9 °C Budapest

Ez jön a bankkártya után: Magyarországon is így fogunk fizetni?

2015. február 28. 07:02

Te hogy fizetsz? Készpénzzel? Bankkártyával? Valamilyen utalvánnyal? És mit szólnál ahhoz, ha a szívverésedet vagy a tenyeredet használhatnád vásárláskor?

Könnyen lehet, hogy a mai óvodások számára a klasszikus bankkártya már egy elavult fizetési technológia lesz: meglepő újdonságok, izgalmas technológiák várnak ránk, amelyekkel gyorsan, egyszerűen és biztonságosan fizethetünk - és ez már nem a sci-fi filmek világa, hanem a közeljövő, vagy a jelen. A Pénzcentrum most 5 olyan fejlesztést mutat, amelyben nagy lehetőségek rejlenek.

1. Ujjlenyomat-olvasós bankkártya

Nemrég beépített ujjlenyomat-olvasóval működő érintésmentes bankkártyát gyártó céggel állt össze a MasterCard, így ha beválik a plasztik, akkor a jövőben nem lesz szükség PIN-kódra és fizetési limitekre sem.

Az ujjlenyomat-olvasó révén biztonságosabbá válnak a kártyás fizetések, ráadásul az érintésmentes kis összegű vásárlásoknál is azonosítaná magát az ügyfél (más nem fizethet a plasztikkal), és még PIN-kódra vagy fizetési limitekre sem lenne többé szükség. A kártyába saját áramforrást nem kell telepíteni, ugyanis a kártyaolvasó által sugározott rádiójellel működik az ujjlenyomat-olvasó.

2. Fizess a szíveddel

Egy kanadai cég, a Bionym több bankkal karöltve hamarosan elindítja azt a programját, amelyben a résztvevők egy speciális karpereccel érintésmentes fizetéseket hajthatnak végre. Az ügyfeleket a szívverésük alapján azonosítja az eszköz, így rajtuk kívül senki sem tud fizetni vele.

A lényeg, hogy a mini EKG-s karperecet kell a terminál fölé helyezni: a fizetési eszközt csak és kizárólag a tulajdonosa tudja használni a kasszáknál.

Az eszközök nem csak fizetésre alkalmasak, hanem egy sor más típusú, azonosítást igénylő szituációban használható funkcióval rendelkeznek. Ezeket persze illeszteni kell az irányítandó eszközökhöz (pl. autók, tabletek vagy hotelek beléptetőrendszerei).

3. Bankkártya helyett öltöny

Az Ausztrál Heritage bank a Visa PayWave (egyérintéses) megoldását, egy mobilapplikációt és egy helyi szabócég öltönyét kombinálva fejlesztette ki az öltönnyel kivitelezhető érintésmentes fizetést. Ennek lényege, hogy a bankkártyákban is megtalálható (egyérintéses fizetést lehetővé tevő) NFC chipet varrnak bele egy öltöny ujjába, amelyet a terminálhoz érintve megtörténik a fizetési tranzakció. A chip egy a banknál vezetett számlához kapcsolódik, így a mobilbanki alkalmazáson keresztül is ellenőrizhető, hogy a fizetés rendben lezajlott-e.

A technológiai megoldás egyébként nem különösebben bonyolult, az NFC-s chipek szinte bármilyen hétköznapi eszközbe (órába, ékszerbe, matricába) könnyen beépíthetők. Inkább az ötlet számít egyedinek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Tenyérolvasós készpénzfelvétel

A Fujitsu cég fejlesztette ki azt az új generációs ATM-et, amely a PalmSecure névre keresztelt tenyérolvasó (pontosabban a tenyér erezetét azonosítani képes) technológiát is alkalmazza. A japán vállalat bankautomatái a tenyérolvasással biztosítják a "maximálisan biztonságos" ügyfélazonosítást.

A különleges POS terminál a vérben található hemoglobin (amely az oxigént szállítja a vérben) "beolvasásával" készít képet az erezetről egy elektromágneses impulzus segítségével, ezt pedig egy egyedi számkombinációvá változtatja át. A fizetési rendszerhez csatlakoztatott terminál elmenti a kódot, majd összeegyezteti az előre regisztrált tenyérből olvasott adatokkal. Ez azért is hasznos lehet, mert így más nem tud pénzt felvenni a kártyánkkal.

5. Szemüveggel vásárolni?

A szakértők is vitatkoznak arról, hogy hatalmas siker, vagy hatalmas bukás lesz-e a Google Glass, az azonban biztos, hogy a fejlesztők óriási lehetőségeket látnak benne: készültek már különféle koncepciók arra, hogyan lehetne használni az eszközt fizetésre.

Ezek a koncepciók a legtöbb esetben a QR-kód (számla, árcímke, csekk) beolvasását követő fizetésen alapszanak, de elképzelhető hang-utasításos pénzátutalás, vagy akár ATM-es készpénzfelvét is a Google Glass segítségével. Amint az alábbi videó is mutatja, a lehetőségek izgalmasan széles tárháza vár a felhasználókra: a felhasználó beolvassa a termékhez kapcsolódó QR-kódot, kétszer pislog és már fizetett is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm