19 °C Budapest

Ezeket a fagyizókat kerüld el idén nyáron: itt a lista

Pénzcentrum
2014. július 26. 07:02

Nyáron különösen gyakran futhatunk bele egy ételmérgezésbe, romlott ételbe-italba. A kánikula nem könnyíti meg az áru frissen tartását, a  a baktériumok az élelmiszerekben gyorsabban szaporodnak, ezért ilyenkor többször fordul elő ételmérgezés. Az efféle hányással, hasmenéssel, így folyadékveszteséggel járó megbetegedések azért is igen veszélyesek, mert nyáron amúgy is sokkal több folyadékra van szükségünk.

Többek között a kiszáradás és más kellemetlen tünetek elkerülése végett érdemes nagyon odafigyelni, hol fagyizunk. Szerencsére viszonylag könnyű észrevenni, ha valami baj van a nyári desszerttel. A fagylalt minőség-károsodásának ugyanis jól látható jelei vannak. A felolvadt és újra fagyasztott fagylaltban ésfelületén jégkristályok, jégdarabok találhatók. Az újra fagyasztás komoly élelmiszerbiztonsági kockázat, mert a fagylaltba esetlegesen bekerült baktériumok a felolvadás során elszaporodhatnak és megbetegedést okozhatnak. A fagylalt összetételét tekintve jó táptalaj a baktériumok számára, ezért még alacsony tárolási hőmérsékleten is csak rövid ideig (általánosan 72 órán át) tárolható. Nem mindig látható a vásárló számára, ha a tégelyekben a maradék fagylaltra újabb készítésűt töltenek, ilyenkor fennáll a gyanú, hogy a maradék fagylalt megengedett tárolási ideje már lejárt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Könnyen lehet, hogy te is ettél már úgy fagyit, hogy az alábbi feltételek közül néhány egyáltalán nem stimmelt. Mázli, ha nem lett semmi bajod. Biztonsági tippek fagylaltozáshoz:

  • Olyan helyen fagyizzunk, ahol az adagolópult és környezete tiszta és rendezett.
  • A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
  • Szabadtéri árusításnál a pultot ne érje közvetlen napfény.
  • Emellett védje vízhatlan ernyő az időjárás káros hatásaitól.
  • A tároló és kiszolgáló eszközök legyenek tiszták.
  • A fagylalt ne legyen olvadt, ne folyjon.
  • A fagylalt hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé. Ha a pultban van kijelző hőmérő, ellenőrizzük a hőmérsékletét.
  • Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
  • Az árus használjon folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló lapátot.
  • A leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacson, törlőruhán víztelenítse, mert ezek ideális telephelyei a baciknak.
  • A tölcsért szalvétával fogja meg és azzal adja át neked.
  • A kiszolgáló személy megjelenése (haja, ruházata) legyen higiénikus, kezei, körmei tiszták, műkörmöt, kézékszereket ne viseljen. 
  • A fagylaltpult közelében legyen kézmosási lehetőség.

Azt is fontos, hogy amennyiben mozgó kiskocsin veszünk fagyit, a fagylalt előállítójának és árusítójának neve és címe jól olvashatóan legyen feltüntetve. A mozgó árusító jármű legyen tiszta, árusítás közben környezeti tényező és a járműforgalom ne szennyezze a terméket.

A NÉBIH egyébként évek óta gyakori ellenőrzéseket tart a nyári szezonban, és a cukrászdákat, fagylaltozókat is figyeli. Sőt, a fagylalt előállítását és forgalmazását fokozottan ellenőrzik

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm