8 °C Budapest

Iskolakezdési utalvány: jól kitoltak a szülőkkel

2013. július 17. 11:01

Megyénként összesen egyetlen postán lehet iskolakezdési utalvánnyal fizetni a tankönyvekért Magyarországon - derül ki a Könyvtárellátó legfrissebb tájékoztatásából. Sok családnak emiatt több száz kilométert kell majd utaznia, természetesen saját költségén.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) korábbi cikkünk megjelenése után döntött úgy, hogy előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlíthető legyen. A pontos és részletes információkat azonban csak az eredetileg megjelölt időponthoz képest egy nappal később, július 16-án este tették közzé. E szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több kafetéria-szolgáltatóval is megállapodást kötött.

A minden iskolás gyermek nevére kipostázott díjbekérőt 2013. augusztus 1-jétől a kijelölt postahivatalokban (lásd a lenti táblázatban - a szerk.), valamint a kialakításra kerülő KELLO-pontokon (a pontok részletes listáját augusztus 1-ig teszi közzé weboldalán a KELLO - a szerk.) Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal is ki lehet majd egyenlíteni. A KELLO-pontokon pedig az OTP Cafeteria kártyát is elfogadják majd. Továbbá a befizetési határidő július 31-ről augusztus 15-re módosult!

Megyeszékhelyenként tehát összesen egy-egy, míg Budapesten két kijelölt postahivatalban lesz lehetőség az utalványos fizetésre. De a Könyvtárellátó augusztus 1-ig országszerte 7 helyen - Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen - úgynevezett KELLO-pontokat is kialakít, ahol a csekk befizetése mellett általános személyes ügyintézésre is lehetőség lesz. A KELLO tájékoztatása szerint a postai befizetés esetén nagyon fontos, hogy a korábban, levélben kapott fehér csekk mellett a mellékelt díjbekérőt is magukkal vigyék az érintett szülők.

Bár a KELLO közleménye szerint rengeteg család számára jelent majd könnyebbséget, hogy országszerte összesen 27 ponton fogadják majd el az iskolakezdési utalványt, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy sokak számára ez a lehetőség inkább csak újabb költségtételt jelent. Magyarország egyik legkeletebbi csücskéből, a szabolcsi Tiszabecsről például közel 100 kilométert kell utaznia oda, százat vissza annak a családnak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné fedezni gyermeke tankönyveit. Szabolcs Szatmár Bereg megyében ugyanis a legközelebbi posta, amely elfogadja az iskolakezdési utalványokat Nyíregyházán van. Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, neve elhallgatását kérő korábbi tankönyves vállalkozó szerint pedig épp az egyszerűsítés és a fejlesztés lett volna az eredeti cél. Mint fogalmazott: "A tankönyvterjesztés államosításának éppen az volt az egyik apropója, hogy a költségek csökkentése mellett javuljon a szolgáltatás minősége is."

Pénzcentrum vélemény
A Könyvtárellátó Magyar Posta Zrt-vel kötött megállapodása akár jó iránynak is tűnhet. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a megállapodás miért nem terjed ki minden hazai postahivatalra. A legtöbb hazai településen jelenlévő hálózat bevonásával ugyanis elkerülhető lett volna, hogy újabb költséget generáljanak azoknak a családoknak, akik iskolakezdési utalvánnyal szerették volna finanszírozni gyermekük tankönyveit.

Agresszív kereskedelmi gyakorlat

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint több pontos is aggályos a KELLO által folytatott kereskedelmi gyakorlat. Véleményük szerint egyrészt a könyvtárellátó által küldött díjbekérő nem felel meg a távollevők között kötött szerződésekről szóló Korm. rendelet rendelkezéseinek. Éppen ezért Jogosan jár el az a szülő, aki nem akarja befizetni gyermeke helyett a csekket. Másrészt a tanuló törvényben meghatározott joga, hogy "kérelmére részben vagy egészben mentesüljön a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól, vagy engedélyt kapjon a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztására vagy a részletekben való fizetésre". Erre azonban a jelenlegi gyakorlat szerint nincs módja a családoknak. Az MSZOE szerint tehát a kényszervásárló szülők megtehetik, hogy "agresszív kereskedelmi gyakorlat" miatt eljárást kezdeményeznek a "Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál" a Könyvtárellátó Kft. eljárásával szemben - olvasható közleményükben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm