Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 25. szerda Orbán
Hírek » Vásárlás

Kiderült: ennyibe kerül egy Oscar-szobor

  • Portfolio
  • 2016. március 4. péntek 22:00

Mindenki úgy gondolja, hogy egy Oscar-szobrot csak egy zseniális alakítással vagy filmmel lehet elnyerni, de arról minden bizonyosan kevesen tudnak, hogy néha ennél jóval prózaiabb úton, a műtárgypiacon is hozzá lehet jutni egy ilyen szoborhoz - írja a műtárgy.com.


Egy Oscar-szobrot elkészíteni nem kis munka, egy tizenhét emberes csapat készíti a szobrokat és nagyjából negyven munkaórát vesz igénybe egy darab elkészülte. A 34 centiméteres szobrot 1982 óta a chicagói RS Owens & Company gyártja. Persze az sem meglepő, hogy néha piacra kerül egy-egy Oscar-szobor, hiszen az idei Oscar-gáláig összesen 2947 ilyen szobrot osztottak ki.

Másrészt az is igaz, hogy az Oscar-díjak birtokosai és annak örökösei nem gyakran dobják piacra a szobrukat, sőt, vannak, akik egy múzeumnak adják, mint például a lengyel filmrendező, Andrzej Wajda, akinek az Oscar-szobra a krakkói Jagelló Egyetem Múzeumában látható.

Az Oscar-szobrok aukciós piaca egészen különösen alakul. 2012-ben például rekordáron, összesen 3 millió dollárért kelt el 15 Oscar-szobor egy aukció keretében. 2011-ben pedig darabárra lebontva még drágábban, 860 ezer dollárért adták el azt a szobrot, amit Orson Welles kapott az Aranypolgár című filmjéért. Bár Wellest a világ egyik legjobb filmrendezőjeként szokták számon tartani, sok évtizedes pályafutása alatt csak egy Oscart nyert, így ez is hozzájárulhatott ehhez a különösen magas árhoz.

A második legdrágábban eladott Oscar-szobrot az 1933-as Calvacade című amerikai film kapta eredetileg, a legjobb filmnek járó díjként. Még a harmadik legdrágábban elkelt szobor is többet ért, mint 300 ezer dollár, mivel a Skippy című filmnek kiosztott legjobb film szobrot ennyiért vették meg a Nate D Sanders egyik aukcióján. Érdekes módon a 15 legdrágábban eladott Oscar-szobor listáján csak az 1930-as és 1940-es években kiosztott díjak vannak.

A legdrágábbak listáján megtalálhatóak a II. világháború alatt kiosztott szobrok is, melyeknek az a különlegességük, hogy a háborús fémhiány miatt csak festett gipszszobrokat osztottak ki három évig, de ezeket a háború végeztével a nyertesek becserélhették aranyozott fémszobrokra.


Nemes Jeles László és Röhrig Géza az idei Oscar-díjátadón

Sokan nem is gondolnák, de nem csak Oscar-szobrokat, hanem Oscar-plaketteket is osztottak ki a történelem során. Farciot Eduoart például egy operatőri technológiai újításért kapta ezt a bronz-plakettet 1937-ben, melyet később 72 ezer dollárért árvereztek el.

Persze nem is mindig olyan könnyű eladni egy Oscar-szobrot. 2015-ben a Los Angeles-i bíróság úgy ítélte, hogy egy 79 ezer dollárért elárverezett Oscar-szobrot mindössze 10 dollárért vissza kell adni a díjat kibocsátó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Ennek az oka az, hogy egy 1951-egy akadémiai szabály szerint minden piaci alapon eladott Oscar-szoborra elővásárlási joga van az Akadémiának fix 10 dolláros áron. A kérdéses szobrot még 1942-ben kapta Joseph C. Wright a My Gal Sal című film színmunkáiért, az értékesítést pedig a hollywoodi filmes emléktárgyakra is specializálódott Nate D. Sanders aukciósház végezte.

Az Akadémia igazgatója az eset után azt nyilatkozta, hogy az Oscar-szobrot nem kereskedelmi cikknek szánják,

a szobor igazi értéke a benne foglalt művészeti elismerés.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Több tízezer magyar számlájáról tűnhet el pénz a napokban
Nem várnak tovább, minden érintett számláját zárolni fogják.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ömlik a sör Európára: döbbenetes, mennyit iszunk

A sört már évezredek óta szívesen fogyasztják, és hazánkban is az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, évente 71 litert fogyasztanak belőle átlagosan. Ezzel egyébként a középmezőny tetején helyezkedünk...

A legklasszabb filléres játék: csak egy kiadós rántotta kell hozzá

A kréta minden gyereknek nagy kedvence, a nyári szünet pedig megadja azt az alkotási szabadságot, hogy az egész járdát kipingálja. A házi készítésű kréta nemcsak nagyon olcsó, de a zöld gondolkodású...
 
NÉPSZERŰ
FRISS