Ezeket a boltokat kerüld el, amikor halat vásárolsz

2014. december 15. 11:39

Beesett, sápadt szem, matt kopoltyú: csak egy-két jele annak, hogy a hal, amit megvenni készülünk nem friss. Mutatjuk azt is, mire figyelj a boltban, milyen pultokat kerülj el!

Magyarországon negyedannyi halat fogyasztunk, mint az európai átlag, karácsonykor mégis sok család asztalára kerül hal valamilyen formában. A hal húsának rendkívül pozitív élettani hatásai vannak szervezetünkre, ezért különösen fontos a fogyasztása. Persze csak akkor, ha megbízható forrásból szerezzük be, és megfelelő a minősége. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összeszedtük azokat a legfontosabb szempontokat, amiket nem árt szem előtt tartani, mielőtt vásárolni indulnánk.

  • Ahogy minden élelmiszer esetében, a hal vásárlásánál is alapvető szempont, hogy legálisan működő helyen vásároljunk, ahol az árusított termékek származása ismert és dokumentált.
  • A higiénikusan működő halpult környezetében nincs kellemetlen, romlott halszag, a pult és környéke tiszta, rendezett. Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyészetett, vagy szabad vízben fogott, sőt jelölik a származási helyét is. A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész.
  • A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem kellemetlen.
  • Egész, nem bontott hal esetében a halak felszíne friss, a szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek. A beesett, sápadt szem, és a matt kopoltyú legyen gyanús! Az ilyen hal már nem friss.
  • Fej nélküli hal esetében a bőr frissen nyálkás. Ha a bőr már nem nyálkás, a halhús öreg, azt semmiképpen ne vegyük meg!
  • Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize folyamatosan cserélődik, levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak élő és egészséges hal lehet, amit a halak mozgásából is meg lehet ítélni. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem "pipál" a víz felszínén.
  • Halboltból, vagy más kereskedelmi létesítményből a halak élő állapotban nem értékesíthetők, halat eladni tehát csak kábítást követően szabad.
  • A megvásárolt halat gondosan be kell csomagolni, hogy hazaszállítás közben ne szennyezhessen semmit.

    Élőhalat sok helyen csak szezonálisan forgalmaznak, amire - a feltételek megléte esetén - az üzleteknek lehetősége van.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

    Idén egyébként már nem vihetünk haza élő halat, a halboltok és más kereskedelmi egységek csak kábítást követően adhatják el a halakat. A december 17-én életbe lépő rendelet szerint bár értékesítésig úszkálhatnak a tartályban a halak, eladás előtt annyira kell elkábítani őket, hogy hazafelé se térjenek újra magukhoz - írja az agrárszektor.hu. Illetve ha mi fogjuk ki az adott halat, akkor ott a helyszínen agyon kell ütni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem