2 °C Budapest

Így kerüld el, hogy legközelebb összetapossanak iskolakezdéskor

2016. augusztus 30. 18:00

A gyerekek iskolakezdésre való felkészítése nem könnyű feladat. Meríts erőt a tudatból, hogy a járulékos nehézségekkel a világ összes szülőjének szembe kell néznie! A taneszközök online beszerzése egyébként bárki számára megkönnyítheti ezt az időszakot.

Az e-kereskedelem folyamatos bővülésével (az aktív magyar internetfelhasználók 75 százaléka vásárol online) párhuzamosan a PayPal online pénzügyi szolgáltató Magyarországon is évről-évre tapasztalja azoknak a vásárlóknak a megjelenését, akik szeptember közeledtével az utolsó pillanatban akarják beszerezni az iskolai tanévkezdéshez szükséges könyveket és tanszereket. A világ 200 piacán jelenlévő vállalat annak nézett utána, hogy az induló iskolaévre való felkészülés hogyan mutatkozik meg az egyes országok vásárlási szokásaiban.

Mindenhol egyszerre tör ki a láz?

Érdemes talán azzal kezdeni, hogy a tanév a világ sok országában nem is szeptember 1-jével, sőt sok esetben nem is ősszel kezdődik. Bár a legtöbb európai és amerikai iskola valamikor kora szeptemberben nyitja meg kapuit, Görögországban vagy Mexikóban például pontos időponthoz köthető a tanévkezdés (augusztus 22., és szeptember 12.).

A világ számos pontján viszont ettől teljesen eltérő időpontban kezdődik a tanév:

  • Indiában június 1-jén,
  • Argentínában február végén,
  • Ausztráliában pedig januárban ülnek a padok mögé a diákok.

Érdekesség, hogy Kolumbiában két iskolai naptár is létezik, és az iskolák dönthetnek róla, hogy melyiket követik.

Amikor már nem lehet idegekkel bírni

A tanévkezdés időpontjától függetlenül, az azt megelőző időszakban a világ összes szülőjének ugyanazzal a problémával kell szembenéznie, nevezetesen a többi - a tanévkezdéshez szükséges eszközökért küzdő - szülő vásárlási rohamával. Az őrület általában 2-3 héttel az iskolakezdés előtt kezdődik, de sok helyen már akár 2 hónappal korábban is megkezdődnek az áruházi promóciók.

A vásárlási kedv aztán a legtöbb esetben már a tanévkezdés utáni napokban, vagy akár közvetlenül előtte is alábbhagy. Ahogy egy megkérdezett szülő magyarázta:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Senki nem akarja olyan szülő benyomását kelteni, aki még az iskolára is képtelen tisztességesen felkészíteni a gyerekét.

Különálló eset például Oroszország, ahol a szülők a könyveket, az egyenruhákat, és az egyéb a kiegészítőket általában külön-külön vásárolják meg, ezért augusztustól szeptember végéig is eltarthat a több szakaszból álló vásárlási időszak. Az országban a taneszközértékesítés szempontjából kiemelkedő dátumnak tekinthető az ugyancsak erre az időszakra eső Tanárok napja.

Ki mondja meg, hogy mi kell?

A legtöbb országban a taneszközök kiválasztását a szülőkre bízzák, de egyes országokban az állam, vagy esetenként az iskolák határozzák meg - néhol a ceruza márkáját is megadva - a szükséges eszközök listáját. Az Egyesült Államokban, vagy Ausztráliában a diákoknak közös használtra is kell vinni valamit az osztályterembe (a legtöbb esetben papírzsebkendőt).

Bár a tanévkezdéshez kötődő vásárlás leggyakrabban olyan áruházakban történik, ahol egyszerre minden szükséges eszköz beszerezhető, a fejlett országokban már tapasztalható a pénz- és időmegtakarítással járó online vásárlás irányába történő elmozdulás.

Mindemellett az amerikai iskolák gyakran saját maguk is értékesítenek taneszközöket online felületeiken, ahol sokszor nem csak az alapvető felszerelések, de az egyedi, az intézményre jellemző ruházat is megtalálható.

 További érdekes tény, hogy a legtöbb ország nem biztosít a gyerekek számára ingyenes tankönyveket, vagy ha mégis, akkor is csak egyes évfolyamok számára. Olaszországban például csak az általános iskolás gyerekek kapják az államtól a tankönyvet. Görögországban nincs nagy hagyománya az iskolakezdéshez kötődő nagy leértékeléseknek, a nagyobb áruházak inkább alkalomszerű akciókat hirdetnek az egyes termékekre. Az állami iskolák tanulói számára a tankönyveket ingyenesen biztosítják, a magániskolákban a tanítás első napján kapják meg a gyerekek a szükséges könyvek pontos listáját.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem