18 °C Budapest

Ezért fizetünk négyszer annyit a boltokban: mutatjuk a trükköt

2016. február 18. 14:30

Vannak, akik étel-intolerancia miatt, és vannak, akik csupán "divatból" fogyasztanak gluténmentes termékeket. Mivel azonban az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, és hústermékben megtalálható, az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént. Mint kiderült, ez nem feltétlenül van így minden esetben.

Egyesek étel-intolerancia miatt, mások csupán divatból fogyasztanak gluténmentes termékeket. Mivel azonban az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, és hústermékben megtalálható, az érintettek (elvileg) mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént. A DailyMail cikke azonban rávilágított, hogy ez nem feltétlenül van így minden esetben.

Sokan szenvednek ételérzékenységben

Az utóbbi időben egyre több embernél derül fény valamilyen étel-intoleranciára, a gluténérzékenység pedig sok esetben az egyik legnehezebben észrevehető betegség. A puffadás, a gyomorproblémák, a hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás mellett számos tünete lehet. A gluténérzékenység nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a fent említett tünetek.

Olyanok is vannak, akik valójában nem gluténérzékenyek, csupán "divatból" követik ezt a trendet. Szakértők szerint azonban nem érdemes egyetlen tápanyagot sem teljesen kivenni az étrendünkből saját magunktól, csak ha az orvos is azt tanácsolja. Ráadásul a gluténmentes élelmiszerek nem is feltétlenül diétásak, ugyanis a gyártók sok esetben cukorral és zsírral próbálják visszaadni az eredeti ízt.

A diéta különösen nehéz, mert az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, hústermékben, és fűszerben megtalálható. Így az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin minden kétséget kizáróan fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént.

Tényleg csak a címkézett termékek lehetnek jók?

A brit lap rávilágít, hogy a vásárlók a többszörösét hajlandóak kiadni azokra az élelmiszerekre, amelyeken szerepel a "gluténmentes" címke, holott

nagyon sok olyan termék van, ami egyébként sem tartalmaz glutént.

Ezzel a vásárlókat sok esetben rászedik, hogy olyan termékeket vásároljanak, amire nincs is igazából szükségük. Pedig rengeteg pénzt megtakaríthatnának, ha nem csak a gluténmentes címkét néznék, ugyanis sok termék esetében a címke nélküli termékek sem tartalmaznak glutént.

Na de mitől olyan drágák a gluténmentes termékek?
Gluténmentes címkét csak azokra a termékekre lehet tenni, amelyeket előtte szigorúan ellenőriztek. Ahhoz, hogy ezt a jelölést alkalmazhassák, a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy a termék kevesebb, mint húsz milliomod részben tartalmaz glutént. Mivel ehhez speciális alapanyagokra, feldolgozásra, és szigorú tesztelésre van szükség, az árak is magasabbak lesznek.

Mivel a termékeken kötelező feltüntetni az összes allergén összetevőt, ezek alapján - bár alaposan el kell olvasni az összetevők listáját - ki lehet deríteni, hogy az adott élelmiszerben van-e glutén, vagy sem. Bár a bogarászás időigényes, nem elhanyagolható tényező, hogy a gluténmentes termékek ára akár két- háromszorosa is lehet a "hagyományos termékeknek".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A brit lap számításai szerint bizonyos termékeknél 400 százalékkal drágább volt a címkével ellátott termék, így ezek alapján nem csoda, hogy a gluténmentes ipar óriási nyereséget termel minden egyes évben.

Több olyan terméket is találtak, amelyiknél a címke nélküli változat sem tartalmazott glutént:

Természetesen érdemes körültekintőnek lenni, és alaposan elolvasni a címkéket, ugyanis bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem vagyunk elég szemfülesek, és olyan halrudacskákat veszünk, amelyeket zsemlemorzsával paníroztak, vagy olyan mártást, amit liszttel dúsítottak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem