12 °C Budapest

Figyeljünk! Változik a boltok nyitva tartása Magyarországon

Pénzcentrum
2014. április 17. 14:02

Érdemes figyelni a hétvégi bevásárlásnál - és nem csak azért, mert a húsvéti ünnep miatt változik a boltok nyitva tartása.

A Pénzcentrum.hu gyűjtése szerint így változik a következő napokban a magyar boltok nyitva tartása:

Április 19-én a boltok szombati nyitva tartás szerint várják a vásárlókat. A hipermarketek 22-23 óráig, az élelmiszerboltok általában 19-21 óráig, a plázák butikjai 20-21 óráig tartanak nyitva.

Április 20-án és 21-én, vasárnap és hétfőn a boltok zárva tartanak. Kivételt jelentenek a non-stop kisboltok, virágboltok, benzinkutak.

Tényleg ezt esszük sonka helyett? Így ismerheted fel a gagyit - KATTINTS!

Április 22-én, kedden az üzletek a szokásos hétköznapi rend szerint nyitnak. A hipermarketek reggel 6-tól, a nagyobb élelmiszerboltok általában reggel 7-től, a plázák 10 órától várják a vevőket.


A fogyasztóvédők tippjei a húsvéti bevásárláshoz

Húsvétkor előtérbe kerülnek az üzletek polcain az édességek, a gyermekjátékok, a húsvéti dekorációk, és az asztal fő vendégei, a sonka és a tojás. Lehet, hogy megszokásból, rutinosan vásárolunk, azonban egy tapasztalt fogyasztónak sem árt, ha néhány dolognak utánanéz, mielőtt a kosarába, otthon pedig gyermekei, vendégei elé teszi a finomságokat - írja blogjában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Általános jó tanácsuk, hogy gyermekjátékot, édességet lehetőleg ne vásároljunk aluljáróban, utcán, ellenőrizhetetlen árusoktól, mivel ott nagy valószínűséggel blokkot sem kapunk a vásárlásról, így bármilyen jellegű probléma esetén nem lesz kihez fordulni panaszunkkal.

Húsvéti kifogások - "Tegnap ért véget az akció"

Amennyiben egy termékhez két vagy esetleg több árat is találunk feltüntetve az üzletben, mindig ragaszkodjunk a legalacsonyabbhoz! A kereskedő ugyanis köteles ezen az áron értékesíteni a terméket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a pénztárnál magasabb árat kérnek a termékért, mint amely azon szerepel, álljunk ki jogainkért! Gyakori hivatkozás például, hogy a tegnap véget ért akcióból véletlenül kint maradt az akciós tábla. Ez azonban nem mentesíti a kereskedőt a megtévesztés következményei alól.

Az akciók esetében, különösen a "+25% ingyen", illetve a "2+1 ajándék" típusú akcióknál győződjünk meg arról, hogy az ingyenesen vagy ajándékba ígért termékrész, illetve termék valóban ingyen van-e. Ez nehezebb lehet olyan ajándékcsomagoknál, ahol különböző típusú, egyébként egyenként is kapható szezonális termékek - például csokoládétojások, csokoládényúl és -bárány - kerülnek egy csomagba, de pénztárcánk védelme érdekében megéri utánaszámolni.

Értékesebb termék vásárlása előtt (például alkoholos italok, gyermekjátékok, húsvéti dekoráció) érdemes a boltok reklámújságjaiban, az interneten utánanézni, hogy hol milyen áron juthatunk hozzá a kiszemelt áruhoz. A boltban érdemes nézni az egységárakat is, mely segít eligazodni abban, hogy egy egységnyi termék mely kiszerelésben, mely gyártótól kedvezőbb.

Minőségmegőrzési idő

Mindig nézzük meg a termékek minőségmegőrzési idejét! Fontos, hogy a dátumnak a nap/hónap/év sorrendet kell követnie. Ezt érdemes megjegyeznünk arra az esetre, ha a dátumjelölés nem egyértelmű számunkra, és a csomagoláson sem találjuk a feltüntetés sorrendjét.

Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. Vannak azonban mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandó élelmiszerek, amelyeknél a minőségmegőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőségmegőrzési idő helyett így a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni.

Mire figyeljünk vásárlás után?

Fogyasztás, felhasználás előtt szintén nézzük meg az élelmiszerek csomagolásán, hogy minőségmegőrzési idejük nem járt-e le. Közvetlenül ajándékozás előtt pedig szintén célszerű ezt megtenni, nehogy például egy régebben vásárolt, lejárt minőségmegőrzési idejű bonbonnal lepjük meg szerettünket.

A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint még mindig sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fizetést követően a blokktól gyorsan meg is szabadulnak. Pedig utólagos reklamáció esetén erre még nagy szükségünk lehet - aki járt már így, az bizonyára tudja -, így érdemes azt megőrizni.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm