2 °C Budapest

Kevesen hitték el, mire készülnek a sörgyártók - de bejött!

2014. szeptember 14. 07:00

Mi a közös a pocsék nyári időjárásban és a brazíliai labdarúgó világbajnokságban? Például az, hogy mindkettő komoly hatással van a magyarok sörfogyasztására. A Pénzcentrum annak járt utána, milyen nyári szezont zártak a legnagyobb sörgyártók, mennyire jöttek be az új fejlesztések (például a mojitos sör), mennyit számítottak az esős napok és a foci VB. És persze arra is kíváncsiak voltunk, mire készülhetnek a vásárlók sörfronton a következő hónapokban.

  • A pocsék nyári idő miatt kevesebb sör fogyott, de emiatt nem zártak rosszabb szezont a gyártók, mint tavaly,
  • mert a foci VB, a fesztiválok húzták feljebb a fogyasztást, és
  • jól fogytak az ízesített (gyümölcsös) termékek is - állítják a gyártók.

Jó, ha nem is kimagasló szezont zárunk

- foglalta össze röviden a Sopronit is gyártó Heineken az idei nyár tapasztalatait. Mivel a sörfogyasztás mértéke rendkívül időjárásfüggő, így az esős nyár negatívan hatott az értékesítésre. Ezt azonban jelentősen ellensúlyozták a fesztiválok és a kiemelkedő sportesemények, mint például a labdarúgó világbajnokság. A Heineken szerint tehát az idei szezon elmaradt a tavalyi, rendkívül erős évtől, de az átlagos évek forgalmát azért hozta.

A Drehernél pozitív a nyári mérleg, úgy látják, hogy az eladott mennyiség nem csökkent, a vásárlók viszont szívesebben veszik a minőségi söröket. A nyár elején dinamikusan növekedett a forgalom, míg a csúcsszezon esős időjárása visszavetetette az értékesítést.

A harmadik nagy magyarországi gyártó, a Borsodi a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy az előzetes adatok alapján bíztatóak a számok. Szerintük a klasszikus sörtermékek iránti kereslet kevésbé szezonális, mint az ízesített söröké, így a hűvös nyár hatása nem igazán volt érezhető.

Volt itt egy foci VB is

A VB idején sokan tartottak otthon vagy kerthelyiségekben közös meccsnézéseket a barátokkal, ennek pedig szinte elengedhetetlen része a sörfogyasztás. Természetesen ez éreztette hatását a nyár elejének forgalmában, a VB vagy az EB pozitívan hatnak az eladásokra, bár nem mérhető önmagában a hatásuk, hiszen az értékesített mennyiség az időjárás mellett más sporteseményektől, aktuális promócióktól is függ - tudtuk meg a Heinekentől.

A Drehernél úgy látják, a vendéglátásban elsősorban az Arany Ászok promóciói voltak sikeresek, ami egyszerre 2000 egységben futott az országban, de a VB hatása is érzékelhető volt a márka eredményeiben.

A Borsodi forgalma növekedett a világbajnokság ideje alatt, és több akciót is erre az időszakra időzítettek. Országszerte közel 20 helyen voltak jelen óriáskivetítőkkel és egyéb promóciókkal, amely arányaiban nagyobb forgalmat generált a tavalyi évhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valamire készül a Heineken

A Borsodinál fokozatosan nő az ízesített sörök aránya (most 8 ilyen terméket forgalmaznak), 100-ból 6 eladott termék ízesített. Klasszikus kedvencek a citrus ízűek (citrom, grapefruit), de a fogyasztók kifejezetten kedvelik az újonnan megjelenő ízeket is. Az eddigi visszajelzések pozitívak, mind az új ízesített söreik, mind az Open Air technológiával ellátott dobozos termékeik népszerűek a fogyasztók körében.

Mint arra májusban rácsodálkoztunk, a Dreher ebben a szezonban vezette be az Arany Ászok mojitót, ami a sörgyár szerint jól teljesített. A másik nagy siker a Dreher24 alkoholmentes gyümölcsös variánsainak bevezetése volt, amiből a tervek felett értékesítettek a nyári hónapokban.

A Heinekennél a sörközeli termékek előretörése is folytatódott. Ilyenek például a radlerek, vagyis ízesített, gyümölcsös sörök, amikből már alkoholmentes változat is elérhető a piacon. Nagy sikernek örvendenek ebben az évben a ciderek is, különösen a fesztiválokon kapható csapolt Strongbow, aminek a népszerűsége még a gyártót is meglepte. Azt is megtudtuk, hogy

a Heineken márkánál valamilyen új fejlesztés készülődik.

A Heinekennél egyébként úgy számolnak, hogy a nyárhoz, még egy esős nyárhoz képest is csökkenni fog a forgalom ősszel, a Borsodi pedig azt emelte ki, hogy tapasztalataik szerint az őszi/téli szezonban a mennyiségbeli változás mellett a sörfogyasztás helyszíne is átalakul - az otthoni, beltéri fogyasztás válik hangsúlyossá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem