2 °C Budapest

Ezeket a strandbüféket, gyrososokat kerüld el idén nyáron

Pénzcentrum
2016. július 23. 07:03

Nyáron a nagy melegben könnyen belefuthatunk egy-egy romlott ételbe vagy italba. Az éttermek, és strandbüfék kiválasztásánál nem árt óvatosnak lennünk, ha nem szeretnénk megbetegedni. Mutatjuk, melyik éttermet, büfét érdemes messziről elkerülni.

Mielőtt betérnénk egy étterembe, vagy kiválasztanánk magunknak a megfelelő strandbüfét előtte figyeljük meg a vendéglátóegység környezetét. Ha a környezet nem tiszta, nem rendezett, abból már feltételezhetjük, hogy az ételekre sem fordítanak kellő gondot. A vendéglők kirakatát is érdemes szemügyre vennünk, ha az koszos, pókhálós, akkor menjünk tovább és keressünk egy másik tisztább helyet.

Belépve az étterembe nézzük meg a vendégteret: kellően tiszta-e a helyiség (kerthelyiség), tiszták-e az abroszok Nézzük meg terítékeket is: épek, sérülésmentesek-e a tányérok, poharak, evőeszközök. A lepattogzott szélű tányér, pohár nem tisztítható megfelelően, és fel is sértheti ajkunkat.

Hasonló a helyzet a csorba, elhasználódott, kopott evőeszközökkel is: nem tisztíthatók megfelelően, ilyen evőeszközzel jó, ha csak az előttünk étkező ételmaradékait fogyasztjuk el, rosszabb esetben az evőeszköz sérüléseibe tapadt ételmaradékban elszaporodó mikroorganizmusoktól meg is betegedhetünk

- hívja fel a figyelmünket válaszában a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

Fontos az is, hogy az asztalon ne legyenek kitéve az ételízesítők, fűszerek vagy öntetek. A kihelyezett fűszer könnyen szennyeződhet, bárki bármit beleszórhat. Ez alól kivételt képez a zárt, egyadagos kiszerelésű öntet vagy fűszer.

Mire kell figyelni a fagyizóknál? KATTINTS!

Figyeljük meg a pincéreket, pultosokat is: tiszta ruhát/kötényt viselnek-e. Amennyiben azt látjuk, hogy a dolgozók szennyezett ruhában, logó hajjal és kézékszerekkel dolgoznak, akkor ebből szintén az feltételezhető, hogy az ételekre sem fordítanak kellő gondot.

Ma már sok étterem megtalálható az interneten is. Nézzük meg a vendéglő weblapját, olvassuk el a véleményeket, hozzászólásokat is.

Milyen legyen az étlap?

Az étlapot is érdemes előre átolvasni. A túl nagy kínálat nem biztos, hogy jó minőséget is jelent. A sokféle alapanyag megfelelő raktár-, és előkészítő-, feldolgozó helyiségekkel rendelkező üzemi hátteret igényel (pl. a húselőkészítő mellett külön előkészítő helyiség szükséges a vadhúsok feldolgozásához, rendelkezésre áll-e külön helyiség a sütemények, desszertek készítéséhez).

Szűkös háttérkapacitás mellett előfordulhat, hogy friss étel helyett lefagyasztott és rendelésünk után felmelegített ételt kapunk, friss saláta helyett tartósított savanyúságot kapunk, vagy a desszertek nem helyben készültek. Ez azonban nem feltétlen probléma, ugyanis nem tilos az ételek megfelelő körülmények között történő lefagyasztása, konzerv savanyúság, másik vendéglátó vállalkozástól beszerzett sütemények felkínálása, azonban ezek az ételek ízükben, minőségükben nem azonosak a friss ételekkel.

Az ételek listáját is jó, ha megnézzük: csak hagyományos ételeket kínálnak vagy vannak helyi specialitások is? Amennyiben az étlapon látunk valamilyen helyi specialitást, az a szakma iránti elkötelezettségre utal.  Fontos - különösen, ha mi magunk, vagy családunk tagja érintett -, hogy milyen módon tudunk tájékozódni az ételek allergén, vagy intoleranciát okozó összetevőiről.

Ha nem találunk egyértelmű jelzést arra, hogy hogyan értesülünk az allergénekről, akkor keressünk másik éttermet, olyat, ahol jobban odafigyelnek a vendégre

- egészítette ki válaszáz a NÉBIH.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATTINTS! Ezzel etet az albán fagyimaffia

Tippek a büfé kiválasztásához

  • A hűtve tárolandó éltelek elhelyezéséhez, kínálásához mindig legyen megfelelő hűtőberendezés.
  • A csomagolatlan termékek megfelelően legyenek védve a szennyeződésektől (A csomagolatlan, por-, és cseppfertőzés veszélyének kitett édességet, süteményt, perecet, főtt kukoricát, vattacukrot ne vásároljuk meg! Már egy folpack is jobb, mint a semmi).
  • Helyben készített termékeknél (hot-dog, hamburger, pizza) nézzük meg, hogy mennyi előre sütött termék van. Nagy mennyiségű előre megsütött termék esetében előfordulhat, hogy már túltárolt nem friss ételt kapunk.
Az ilyen ételek az ételfertőzések-, mérgezések előidézői lehetnek
  • Óvakodjunk azoktól a büféktől is, ahol az előre kisütött ételt melegen tartás nélkül tárolják. (Az infralámpa hőtartásra nem megfelelő!)

  • Az alkalmi árusítóhelyeken, jobb, ha egyszer használatos tányért vagy poharat kapunk, mert az ilyen helyeken korlátozott a mosogatási lehetőség, ám fontos, hogy a műanyag tányérok és poharak is védve legyenek a szennyeződésektől.
  • A gyrososnál lényeges, hogy portól és szennyeződéstől védett helyen legyen elhelyezve a sütőberendezés. A nyitáskor félig lefaragott nyárs pedig utalhat arra, hogy a hús már nem friss. Nézzük meg, a húst helyesen a tányérunkra, vagy helytelenül a sütőberendezés alsó zsírfogó tálcájára szeletelik?
  • Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.
  • A grill ételek már az illatukkal is odacsalogatják a vásárlókat. Olyan helyen vásároljunk, ahol grillezés közben is védik a területet a porszennyeződéstől, van kézmosási lehetőség, és kényelmesen tudjuk elfogyasztani a friss, kellően átsütött, forró ételt.

Mi történhet, ha rossz ételt fogyasztunk?

A romlott ételnek általában érzékelhető jelei vannak. Ilyen a íz-, szín-, szag-elváltozás, és az állag megváltozása. Ezeket az ételeket nem szabad megenni. Rosszabb esetben azonban az is előfordulhat, hogy nem látszik az ételen, hogy az már nem ehető (mikrobiológiai állapota, vagy idegen anyag tartalma miatt). Az ilyen esetekben következhet be élelmiszer fertőzés vagy élelmiszer mérgezés.

Az élelmiszer okozta megbetegedések leggyakoribb tünetei: hányinger, hányás, hasi panaszok, görcsös fájdalom vagy többszöri ismétlődő hasmenés, hőemelkedés, fejfájás, idegrendszeri tünetek. A tünetek jelentkezésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Fontos, hogy ha nem megfelelő higiénés körülmények között üzemelő vendéglátó létesítményt találunk, vagy vendéglátóegységben fogyasztott ételtől megbetegedünk, azt a NÉBIH Zöld számán minél hamarabb jelezzük, hogy a szakemberek haladéktalanul kivizsgálhassák az esetet.

Ellenőrzik a strandokat is

A szakemberek a vendéglátóhelyeket kockázati besorolásuk és lakossági bejelentések alapján vizsgálják. A nyári időszakban kiemelten ellenőrzik az idegenforgalmi szempontból fontos területeket, strandokat. Idén az ellenőrzés július elejétől - augusztus végéig tart.

A tavalyi tapasztalatok alapján a létesítményeknél leginkább a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével és nyomonkövethetőségével volt probléma. Javult viszont a helyzet a dolgozók egészségügyi alkalmassága és képzettsége terén.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem