Itthon is virágzik a gyerekkereskedelem: milliókat adnak egy újszülöttért

Pénzcentrum
2016. február 5. 05:55

Bár Magyarországon illegális a béranyaság, mégis sokan vannak, akik milliókat adnak azért, hogy más hordja ki a gyermeküket. A Pénzcentrum megnézte, mi a helyzet itthon, és milyen esetleges következményekkel kell számolnia azoknak, akik mégis úgy döntenek, hogy belemennek egy ilyen procedúrába.

Bár Magyarországon nem törvényes a béranyaság, a kiskapukat kijátszva sok elkeseredett pár hajlandó milliókat kiadni azért, hogy más hordja ki a gyereküket. A béranyaság támogatói szerint ez csak egy újabb lehetőség a meddő pároknak, hogy saját gyerekük lehessen. Ezzel szemben az ellenzők úgy gondolják, hogy a béranyaság amellett, hogy erkölcsi és jogi problémákba ütközik, a gyermek kihordását vállaló nőket is kizsigereli, a gyermeket pedig áruként kezeli. A legtöbb országban emiatt a béranyaság illegális, és sok helyen büntetőjogi következménnyel is jár.

Viszonylag kevés országban engedélyezik

A világon viszonylag kevés országban engedélyezik a béranyaságot. Teljesen korlátlan lehetőség erre Ukrajnában, Indiában és az Egyesült Államok néhány tagállamában (például Kalifornia) van. Azaz ezekben az országokban nem kell egészségügyi igazolás arról, hogy a nő nem tud teherbe esni, pusztán esztétikai megfontolásból is választhatja ezt a megoldást. Ezekben az államokban nincs korlátozás a béranyának fizetendő összeg, és a felek állampolgársága tekintetében sem, vagyis nem kell az adott tagállam állampolgárának lenni.

A világ néhány más országában is engedélyezik a béranyaságot, de nem üzleti jelleggel. Azaz a béranya csak a költségeinek a megtérítését kérheti, egyéb juttatást nem. Ilyen ország például Anglia, Hollandia, Belgium, vagy Izrael.

Illés Blanka családjogi ügyvéd szerint azokban az országokban, ahol legális a béranyaság, szigorú szerződést kell kötniük a feleknek. Pontosan meg kell határozni többek között, hogy:

  • a béranyának mely költségeit kötelesek vállalni a leendő szülők (például az orvosi vizsgálatok költségeit, a munkából való kiesésből eredő kárt, a terhességhez kapcsolódó egyéb költségeket mint a ruha, gyógyszerek)
  • milyen magatartási szabályokat kell betartania a béranyának
  • a béranya köteles alávetnie magát az ellenőrző vizsgálatoknak, és egészségesen kell élnie
  • mi történik ha ikrek születnek, vagy ha születési rendellenességgel születik egy gyermek

Magyarországon nem törvényes a béranyaság

Magyar állampolgár számára a béranyaságban való részvétel - akár béranyaként, akár szülőként - illegális.

Bár a magyar jog szerint a béranyaság maga nem büntetőjogi tényállás, de az egészségügyi törvény kizárólagos módon sorolja fel azokat a humán reprodukciós eljárásokat, amelyeket legálisan lehet választani Magyarországon. Ezek között nincs a béranyaság

- mondta el a Pénzcentrumnak Illés Blanka.

Ebből következik, hogy maga a beavatkozás Magyarországon (magyar kórházakban, magyar orvosok által) nem végezhető el jogszerűen. Ezt megkerülendő sok pár utazik a béranyával olyan országba, ahol ez legálisan elvégezhető. Azonban az egész procedúra a magyar szabályoknak így sem felel meg,

a magyar Büntető törvénykönyv szerint ugyanis akár három év szabadságvesztést is kaphat, aki az örökbefogadási szabályok megsértésével szerez gyermeket.

A kérdést Magyarországon az 1997-es egészségügyi törvényben akarták rendezni, ami bizonyos feltételekkel lehetővé tette volna a dajkaanyaságot, ám a jogszabály ezzel foglalkozó része sosem lépett hatályba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságát is megkerestük a témával kapcsolatban, ők azonban válaszukban leszögezték, hogy

a dajkaanyaság, illetve béranyaság kérdése nem szerepel az egészségügyi ágazat aktuális jogalkotói munkatervében.

Hiába illegális, mégis sokan próbálkoznak

A KSH adatai szerint megközelítőleg 150 ezer meddő pár él Magyarországon, akiknek csupán a töredéke engedheti meg magának a többmilliós procedúrát. Arról viszont, hogy konkrétan hányan vágnak bele, még a Rendőrségnek sincsenek pontos információi.

Nyílt fórumokon keresik egymást 

Az interneten böngészve számtalan fórumon keresik egymást a béranya-jelöltek, és a gyermekre vágyó párok. A bejegyzésekből egyértelműen kiderül, hogy a béranyaságra vállalkozó nőket nem a jószándék, hanem az anyagiak motiválják, míg a fórumozó párok többsége nem tud több millió forintot felajánlani a gyermek kihordásáért cserébe:

Sziasztok. Vállalnék béranyaságot.32 éves vagyok,3 gyermek édesanyja. káros szenvedélyektől mentes. Itt többet nem mondanék magamról de ha írsz minden kérdésre válaszolok. Nem horribilis összegben gondolkozom. Bár kinek mi az...

Sziasztok. 33éves, négy gyermekes Magyar nő vagyok. petesejt donorságot, dajkaanyaságot vállalok tisztelet dij ellenében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sziasztok! 32/33 éves kedves pár vagyunk az ország keleti részéből. Az elmúlt 4 évben már nagyon sok módszert kipróbáltunk, hogy gyermekünk lehessen, túl vagyunk 3 sikertelen lombikon is. Már nem látunk más lehetőséget, csak a béranyaságot. Keresünk kedves lányt, hölgyet, aki tudna nekünk segíteni, hogy mi is szülővé válhassunk. Természetesen viszonoznánk a segítséget.

Szia! Mi a férjemmel béranyát keresünk, mert sajnos nem lehet kisbabánk! Lombikkal már próbálkoztunk,de sikertelenek voltak.... Nem vagyunk milliomosok,de egy reális összegben meg tudnánk egyezni! Kérlek írj,ha érdekel és te is komolyan gondolod!

Mi van, ha valaki mégis ki akarja játszani a kiskapukat?

Nincs olyan "módszer", amiben ne lenne kockázat. A közeli Ukrajna és Ciprus jelenthet elérhető megoldást a magyar párok számára, de például Ukrajnában már ott megakad a történet, amikor a magyar pár a nagykövetségen útlevelet igényelne az újszülött gyermeknek, hiszen nem vallhatják be, hogy béranyaságból származik.

Én mindenkit óva intek attól, hogy egy ilyen hazugságlavinát elindítson. Bármikor lebukik, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények miatt indul ellene eljárás és bírói döntés lesz, hogy a gyermek egyáltalán náluk maradhat-e, ha mégsem letöltendő börtönbüntetést kap

- hangsúlyozta Illés Blanka.

Ráadásul ezek a párok zsarolhatóvá is válnak, hiszen ha a béranya - vagy más, aki erről a tényről tud - megjelenik azzal, hogy még több pénzt kér, egy szülő sem fogja kockáztatni, hogy elveszti a gyermekét, inkább fizet.

Ha ez még nem lenne elég, ez az egész procedúra óriási lelki megterhelést okoz mind a béranyának, mint a pároknak. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben egészséges újszülöttet szeretnének, viszont ha a baba betegen születik, akkor senkinek sem kell. Emellett akár az is lehetséges, hogy valamelyik fél visszalép, felbontva az egyezséget.

Mennyi az annyi?

Óriási különbségek vannak az árakban, hiszen ahol legális, ott nagyon változó a béranyaság költsége és díja (a megélhetés és orvosi költségek is nagyon változóak).

Illés Blanka szerint az USA-ban 45-55 ezer dollár (körülbelül 12,5 - 15,5 millió forint) körül mozoghat az egész procedúra összköltsége - beleértve a bírósági eljárást is (ugyanis sok helyen bírósági döntés után szűnik csak meg a szülő nő anyai státusza, és kapja azt meg a vér szerinti, genetikai anya). Egy kifejezetten ezzel foglalkozó oldal gyűjtése alapján azonban a végösszeg akár 119 ezer dollárra, azaz megközelítőleg 33,5 millió forintra is rúghat.

A fejlődő országokban, - mint például India - ennek a feléből is ki lehet jönni, ugyanakkor a pénznek csak a töredéke a béranyáé, a nagyobb részt az orvosi kezelések, illetve a beavatkozások viszik el.

Mivel Magyarországhoz legközelebb Ukrajna van, sok magyar pár itt próbálkozik. Itt sem olcsóak az árak, egy teljes "béranya-csomag" közel 8 millió forintba kerül. Ezért cserébe kiválasztják a megfelelő béranyát, vállalják a papírmunkát, orvosi felügyeletet biztosítanak, és figyelnek, hogy a szerződésben foglaltak szigorúan be legyenek tartva.

Elkerülhető, hogy a béranya esetleg visszavegye a szülőktől a gyereket?

Ahol legális a béranyaság, ott vagy a szerződés, vagy a bírósági döntés ezt teljes mértékben biztosítja. Azonban ha a béranya illegális viszonyok között szülte meg a gyereket, és elindít egy büntetőeljárást, akkor ott az ő felelőssége szintén fel fog merülni, tehát nagyobb eséllyel kerül a gyermek állami gondozásba, minthogy a béranya visszakapja a gyermekét. Illés Blanka úgy véli, hogy reálisabb kockázat, ha a béranya a szülést követően nem adja oda a gyermeket, inkább tartásdíjat követel az apától a gyermek után - hiszen a DNS vizsgálat meg fogja állapítani, hogy ő a gyermek apja.

Azok, akik béranyaságba belevágnak magas jövedelmű emberek, tehát valószínűleg a béranyának is jobban megéri havi 100 -150 ezer forint gyermektartásdíjat megállapíttatni, mint egy egyszeri összeget elfogadni. Az apa valószínűleg nem fog azzal védekezni, hogy béranyaságból származik a gyermek, mert nem fogja magát egy büntetőeljárásnak kitenni - inkább fizetni fog, amíg a gyermek nagykorú nem lesz - ha továbbtanul, akkor pedig egészen 25 éves koráig.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm