11 °C Budapest

Ez az, amit soha ne csinálj a bankkártyáddal, mert sok pénzt bukhatsz

2015. január 19. 11:45

Időről-időre foglalkoznunk kell a PIN-kód biztonságával, konkrétabban azzal, mennyire veszélyes bankkártyánk mellett, pénztárcánkban felírva tartani a titkos kódot. Olvasónk fórumunkban vagy Facebook-oldalunkon rendre meg is jegyzik, mennyire felesleges tanács ez, hiszen senki nem annyira óvatlan, hogy ilyen veszélynek tegye ki a pénzét. Most egy újabb példát mutatunk.

A Szigetvári Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az ismeretlen férfi még novemberben egy szigetvári óvoda öltözőjéből ellopott egy pénztárcát, majd még aznap a pénztárcában lévő bankkártyával több alkalommal vett fel készpénzt.

Az elkövető egy 30 év körüli, átlagos testalkatú férfi. A bűncselekmény elkövetésekor fekete-fehér sportcipőt, farmernadrágot, sötét sportkabátot és fehér, zászló mintával ellátott baseball sapkát viselt.

Ő az:

Fotó: Police.hu

Az eset több szempontból is érdekes:

1. Bár nem tudjuk 100 százalékos biztonsággal kijelenteni, szinte biztos, hogy a bankkártya mellett a PIN-kód is ott volt a pénztárcában (esetleg magára a kártyára ráírva). Az is elképzelhető, hogy egy rendkívül egyszerű PIN-t adott meg a kártya birtokosa (pl.: 1234).

A bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők még mindig rengeteg ilyen esettel találkoznak: ha sikeres a készpénzfelvétel, az szinte mindig első próbálkozásra sikeres, azaz a bűnöző egyből tudja a kódot.

2. A rendőrségi közlemény szerint több alkalommal is vett fel készpénzt a tolvaj. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a kártya birtokosának nem volt beállítva SMS-értesítő. Feltételezhető ugyanis, hogy ellenkező esetben azonnal észlelte volna, hogy valaki pénzt vesz fel a kártyájával, és még a második próbálkozás előtt letilthatta volna azt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben (amikor az ellopott kártya PIN kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat)

a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat.

Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk. Ezenfelül arra is érdemes odafigyelni, hogy például a sorban mögöttünk állók fizetéskor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm