2 °C Budapest

Lebuktak a multik: csak üres frázis az áfacsökkentés?

2017. január 6. 15:03

Az idei évtől 27-ről 5 százalékra csökkent egy rakat élelmiszer áfája. Bár a politikusok azt igérik, folyamatosan ellenőrzik majd a termelőket, kereskedőket, hogy lenyelik-e az adócsökkentést, a kiskereskedelemben jártas szakemberek, az adószakértők és a vásárlók is szkeptikusak. Kíváncsiak voltunk, mi újság az élelmiszerláncoknál január első hetében.

Mint ismert, január elsejével több termék és szolgáltatás áfatartalma is mérséklődött:

  • 27-ről 5 százalékra csökkent a tojás és a baromfi hús áfája
  • 18-ról 5 százalékra csökkent a friss tej áfája
  • 27-ről 18 százalékra csökkent az internet-előfizetés, és az éttermi étkezés áfája

Bár az élelmiszerek esetében a Földművelésügyi Minisztérium azt ígéri, folyamatosan ellenőrzik majd, hogy a kereskedők és a termelők lenyelik-e az adócsökkentést; a szakértők, a vásárlók, de még az eladók is szkeptikusak a lépés fogyasztókat érintő hatásait illetően. Mint azt többen negatív példaként említik, a sertéshús forgalmi adója tavaly januárban mérséklődött, ám az árak az elmúlt egy évben lassan visszakúsztak oda, ahol az áfacsökkentés előtt voltak.

Örüljünk annak, ami van! (...) A kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszerár-csökkenés tartós maradjon, hosszú távon fennmaradhasson. Ezt az árcsökkentést folyamatosan ellenőrizni fogjuk

- szögezte le a HírTV-nek Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nézzük, mi újság jelenleg az áruházláncoknál

Ahogy az lenni szokott, a vásárlók, az eladók és a kormányzat szándéka közötti megosztottság az áruházláncoknál is látszik; legalábbis a friss akciós újságok tanúsága szerint nem mindegyik hálózat tartotta fontosnak kiemelni az áfacsökkentést.

Csökkent a baromfihús áfája, így ezen termékeinket mostantól alacsonyabb áron (...) találja meg üzleteinkben

- ígéri például eheti akciós kiadványa címlapján a Spar. Az áruházlánc tematikus válogatásában megtalálható többek között:

  • Friss csirkemellfilé (kg) - 999 forint
  • Taravis csirke alsó-, felsőcomb (600g) - 399 forint
  • Tanyasi csirke színe-java (kg) - 999 forint
  • Pulykamellfilé (kg) - 1399 forint
  • Tojás (10db; méret: "M") - 329 forint

KATT! A Spar legütősebb akciói itt találod

A Tesco marketingesei sem mentek el szó nélkül az áfacsökkentés mellett. A 2017 első hetére vonatkozó akciós újság nyitóoldalán, csökkentett áfás "matricával" hirdetik például:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Fagyasztott csirkemáj (500g) - 149 forint
  • Tesco tojás (10db; méret: "M") - 299 forint
  • Tesco Value friss dobozos tej (1l, 1,5%-os) - 159 forint

KATT! A Tesco kőkemény akcióit itt találod!

Az Auchan aktuális akcióinál is kiemelt szerepet kapnak az áfacsökkentett termékkategóriák. "Az Auchan átadja Önnek a teljes árcsökkentést" - fogadkoznak jelenleg érvényes akciós újságjuk címlapján. Tematikus mellékletükben példaszámítást is végeznek: 1270 forint helyett ma már csak 1050 forintot kell fizetni egy kilogrammnyi baromfihúsért. Ez a konkrét, akciós felhozatalban a következőképp néz ki:

  • Szíjártó 10 db-os tojás - 279 forint
  • Csirkecomb farrésszel (kg) - 299 forint
  • Auchan csirkemellfilé (500g) - 629 forint
  • Csirkeszárny (kg) - 399 forint
  • Pulykafelsőcomb filé (kg) - 829 forint

KATT! Az Auchan legütősebb akcióit itt találod!

Eheti körképünkből az is kiderült, hogy a Sparral, Tescóval, illetve Auchannal ellentétben a diszkontláncok marketingesei nem csaptak le a hangzatos hívószóra. Míg a Lidl akciós újságjában ezen a héten nem az áfacsökkentés, hanem a sajátmárkás termékek vannak porondon, addig az ALDI-nál is inkább "szép álmokat", na meg bioélelmiszereket kínálnak a legnagyobb svunggal. De az összehasonlítás végett íme két tétel az áfacsökkentett termékkategóriából:

  • Lidl - Csirke alsó-felső-combmix (kg) - 619 forint (16 százalékos diszkonttal 739 forint helyett)
  • ALDI - Vákuumcsomagolt csirkemellfilé (kg): 1099 forint

Az ALDI legfrissebb akcióit ITT TALÁLOD, a Lidl legütősebb diszkontajánlatait pedig IDE KATTINTVA érheted el!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm