6 °C Budapest

Komoly áresés jöhet a hazai boltokban: többezer terméket érint

2016. február 26. 05:57

Nemcsak a pisztácia piacán dúl ádáz harc, tucatszám találhatunk olyan országokat, amelyeknél a gazdasági folyamatok előbb utóbb a magyar ábécékben is éreztethetik a hatásukat. A Pénzcentrum ezúttal ezeket vette górcső alá.

Néhány héttel ezelőtt vírusként terjedt idehaza a hír, hogy az Egyesült Államok és az EU feloldották a gazdasági szankciókat Irán ellen. Na persze az újságírók és bloggerek többnyire nem bocsátkoztak bonyolult külpolitikai fejtegetésekbe, a szalagcímek javarészt annyiban merültek ki, hogy

jókora áresés vár idehaza (is) a pisztáciára.

És ez milyen igaz. Mivel az USA mellet Irán a világ legnagyobb pisztácia-exportőre, így durván torzította a piacot az embargó. Olyannyira, hogy a szankciók miatt a pisztácia ára az elmúlt 5 évben 40 százalékkal emelkedett. Persze az egyelőre kérdéses, hogy idehaza lenyomhatják-e az amerikai termelőket az irániak, szakértők mégis komoly árkorrekcióra számítanak a magyar boltok polcain.

Többezer termék...

Nemcsak a pisztácia piacán dúl azonban ádáz harc, Irán esetében például legalább ilyen jelentősége van a világpiaci árra az olajnak is. Ha pedig kicsit feljebb emeljük a térképről képzeletbeli nagyítónkat, akkor tucatszám találhatunk olyan országot, ahol a gazdasági folyamatok előbb utóbb a magyar ábécékben is éreztethetik majd a hatásukat. Nézzük, milyen nemzetközi események hozhatnak még komoly akciókat:

Lengyelország

A forint a lengyel zlotyval szemben egy év alatt mindössze 3 százalékkal erősödött (PL/HUF), amelyben a viszonylag stabil magyar deviza mellett az játszott szerepet, hogy az őszi lengyel kormányváltás óta a sokat bírált lengyel intézkedések, illetve az S&P felőli leminősítés mérsékelt zloty-gyengülést okozott. Így hatalmas áresésre a Lengyelországból importált termékek terén nem nagyon számíthatunk, de valljuk be, manapság már annak is örülhetünk, ha nem drágul valami.

A Lengyelországból behozott termékek spektruma igen széles; a legnépszerűbbnek számító fémipari alapanyagok mellett akadnak a behozatali toplistán fegyverek, teák, és különböző gyümölcsök, de van lengyel dió, villanyborotva és búzaliszt is bőven a magyar boltok polcain. Talán a legismertebb hazánkban is jelenlévő lengyel divatmárka pedig a Reserved, amely a jelenleg közel féltucat budapesti boltjával a H&M és a Zara vásárlóiért verseng.

TOP 5 Lengyelországból behozott termék 2008-óta

  • 1. Két vagy több fém, illetve más anyagból rétegelt tömítés és tömítőelem; mechanikus tömítőelem; tömítéskészlet
  • 2. Komplett ipari üzem létesítéséhez szállított elektromos gépek és felszerelések; ezek alkatrészei
  • 3. Rúd rozsdamentes acélból (kiv. a melegen hengerelt, szabálytalanul felgöngyölt terméket; szögvas, idomvas és szelvény rozsdamentes acélból)
  • 4. Kadmium és ebből készült áruk
  • 5. Elektromosan szigetelt huzal és vezeték; önállóan beburkolt optikai szálakból álló kábel; mindezek csatlakozóval felszerelve is

Törökország

A lírát a politikai kockázatok, a menekültválság, illetve a gyengébb külső pénzügyi egyensúlyi helyzet fokozottan megviselte. Ennek hatására a forint a török lírával szemben egy év alatt (TRY/HUF) 11,5 százalékkal erősödött. Ez pedig már bőven elég ahhoz, hogy az itthoni ábécékben is kisebb árcédulát kapjon néhány kedvelt török termék.

Törökországból is érkeznek hazánkba áruk szép számmal; ilyenek többek között a különféle szappanok, a gasztronómiában felhasznált tengeri herkentyűk (főként kagylófélék), vagy éppen a textil-, illetve ruhaipari termékek. De erős még a török élelmiszeripari, valamint vegyipar termékek és a háztartási gépek behozatala is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

TOP 5 Törökországból behozott termék 2008 óta:

  • 1. Elektronikus integrált áramkör és mikroszerkezet
  • 2. Két vagy több fém, illetve más anyagból rétegelt tömítés és tömítőelem; mechanikus tömítőelem; tömítéskészlet
  • 3. Bármilyen anyagot anyagleválasztással megmunkáló szerszámgép, ha lézer- vagy más fény- vagy fotonsugárral, ultrahanggal, elektromos kisüléssel elektrokémiai, elektronsugaras, ionsugaras vagy plazmasugaras eljárással működik; vízsugaras vágógép
  • 4. Cervas /tűzkő/ és más piroforos ötvözetek; gyúlékony anyagok
  • 5. Ezüst megmunkálatlanul, félgyártmány vagy por alakban

Oroszország

Alig egy hete tartott Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban, az orosz elnöki rezidencián. Az Index beszámolója szerint:

  • Putyin elégedett volt a két ország viszonyának jellegével és minőségével, a csökkenő áruforgalom és az ismert problémák ellenére.
  • Orbán szerint ami jó a két ország kapcsolatában, arról mi tehetünk, ami viszont nem jó, azért mások okolhatók. Nem mondta ki, de természetesen a rossz EU-orosz kapcsolatok miatt kölcsönösen érvényben lévő szankciókra gondolt.

Lényeg a lényeg: a forint az orosz rubellel szemben (RUB/HUF) egy év alatt 17 százalékkal értékelődött fel, mert az orosz fizetőeszközt az olajárak mélyrepülése, illetve a válság mélyülése jelentősen gyengítette. Ez pedig, az érvényben lévő szankciók ellenére is több, hazánkban is kapható termék árán hagyhat nyomot. Csak, hogy néhány kedvelt terméket vagy márkát említsünk, ilyen az orosz kaviár, vodka vagy éppen a már Magyarországon is kapható Lada.

TOP 5 Oroszországból behozott termék 2008-óta:

  • 1. Gyümölcs- és zöldséglé, nem erjesztve, alkohol nélkül, édesítve is
  • 2. Élesztő; egysejtű élettelen mikroorganizmusok; elkészített sütőpor
  • 3. Gyertyák és mécsesek
  • 4. Ólomérc, dúsított is
  • 5. Szögesdrót, csavart szalag vagy lapos huzal kerítés készítéséhez, vasból vagy acélból

Dél-afrikai Köztársaság

A legdurvább mélyrepülést az utóbbi időszakban Dél-Afrika fizetőeszköze produkálta. A forint a dél-afrikai randdal szemben egy év alatt (ZAR/HUF) mintegy 20 százalékkal értékelődött fel, főként a nyersanyagdeviza hanyatlása miatt. Elsőre persze mindenki felhorkanna, mégis mit adtak nekünk a dél-afrikaiak, a hivatalos statisztikák azonban komoly importról tanúskodnak. A behozatali listán akadnak lőfegyverek, ruházati- és tejtermékek, de még elektronikus hangszerek, porszívók és az importslágernek tekinthető szögesdrót is.

TOP 5 Dél-Afrikából behozott termék 2008-óta:

  • 1. Szögesdrót, csavart szalag vagy lapos huzal kerítés készítéséhez, vasból vagy acélból
  • 2. Mesterséges grafit; kolloid vagy szemikolloid grafit; grafitból vagy más szénből készült massza és félgyártmány
  • 3. Speciális kódok Intrastathoz
  • 4. Kéziszerszám készlet több fajta szerszámból összeállítva
  • 5. Női blúz, ing és ingblúz, nem kötött, nem hurkolt

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm