ferrero szerint a botrány miatt történt. Emiatt kezdték el népszerűsítő kampányukat szeptemberben. Azóta négy százalékkal nőttek az értékesítések. A nemzetközi eladásokban nincsenek változások, de erről nem árultak el adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm