6 °C Budapest

Így tudsz nagyon olcsón vásárolni a neten: jönnek a leértékelések

2015. november 19. 05:50

November végén világszerte felpörög a netes vásárlás. Karácsony előtt 3-4 héttel komoly akciókat találhatunk a webshopokban - és most igazán érdemes külföldről is rendelni.

Black Friday, Red Friday, Singles Day

Jelentős akciókkal bombázzák vásárlóikat a webshopok november közepétől. A rutinos magyar vevők már évekkel ezelőtt megismerkedhettek a Black Friday ("fekete péntek") fogalmával, de olyan fantázianevekbe is belefuthatunk, mint a Red Friday, Cyber Monday, vagy a Singles Day.

Ez utóbbinál érdemes is megállni egy pillanatra. A Singles Day-t, azaz az egyedülálló vásárlók napját Kína legjelentősebb e-kereskedelmi eseményeként tartják számon. A november 11-én megrendezett webshopos akciókban percenként 120 ezer megrendelést adtak le a világ egyik legnagyobb webshopjában, a kínai Alibaba.com-on, a világ minden tájáról. A Pénzcentrum információi szerint Magyarországról is rengeteg megrendelés érkezett, a nagyobb bankoknál megugrott a kínai kártyás költések aránya múlt szerdán.

Sokan nyúlnak ilyenkor a hitelkártyához

Év végén 25 százalékkal megnő a hitelkártya költések száma. Míg 2010-ben még a férfiak használtak gyakrabban hitelkártyát, az utóbbi három évben ez a trend megfordult és inkább a nők költekeznek így - tájékoztatta a Pénzcentrumot a K&H Bank. Az átlagos hitelkeret 322 ezer forint. Jellemzően havonta 7-8 alkalommal fizetünk hitelkártyával, átlagosan összesen 50 ezer forintot egy hónapban. Az OTP-től megtudtuk: a kibocsátói forgalmon belül az internetes forgalom sokkal nagyobb (30-40 százalékos) dinamikával növekszik, mint önmagában a bankkártyás vásárlás.


Az igazán nagy leértékelés csak most jön

Az Egyesült Államokban évek óta szabadnapot vesznek ki az emberek a Black Friday napján, hogy 50-60-70 százalék árengedménnyel jussanak műszaki cikkekhez, ruhákhoz és egyéb akciós termékhez. Az elmúlt években is láthattunk tömegjeleneteket, hosszú sorokat a boltokban, a vásárlás azonban egyre inkább az internet felé tolódik. Magyarországon tavaly tört ki hatalmas vásárlási láz, a vásárlások összértéke meghaladta az 1,7 milliárd forintot, a kedvezmények összege pedig az 550 millió forintot. Elsősorban a háztartási gépek, televíziók, mobiltelefonok, tabletek fogytak, valamint a játékok és babafelszerelési cikkek. Tavaly a vásárlások 11 százaléka mobileszközön keresztül történt.

Idén november 27-re esik a Black Friday,

igaz, vannak olyan (magyar) webshopok, amelyek előbbre hozták ezt egy héttel. Az Extreme Digital és a Media Markt is 20-án, pénteken indítja az akciókat (utóbbi Red Friday néven).

Más hazai netes boltok viszont jövő péntekre tartogatják az akciórakétákat. Ilyenkor általában a kedvezményes árak mellett egyet fizet kettőt kap akciókat, vagy ingyenes szállítást is kínálnak. Általánosságban elmondható, hogy a Black Friday napján magyar webshopból rendelt termékek szinte biztosan megérkeznek karácsonyig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A külföldi oldalaknál viszont érdemes erre is figyelni: könnyen lehet, hogy a szállításra nem elég a karácsonyig hátralevő szűk egy hónap. Az árak viszont csábítók: a nagy nemzetközi webshopokban simán belefuthatunk 50-70 százalékos leértékelésekbe, legyen szó lakberendezésről, ruházatról, játékról, vagy akár műszaki cikkekről.

Van azonban néhány dolog, amire mindenképp oda kell figyelnünk

  • Csak megbízható webshopból vásároljunk (olyan helyről, ahonnan rendeltünk már korábban, amelyiknek van telefonos ügyfélszolgálata. Ha bizonytalanok vagyunk, olvassunk utána mások tapasztalatainak, például a cég Facebook-oldalán. Ha nincs ilyen, inkább ne rendeljünk tőlük).
  • Figyeljünk oda az árfolyamokra. Rendelés előtt nézzük meg számlánk végösszegét más valutában is - könnyen lehet, hogy jobban járunk.
  • Próbáljuk megtudni, ideér-e a csomag karácsonyig (olvassuk át a szállítási feltételeket, kérdezzünk rá az ügyfélszolgálaton, például chat-en).
  • Figyeljünk a szállítási költségre, rendeljünk együtt családtagjainkkal, kollégáinkkal - így jobb eséllyel spórolhatjuk meg a szállítás díját.
  • Iratkozzunk fel kedvenc webshopjaink hírlevelére, figyeljük Facebook-, Instagram-oldalukat. Sokszor így hamarabb tudhatunk a leértékelésekről, és gyakran küldenek kedvezményes kuponkódokat.
  • Nézzünk utána a jótállásnak, a csere lehetőségének, vagy a garanciális kérdéseknek.
  • Adjunk meg pontos címet - például ha a munkahelyünkre rendelünk, próbáljuk meg minél konkrétabban megadni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem